ΜΠΑΡΑ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017


Η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται από το ΤΑΙΠΕΔ
Το όργανο καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδος με το παραπλανητικό όνομα "Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Ανώνυμος Εταιρία - ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ" πλουτίζει λαμόγια με την προκήρυξη συμβουλευτικών θέσεων και ξεπουλάει το Ελληνικό, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, την Εγνατία Οδό, την παραλία της Αφάντου στην Ρόδο, πολλές μαρίνες σε όλη την επικράτεια, την χρήση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την ΔΕΗ και ότι απέμεινε από τον ΟΤΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας "Κεφάλαιο" της 15ης Ιουλίου 2017, το όχημα λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. είναι επιφορτισμένο με το "δύσκολο στοίχημα" να μαζέψει το εξευτελιστικό ποσό των 6 δις ευρώ για το ξεπούλημα του Ελληνικού, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της Εγνατίας Οδού, της περιοχής της Αφάντου στη Ρόδο και για την εκμετάλλευση των μαρίνων στην Πύλο, στον Άλιμο, στην Θεσσαλονίκη, στην Χίο και στην Μύκονο. Η λίστα της καταλήστευσης της Ελληνικής Δημόσιας Περιουσίας δεν σταματάει εδώ αφού έχει δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η χαριστική επέκταση της σύμβασης χρήσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στους γερμανούς, το ξεπούλημα του 17% της ΔΕΗ και το 5% που απέμεινε από τον ΟΤΕ. Παράλληλα με αυτά τα σχέδια άλωσης της εμπράγματης δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ πλουτίζει μέσω "προκηρύξεων" συμβούλους που προφανώς είναι ειδικοί στις "αποκρατικοποιήσεις".
Ιδιαίτερα για το Ελληνικό αναμένεται η πορεία της ένστασης που έχει καταθέσει η εταιρία "Ελληνικόν ΑΕ", άλλο όχημα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που έχει συσταθεί το 2011, μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ για τον αποχαρακτηρισμό 37 στρεμμάτων που είναι δασική έκταση σύμφωνα με το Δασαρχείο Πειραιά. Στην συγκεκριμένη περιοχή οι αετονύχηδες που θέλουν να "αξιοποιήσουν" την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου σκοπεύουν να εγκαταστήσουν θέρετρο με καζίνο και ξενοδοχείο πέντε αστέρων που θα τους αποφέρει τεράστια κέρδη εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.
Για τον οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης ενδιαφέρεται να "αξιοποιήσει" την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου η "επενδυτική κοινοπραξία" που αποτελείται από το γερμανικό ιδιωτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners, η θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM - Terminal Link και η Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.
Στην Εγνατία Οδό θα υπάρχουν περισσότεροι σταθμοί διοδίων από τα συνολικά χιλιόμετρα της οδικής αρτηρίας μιας και τον περασμένο Ιούνιο ο Τσακαλώτος με το Σπίρτζη υπέγραψαν την απόφαση για την εγκατάσταση 38 σταθμών στον δρόμο που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου.
Σχετικά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το ιταλικό δημόσιο της Ferrovie dello Stato Italiane με τη θυγατρική της Trenitalia αποφάσισε να απαλλάξει το ελληνικό δημόσιο από τον έλεγχο της παροχής σιδηροδρομικών επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών στην Ελλάδα με το ευτελές τίμημα των 45 εκ ευρώ. Επιπροσθέτως εάν μεταφράζουμε καλά το δημοσίευμα οι ιταλοί ζητούν ετήσια καταβολή αποζημίωσης που θα λαμβάνει η ιταλική πια ΤΡΑΙΝΟΣΕ για δρομολόγια που θα εκτελούνται σε άγονους προορισμούς και που το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο ύψος των 49 εκατομμυρίων ευρώ. Σίγουρα εδώ κάτι δεν πάει καλά αφού η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλείται για 45 εκ ευρώ ενώ οι "ιταλοί επενδυτές" θα ζητούν αποζημίωση 49 εκ ευρώ κάθε χρόνο.
Για την υπόθεση της εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ της παραλίας της Αφάντου στην Ρόδο, το οικονομικό τίμημα ανέρχεται μόνο στα 42,1 εκ ευρώ για προνομιακή έκταση 1615 στρεμμάτων.  Στην περιοχή είχε γίνει προσπάθεια πραγματικής αξιοποίησης από την κυβέρνηση της επταετίας που σκάλωσε στα μικροπολιτικά συμφέροντα της μεταπολίτευσης.
Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών οι γερμανοί βιάζονται να επεκτείνουν τις συμβάσεις χρησιμοποίησης του για ευτελή οικονομικά αντίτιμα μιας και τώρα είναι η ευκαιρία που στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εύκολα ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία για να παραμείνουν στις καρέκλες τους. Έτσι ενώ οι γερμανοί της Hochtief χρωστάνε ένα υπέρογκο ποσό σε φόρο προστιθέμενης άξιας που ανέρχεται σε περισσότερα από 150 εκ ευρώ μόνο για τις χρήσεις 2001 έως 2003 και ενώ η υπάρχουσα σύμβαση τους λήγει το 2026 κατέθεσαν προσφορά ύψους 600 εκ ευρώ για εικοσαετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης εκμετάλευσης του αερολιμένα την οποία αποδέχτηκε το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι υπόλοιπες αντεθνικές ενέργειες του οικονομικού εγκλήματος εις βάρος της Ελληνικής Δημόσιας Περιουσίας συντελούνται με την προσπάθεια ξεπουλήματος της ΔΕΗ που το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να παραχωρήσει σε αυτή τη φάση το 17% των μετοχών της βάσει του σχεδίου του τμηματικού ξεπουλήματος, με την "εκδήλωση ενδιαφέροντος" για την παραχώρηση λειτουργίας των μαρίνων στην Πύλο, στον Άλιμο, στην Θεσσαλονίκη, στην Χίο και στην Μύκονο και με την πώληση του 5% του ΟΤΕ.
Πάντοτε σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα ο απώτερος στόχος του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ για το 2017 είναι 2 δις ευρώ ενώ για το 2018 είναι στα 3,5 με 4 δις ευρώ.
Συμπερασματικά εάν θεωρήσουμε ότι η πρόσφατη δόση των ευρωπαίων τοκογλύφων ήταν στα περίπου 8 δις ευρώ από τα οποία τα περισσότερα γύρισαν αμέσως πίσω στην Γερμανία, το τεράστιο μέγεθος του ξεπουλήματος της Ελληνικής Δημόσιας Περιουσίας για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι περισσότερο από φανερό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου