ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Μια ιστορία από το παρελθόν

- Η Αθήνα την νύχτα – Επαγγέλματα που εξαφάνισε η νέα τάξη πραγμάτων

piata

Μια ιστορία βγαλμένη από το ιστορικό σεντούκι της νυχτερινής ζωής της χώρας μας. Δυστυχώς η νέα τάξη πραγμάτων
εξαφάνισε μερικά επαγγέλματα μια και καλή από την νύχτα. Ωστόσο οι μνήμες υπάρχουν ακόμα.Άλλα πάλι εξελίχθηκαν.
Επάγγελμα πρώτο που εξαφανίστηκε: οι πιατάδες
Οι πιατάδες,αφού πρώτα θησαύρισαν,εξαφανίστηκαν μια και καλή από τον επαγγελματικό χάρτη. Πολλοί από αυτούς είχα κατασκευάσει ολόκληρους φούρνους για να ψήνουν λιγότερο το εμπόρευμα και να θρυμματίζονται πιο εύκολα τα πιάτα και να μην σημειώνονται τραυματισμοί.
Επάγγελμα δεύτερο που εξαφανίστηκε: οι μπαλονούδες
Πρόκειται για εκείνες τις κοπέλες που κρατούσαν είκοσι μπαλόνια δεμένα σε ένα κοντάρι. Οι μερακλωμένοι θαμώνες έπαιρναν το τσιγάρο και το ένα μπαμ διαδεχόταν το άλλο. Το κέφι περιπλεκόταν με τον σαματά και όλοι περνούσαν ωραία.
Στο σήμερα το πιο in επάγγελμα της νύχτας είναι εκείνο τω δημοσίων σχέσεων. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Ένας από τους πρωτεργάτες του επαγγέλματος σε νυχτερινά κέντρα ήταν ο γνωστός από τις επιτυχημένες ραδιοφωνικές του εκπομπές, Νίκος Νικολαρέας.
Στην Γλυφάδα, εκεί που αργότερα άνοιξαν τα Δειλινά,υπήρχε ο “Κυρ Αντώνης”: ένα κέντρο όπου πέρασε όλη η κοσμική Αθήνα.Ωνάσηδες,Μποδοσάκηδες και πολλοί άλλοι διασκέδαζαν με το χαρισματικό μπουζούκι του Γιώργου Ζαμπέτα.
Δίπλα από αυτό ο Νικολαρέας άνοιξε το “Σεραφίνο”.Αρχικά τραγουδούσε ο Σταμάτης Κόκκοτας.Ο τραγουδιστής εκείνη την εποχή γνώριζε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι που έλεγε “Στην Κρήτη και στη Μάνη θα βγουν οι πολιτσμάνοι…”.
Ωστόσο προέκυψε πρόβλημα στη συνεργασία καθώς δίπλα έπαιζε ο μεγάλος δάσκαλος (Ζαμπέτας).
Τότε ο Νικολαρέας σκέφτηκε το εξής: πήρε τηλέφωνο πέντε – έξι δημοσιογράφους που έγραφαν σε κοσμικές στήλες.Τους είπε ότι θα βρισκόταν κάποιος επώνυμος εκεί. Πήγαν όντως όλοι. Το σκηνικό, που είχε φτιάξει ο ίδιος, ήταν όμως το κάτι άλλο.
Είχε καλέσει τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τον Δημήτρη Νικολαίδη,τη Σούλη Σάμπαχ και άλλους διάσημους καλλιτέχνες. Μόλις βγήκε ο Κόκκοτας έγινε πανικός. Έσκιζαν τα ρούχα τους,έσπαγαν τραπέζια,βρέχονταν με σαμπάνιες.
Και κάπως έτσι αυτό ήταν το πρώτο επιτυχημένο γεγονός στην ιστορία των δημοσίων σχέσεων της νύχτας. Οι φωτογράφοι ξετρελάθηκαν με αυτά που έβλεπαν, οι διάσημοι διασκέδασαν με τη ψυχή τους και ο Νικολαρέας πέτυχε τον επαγγελματικό του στόχο: να γίνει μια πολύ καλή διαφήμιση στο μαγαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου