ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ο θησαυρός & το θρίλερ με τον «Γκρέκο»

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για εντοπισμό ενός 'πίνακα μεγάλης αξίας', ο οποίος θεωρήθηκε δημιούργημα του Ελ Γκρέκο. Οι σχετικές δηλώσεις πυροδότησαν ένα θρίλερ γύρω από την ταυτότητα του ευρήματος, με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί ένας ανεκτίμητος πολιτιστικός και καλλιτεχνικός θησαυρός.
Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τον εντοπισμό του πίνακα, οι επικεφαλής των ερευνών ανέφεραν ότι δύο ειδικοί εκτιμητές που κλήθηκαν να αξιολογήσουν το εύρημα αποφάνθηκαν ότι είναι γνήσιος Ελ Γκρέκο. Προσέθεσαν, δε, ότι οι έρευνες για την πιστοποίηση του πίνακα θα συνεχίζονταν από τους ειδικούς αναλυτές της Εθνικής Πινακοθήκης.
Μολονότι οι αξιωματικοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι πρόκειται για πιστό αντίγραφο γνήσιου πίνακα του Ελ Γκρέκο, που χρονολογείται πριν από 70 με 80 χρόνια, δεν απέκλεισαν το σενάριο να είναι ο πίνακας γνήσιος Ελ Γκρέκο. Λίγες ώρες αργότερα πηγές από την Εθνική Πινακοθήκη διέψευσαν την ΕΛ.ΑΣ., αναφέροντας ότι είχαν ήδη εξετάσει τον πίνακα και είχαν αποφανθεί ότι δεν σχετίζεται με τον μεγάλο Ελληνα ζωγράφο. 'Οχι μόνο δεν είναι Ελ Γκρέκο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο ζωγράφο', αναφέρουν κατηγορηματικά στο 'Εθνος' ειδικοί της Εθνικής Πινακοθήκης που εξέτασαν τον πίνακα το απόγευμα της Δευτέρας, βάζοντας τέλος στα σενάρια.
Ομως μυστήριο καλύπτει και την προέλευση του πίνακα, ο οποίος εντοπίστηκε σε μονοκατοικία 16 στρεμμάτων στη Μάνδρα Αττικής, ιδιοκτησίας ενός 81χρονου συλλέκτη, εις βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί όπλων. Πρόκειται για επιχειρηματία και πρώην μεγαλομέτοχο της γνωστής βιομηχανίας νωπού κρέατος Βοκτάς. Ο 81χρονος φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ο πίνακας περιήλθε στην κατοχή του κατά τη δεκαετία του 1940, χωρίς να μπορέσει να εξηγήσει επαρκώς με ποιον τρόπο.
Αντικείμενα μεγάλης αξίας
Κατά την έφοδο των αστυνομικών στο σπίτι του στη Μάνδρα εντοπίστηκε μια μίνι πινακοθήκη, καθώς και 23 εικόνες βυζαντινής περιόδου, επιτάφιος, 5 άμφια, 108 αρχαία νομίσματα, μια πήλινη κεφαλή και το χρηματικό ποσό των 21.000 ευρώ.
Μέχρι και πολυβόλο στηριζόμενο σε τρίποδο, που χρονολογείται προ του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κατείχε ο 81χρονος, καθώς και 2 ανενεργά βλήματα όλμων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, 7 πιστόλια, 3 περίστροφα, επαναληπτική καραμπίνα, τυφέκιο με διόπτρα και σιγαστήρα, ανενεργή χειροβομβίδα, μαχαίρια, ξίφη και σπαθιά.
Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του 81χρονου μέσα από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που έκαναν για να εξαρθρώσουν τη 'συμμορία των Ρομά' που είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες ληστείες σε όλη την Ελλάδα. Η συμμορία είχε στοχοποιήσει τον 81χρονο και επρόκειτο να τον ληστέψει, έχοντας πληροφόρηση για τους 'θησαυρούς' που έκρυβε στο σπίτι του.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου