ΜΠΑΡΑ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Άρον άρον στις εφορίες για να κλείσουν τα «μπλοκάκια»

Με τις αλλαγές θα δίνουν τα 2/3 όσων βγάζουν στο κράτος - Κρυφή μείωση μισθού 12 ευρώ τον μήνα και στους «μπλοκάκηδες» των 510 ευρώ - Πάνω από 100.000 «μπλοκάκηδες» ετοιμάζονται να δηλώσουν διακοπή εργασιών έως τον Ιανουάριο
Να σακατέψει την αγορά και όσους πασχίζουν να ζήσουν με 300-600 ευρώ που εισπράττουν (και μάλιστα όχι κάθε μήνα) αμειβόμενοι με το μπλοκάκι τους κατάφερε η κυβέρνηση, αφού τρεις εβδομάδες πριν αλλάξει η χρονιά δεν μπορεί να λύσει ούτε τα διαδικαστικά που απαιτούνται για να προχωρήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που η ίδια θέσπισε. Εκτός από τη μεγάλη επιβάρυνση που έρχεται, νόμοι αλλάζουν, εγκύκλιοι που έπρεπε να εκδοθούν έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, με ολόκληρο το σύστημα βρίσκεται ακόμα στον αέρα.
Οι ανατροπές και τα μυστήρια του νόμου Κατρούγκαλου έχουν ως αποτέλεσμα να ετοιμάζονται χιλιάδες υποαπασχολούμενοι να σπεύσουν μαζικά στις ΔΟΥ, στα Ταμεία και το ΓΕΜΗ -μέσα στις επόμενες 40 ημέρες το πολύ- για να κλείσουν τα μπλοκ παροχής υπηρεσιών τους και να αποσυρθούν από την αγορά εργασίας, προκειμένου να μην καταντήσουν να δουλεύουν τζάμπα (ή να μπαίνουν και μέσα) για να δίνουν τα 2/3 όσων βγάζουν στο κράτος.
Και ενώ υπόσχεται αύξηση κατώτατων μισθών και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να λύσει τον γόρδιο δεσμό των διατάξεων που αλλάζουν ή καθυστερούν, ενώ κανείς δεν μπορεί να καταλάβει με ασφάλεια εάν οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα μπορέσουν τελικά να δουλέψουν και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνονται από 1.1.2017. Στην παγίδα του νόμου θα πέσουν και όσοι πιαστούν στα νέου τύπου τεκμήρια, τα οποία θα εκτοξεύουν τις ασφαλιστικές εισφορές σε άγνωστα ύψη.
Εκτός από όσους ξέρουν ήδη ότι δεν θα έχουν δουλειά και δήλωσαν πρώτοι-πρώτοι διακοπή εργασιών στην Εφορία (με 100 ευρώ πρόστιμο και αναδρομικά), άλλοι κάτοχοι μπλοκ παροχής υπηρεσιών περιμένουν απλώς μέχρι να τελειώσει ο Δεκέμβριος για να δουν αν θα τους προκύψει κάποιο εισόδημα για να το εισπράξουν πριν κλείσουν το μπλοκάκι τους. Οι υπόλοιποι κάνουν υπομονή μέχρι τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, όπως τους επιτρέπει ο νόμος, ευελπιστώντας να φανεί έως τότε αν υπάρχει γι' αυτούς κάποια προοπτική απασχόλησης στο 2017 και να κρίνουν αν πρέπει να το κρατήσουν ανοιχτό, εφόσον φυσικά βάλει τέλος και η κυβέρνηση στην ασάφεια για το τι θα κληθούν να πληρώσουν στο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου