ΜΠΑΡΑ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η τριπλή κοροϊδία της κυβέρνησης για επαγγελματίες-μπλοκάκια

Η τριπλή κοροϊδία της κυβέρνησης για επαγγελματίες-μπλοκάκιαΣτα... χαρτιά έχουν μείνει οι τρεις σημαντικότερες υποσχέσεις της κυβέρνησης για 'ελάφρυνση ' των επαγγελματιών και των μπλοκάκηδων από το νέο ασφαλιστικό χαράτσι.
Αυτές οι υποσχέσεις αφορούν το πάγωμα ληξιπροθέσμων οφειλών των επαγγελματιών προς ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ, τις μηδενικές εισφορές για μηδενικά εισοδήματα μισθωτών με μπλοκάκι και την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας με καταβολή τουλάχιστον του ποσού που κατέβαλλαν πέρσι οι αυτοαπασχολούμενοι.
Οι υποσχέσεις αυτές δεν πέρασαν σε καμία από τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους τις οποίες έχει εκδώσει ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος για τους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα.
Δεδομένης, μάλιστα, της πλήρους αναστάτωσης που έχει προκαλέσει το Υπ. Εργασίας στην αγορά, με την έλλειψη προετοιμασίας εφαρμογής του χαρατσιού, η πρώτη μηνιαία δόση του (η οποία πρέπει να πληρωθεί έως τις 28/2) βρίσκεται κυριολεκτικά 'στον αέρα '.
Σ rsquo; αυτή την κατάσταση συντείνει η δραματική καθυστέρηση της γνωστοποίησης των καταβλητέων εισφορών στους υπόχρεους, αλλά και οι επίσης καθυστερημένες και ανεπαρκείς απανωτές επεξηγηματικές και 'διορθωτικές ' εγκύκλιοι.
Την ίδια στιγμή, τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι επαγγελματίες και μπλοκάκια είναι 'πλασματικά ', μιας και έχουν υπολογιστεί με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015, γεγονός που αποτρέπει μερίδα επαγγελματιών να τα καταβάλλει.
Μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος του 2016, δηλαδή τον Ιούλιο του 2017, οι εισφορές που πρέπει να καταβληθούν φέτος θα επαναϋπολογιστούν και, έτσι, οι επαγγελματίες θα κληθούν ndash;σε πολλές περιπτώσεις- να καταβάλλουν ποσά διαφορετικά σε σχέση με εκείνα που εκλήθησαν να καταβάλλουν στο α #39; εξάμηνο του 2017.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει αθετήσει πολύ βασικές υποσχέσεις της, οι οποίες θα διευκόλυναν πρακτικά τους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια να καταβάλλουν το χαράτσι. Αυτές οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις είναι οι ακόλουθες:
1) Πρώτη και σημαντικότερη, ίσως, υπόσχεση η οποία δεν έχει τηρηθεί αφορά στο 'πάγωμα ' των ληξιπροθέσμων οφειλών των επαγγελματιών προς τον τέως ΟΑΕΕ και τέως ΕΤΑΑ, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2016.
Την υπόσχεση αυτή
έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα των εγκαινίων της περσινής ΔΕΘ.
Το αίτημα αυτό έχει απορριφθεί επανειλημμένως από τους Θεσμούς και έτσι ακόμα εκκρεμεί η θέσπιση του, με αποτέλεσμα γύρω στους 200.000 επαγγελματίες να μην μπορούν να επιστρέψουν στην ασφάλιση. Και αυτό γιατί δεν αρκεί η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για να είναι κάποιος επαγγελματίας ασφαλιστικά ενήμερος, σε περίπτωση που έχει μη διακανονισμένα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του.
2) Η δεύτερη υπόσχεση, την οποία έδωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος είναι μη καταβολή εισφορών από όσους μισθωτούς με μπλοκάκι δεν έχουν εισόδημα από το μπλοκάκι.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πετρόπουλος, στις 4.1.2017
είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και παράλληλα έχει μπλοκάκι (σ.σ. από δεύτερη απασχόληση) αλλά δεν έχει έσοδα από αυτό δεν θα πληρώνει τίποτα (σ.σ. ούτε εισφορά για κύρια σύνταξη ndash;ΕΟΠΥΥ, αλλά ούτε και για τον ΟΑΕΔ).
Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση δεν συμπεριλήφθηκε σε καμία από τις δύο εγκυκλίους τις οποίες
εξέδωσε ο κ. Πετρόπουλος για τα μπλοκάκια στις 20 Ιανουαρίου, αλλά ούτε στη γενική εγκύκλιο που
εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τις εισφορές των επαγγελματιών.
Έτσι, αν ένας μισθωτός με μπλοκάκι δεν δήλωσε κανένα εισόδημα το 2015 από μπλοκάκι, θα πρέπει να περιμένει ειδοποιητήριο το οποίο θα προβλέπει την καταβολή της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής, δηλαδή των 157 ευρώ (26,9% χ 1/12 χ 586 ευρώ) συν 10 ευρώ για τον ΟΑΕΔ.
3) Η τρίτη υπόσχεση την οποία πάλι έδωσε δημοσίως ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Πετρόπουλος είναι το πλαφόν στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πετρόπουλος στις 6.2.2017,
δήλωσε πως 'αν πραγματικά υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση ', η κυβέρνηση 'δεχόμενη την εισφορά που μπορούν να καταβάλλουν στο ύψος εκείνο που πραγματικά κατέβαλλαν και στο παρελθόν ', 'θα μπορεί να τους θεωρεί ενήμερους ' από ασφαλιστική άποψη, 'μέχρι να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα '.
Αυτό σημαίνει πως αν ένας επαγγελματίας κληθεί ndash;με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών- να καταβάλλει ένα ποσό μεγαλύτερο από εκείνο το οποίο κατέβαλλε μέχρι πέρσι, τότε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα δώσει ασφαλιστική ενημερότητα, αρκεί ο επαγγελματίας να καταβάλει το ίδιο ποσό το οποίο κατέβαλλε πέρσι.
Ούτε αυτή η υπόσχεση συμπεριλήφθηκε στην εγκύκλιο για τα μπλοκάκια η οποία εξεδόθη ακριβώς την επόμενη μέρα της δήλωσης Πετρόπουλου, δηλαδή στις 7.2.2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου