ΜΠΑΡΑ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Οργη για την αυξηση των δημοτικων τελων στον δημο Ναυπλιεων,,,, Τσακιζει επαγγελματιες αλλα και πολιτες ο Κωστουρος,,, αντι μειωσεις ηρθαν αυξησεις...ΕΛΕΟΣ....

Ψηφίστηκε σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων η αύξηση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών.
Η ψηφιζόμενη αύξηση που θα ισχύσει από το 2016 προβλέπει:
– Στα σπίτια η ετήσια χρέωση από 1,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα φτάσει 1,3 ευρώ.
– Στα καταστήματα, από 1,9 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, σε 2,45 ευρώ.
– Στις βιοτεχνίες, βιομηχανίες, κέντρα διασκέδασης και σούπερ μάρκετ από 4 ευρώ ανά τ.μ. σε 5,5 ευρώ.
– Στις τράπεζες, καταστήματα ΟΤΕ και ΔΕΗ από 6 ευρώ ανά τ.μ. σε 6,5 ευρώ.
Από την αύξηση απαλλάσσονται ευπαθείς ομάδες, απόρων, τριτέκνων, πολυτέκνων, μονογονεικών οικογενειών,  με βάση όμως τα εισοδηματικά τους κριτήρια ενώ άλλες ομάδες, όπως οι άνεργοι, απαλλάσσονται κατά 50%.
Την πρόταση της Δημοτικής αρχής ψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, από την αντιπολίτευση όχι ψήφισαν ο Χρήστος Γραμματικόπουλος, ο Παντελής Κοκκινόπουλος, η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, ο Γιώργος Πινάτσης, ο Δημοσθένης Δρούγκας ενώ απουσίαζαν μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Κατά την σημερινή συζήτηση, που σε πολλά σημεία της ήταν επεισοδιακή, η Δημοτική αρχή είτε μέσω του Γιώργου Καχριμάνη είτε μέσω του ίδιου του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου ισχυρίστηκε πως η αύξηση είναι αναγκαστική γιατί οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ΔΕΗ, στην επέκταση του ηλεκτροφωτισμού σε περιοχές του Δήμου και την αύξηση της μη πληρωμής τελών από τους δημότες. Ο Δήμαρχος είπε συγκεκριμένα πως έχει γίνει αγώνας για μειώσεις του κόστους των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Η μισθοδοσία της καθαριότητας έχει μειωθεί καθώς η υπηρεσία δουλεύει με λιγότερο προσωπικό και έχουν γίνει και μειώσεις 130.000 ευρώ στις επισκευές και την συντήρηση μηχανημάτων. Η ταφή όμως των απορριμάτων, η αύξηση του ρεύματος κατά 300 χιλιάδες ευρώ περίπου και η αγορά άλλων μηχανημάτων οδήγησαν στην αύξηση.
Από την άλλη πλευρά όμως η αντιπολίτευση είχε μεγάλες αντιρρήσεις. Ο Χρήστος Γραμματικόπουλος μίλησε για όργιο σπατάλης, ρουσφετιών και απευθείας αναθέσεων και τόνισε πως το έλλειμμα των ανταποδοτικών τελών ξεπερνά τα 1.2 εκ. ευρώ αντί για 740.000 ευρώ καθώς δεν εγγράφεται μέσα στο έλλειμμα μεταφερόμενο λογιστικό ποσό χρεών της ΔΕΥΑΝ, ύψους 500.000 ευρώ.
Ο Παντελής Κοκκινόπουλος και ο Δημοσθένης Δρούγκας θεώρησαν απαράδεκτη την αύξηση, δήλωσαν πως ο Δήμος δεν έχει κάνει τίποτα για να την αποφύγει και κυρίως δράσεις ανακύκλωσης που θα μείωναν τα τέλη. Η Μαργαρίτα Καραμολέγκου είπε πως ελάχιστοι Δήμοι έχουν οδηγηθεί σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών παρά το έλλειμά τους και ο Γιώργος Πινάτσης ζήτησε καλύτερη κατανομή των βαρών υπέρ των ευπαθών ομάδων και σε βάρος των μεγάλων εταιρειών, επιχειρήσεων και τραπεζών.
Στη συζήτηση παρενέβησαν και πολίτες. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου κ. Παιβανάς δήλωσε πως το κόστος της αύξησης, αν και φαίνεται μικρό, δεν θα εισπραχθεί καθώς ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών Τολού, κ. Γεωργιδάκης ισχυρίστηκε πως το μέτρο θα φέρει λιγότερα κέρδη στο Δήμο λόγω αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου