ΜΠΑΡΑ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Νέα λαιμητόμο προανήγγειλε ο Κατρούγκαλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

Ξεκάθαρα ανοιχτό παράθυρο για την μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, ενδεχομένως μέσω της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, άφησε ο Κατρούγκαλος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ερωτηθείς σχετικά ο Κατρούγκαλος άφησε ουσιαστικά χθες ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς αρκέστηκε να απαντήσει ότι δεν έχει τεθεί με ρητό τρόπο θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιθανώς να εγείρει νέες απαιτήσεις για περισσότερο “αίμα”. Η ελληνική πλευρά δίνει έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στον καθορισμό του κατώτατου μισθού από του κοινωνικούς εταίρους. Αν οι δανειστές απορρίψουν κάτι τέτοιο, τότε το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων καθώς και η επαναφορά της επεκτασιμότητάς τους, ώστε να καλύπτουν και εργοδότες που δεν είναι μέλη των αντίστοιχων ενώσεων».
Τι μας θυμίζουν όλα αυτά; Μα φυσικά, τις ανά καιρούς «σκληρές διαπραγματεύσεις» που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Η ασαφής φρασεολογία του Κατρούγκαλου, ο οποίος θα μείνει στην Ιστορία για την οριστική διάλυση και τον ενταφιασμό της εναπομείνασας Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι φανερό ότι αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για νέες σαρωτικές αλλαγές εναντίον την Εργαζομένων.
Όχι μόνο διαμέσου της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και μιας άλλης σειράς αντεργατικών ρυθμίσεων που θα φέρει (και) η νυν συγκυβέρνηση, όπως την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της νομιμοποίησης των ομαδικών απολύσεων.
Η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά», όχι απλώς αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, αλλά φροντίζει να ξεχωρίζει για την εθελοδουλεία που δείχνει απέναντι στους διεθνείς τοκογλύφους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου