ΜΠΑΡΑ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ν. Κορέα: Ναυάγησε πλοίο γεμάτο παιδιά

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 300 αγνοούνται, από το ναυάγιο νοτιοκορεατικού επιβατικού πορθμείου, που μετέφερε 477 ανθρώπους, κοντά στη νότια ακτή της Νότιας Κορέας. Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη, με σωστικές λέμβους και ελικόπτερα να προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να βγάλουν σώους όσους από τους επιβάτες βρίσκονται στο πλοίο ή στο νερό. Πάντως, είναι δύσκολο να δοθεί οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη πληροφορία, για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Οι νοτιοκορεατικές αρχές δε γνωρίζουν ακόμη τι προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου, μιας και οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και δεν προμήνυαν μια τέτοια τραγωδία. Το πλοίο, το Sewol, μετέφερε 477 επιβάτες και πλήρωμα και 150 οχήματα, σύμφωνα με τις κορεατικές λιμενικές αρχές, όταν άρχισε να γέρνει πολύ καθώς πλησίαζε στο νησί Ζεζού, περίπου 100 χλμ. νοτίως της κορεατικής χερσονήσου.
Μαρτυρίες διασωθέντων
Στο πλοίο επέβαιναν και αρκετοί μαθητές ενός σχολειού. Ένας από τους μαθητές που κατάφεραν να διασωθούν, περιέγραψε στο CNN πώς κατάφερε να σωθεί: «Φόρεσα το σωσίβιό μου και πήδηξα στη θάλασσα. Έπρεπε να κολυμπήσω αρκετά μέχρι να φτάσω στη σωσίβια λέμβο. Το νερό ήταν κρύο αλλά ήθελα να ζήσω» είπε ο Lim Hyung Min. Ένας άλλος από τους επιβάτες, είπε πως παρά τις προσπάθειές του να βοηθήσει τους συνεπιβαίνοντές του, δεν τα κατάφερε. «Μέχρι το τελευταίο λεπτό προσπαθούσα να βοηθήσω. Το νερό όμως ερχόταν τόσο γρήγορα, που δεν τα κατάφερνα».
Αξιωματούχος του Λυκείου Ντανουόν στο Ανσάν, δήλωσε πως και οι 338 μαθητές και οι δάσκαλοί τους διασώθηκαν και είναι ασφαλείς, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την ακτοφυλακή ή από άλλους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διάσωση. Οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους έκαναν εκδρομή στο Ζεζού, δήλωσε ο αξιωματούχος. Σήμα κινδύνου εστάλη από το πλοίο νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης με συμμετοχή δεκάδων πλοίων και ελικοπτέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου