ΜΠΑΡΑ

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες



Νέα τραγωδία με λαθρομετανάστες Νέα τραγωδία με λαθρομετανάστες
Αλλο ένα τραγικό περιστατικό με μετανάστες που βρέθηκαν στη θάλασσα και πνίγηκαν, σημειώθηκε χτες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναφέρει ο ιστότοπος rizospastis.gr. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εντοπίστηκαν ναυαγοί μέσα στη θάλασσα, έντεκα ναυτικά μίλια ΒΔ από το Καρλόβασι της Σάμου, χωρίς να υπάρχει κάποιο σκάφος κοντά τους. Τρία πλωτά του Λιμενικού, δυο ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ναυαγοσωστικό και παραπλέοντα σκάφη έσπευσαν στην περιοχή και περισυνέλεξαν δυο νεκρούς (έναν άνδρα και μία γυναίκα), ενώ διέσωσαν άλλα 13 άτομα. Το Λιμενικό ενημερώθηκε για το ναυάγιο από το πλήρωμα ιστιοφόρου που εντόπισε και περισυνέλεξε δύο μετανάστες. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχουν και άλλοι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του ιστιοφόρου ανέφερε πως στο σημείο που εντοπίστηκαν οι μετανάστες δεν βρέθηκε βάρκα. Οι διασωθέντες έδιναν συγκεχυμένες πληροφορίες για περίπου 30 άτομα που επέβαιναν σε λέμβο η οποία είχε ξεκινήσει από την Τουρκία. Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι δυσχέραιναν το έργο των σωστικών συνεργείων. Εφτά διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Χίο και οι υπόλοιποι με τις σορούς στη Σάμο.
Επίσης, 29 μετανάστες διασώθηκαν κοντά στο Φαρμακονήσι. Πλωτό περιπολικό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο, η οποία παρουσίαζε συνεχή εισροή υδάτων, ενώ οι επιβαίνοντες είχαν πέσει στη θάλασσα. Οι ναυαγοί περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου. Εξάλλου εντοπισμός και διάσωση 36 μεταναστών σημειώθηκε προχτές και στη θαλάσσια περιοχή Πλωμάρι της Λέσβου. Αλλοι έξι μετανάστες εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή Καλάμι της Σάμου. Ολοι οι μετανάστες συνελήφθησαν.
Παράλληλα, εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία και έκανε αρπαγές μεταναστών απαιτώντας λύτρα. Συνελήφθησαν έξι μέλη της σπείρας (τρεις αλλοδαποί, από τη Συρία, το Πακιστάν και την Ινδία και τρεις ημεδαποί) και σχηματίστηκε δικογραφία για πέντε ακόμα συνεργούς τους. Οι συλληφθέντες, που φέρονται από το 2010 να έχουν συγκροτήσει την εγκληματική τους ομάδα και εκτός από διακίνηση παράνομων μεταναστών να διαπράττουν και απαγωγές και εκβιασμούς, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση παράνομων μεταναστών, αρπαγές, ληστείες, θανατηφόρα σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου