ΜΠΑΡΑ

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ραγδαίες εξελίξεις στη Σκωτία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά το «όχι» στην ανεξαρτησία


sla

Μετά το υψηλό ποσοστό του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο πρωθυπουργός Αλεξ Σάλμοντ, πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται.
Ο ίδιος, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στο 1,6 εκατομμύριο των συμπολιτών του που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ εξέφρασε σκεπτικισμό για τις υποσχέσεις του Ντέιβιντ Κάμερον.
«Οποια λάθη έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν δικά μου» συνέχισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευης, ο Σάλμοντ είχε πει ότι η Σκωτία αποφάσισε «σε αυτό το στάδιο» να μην γίνει ανεξάρτητη.
«Αποδέχομαι την ετυμηγορία του λαού και θα την σεβαστώ» είπε, Επισημαίνοντας τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας στο Λονδίνο για ενισχυμένες αρμοδιότητες, ο Σάλμοντ είπε ότι «η Σκωτία περιμένει να τηρηθούν γρήγορα αυτές οι υποσχέσεις».
Πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Σάλμοντ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το δημοψήφισμα «είναι μία διαδικασία που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά».
O Σάλμοντ ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας το 2007, όταν το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα (SNP) κέρδισε την σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Ηγήθηκε κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς δεν ευδοκίμησαν οι συνομιλίες που είχε με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας και πλειοψηφίας.
Στις εκλογές του 2011 το SNP κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, κάνοντας ήδη από τότε γνωστή την πρόθεσή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου