ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Θα καταργήσετε τον «δολοφονικό» νόμο της δραστικής κ. Σαμαρά;

Με νέα μορφή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσπαθεί ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, να μη χάσει τα φθηνά γενόσημα... κάτω από τα πόδια του.


Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας, στο άμεσο μέλλον οι συνταγές φαρμάκων θα αναγράφουν και όλα τα γενόσημα της κατηγορίας ώστε να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι τις διαφορές στις ασφαλιστικές τιμές και να επιλέγουν ποιο γενόσημο θα πάρουν!
Καθώς η αύξηση στην κατανάλωση γενόσημων δεν έχει φτάσει τα επιθυμητά από την κυβέρνηση και την τρόικα επίπεδα (λόγω της αντίστασης γιατρών, φαρμακοποιών και ασθενών) και η κατακραυγή από τις κρυφές αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων μεγαλώνει, ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να δώσει ένα –επικαλούμενο από τον ίδιο- δικαίωμα επιλογής στον ασθενή, καθιστώντας τον στην ουσία υπεύθυνο για τη φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσει.
Ακόμα όμως και αν ο ασθενείς βλέπει ποιες είναι οι διαφορές στις τιμές των γενόσημων μιας δραστικής ουσίας, τα πενιχρά εισοδήματά του θα τον οδηγήσουν ξανά στην αναγκαστική λύση του φθηνότερου γενόσημου.
Εκτός όμως από την προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά ως προς τα κρυφά χαράτσια στη συμμετοχή των ασθενών, η νέα μορφή συνταγογράφησης ερμηνεύεται και ως ελιγμός ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τον «ανθρωποκτόνο» όπως έχει χαρακτηριστεί νόμο Λοβέρδου, συνταγογράφησης δραστικής ουσίας.
Η προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κατά του νόμου έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ εκκρεμεί, με τη σημαντική καθυστέρηση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για τη δημόσια υγεία να εγείρει και ερωτηματικά.
Η Δικαιοσύνη, πάντως, έχει αποδείξει ότι δεν μπαίνουν τα μνημόνια πάνω από την υγεία των Ελλήνων πολιτών και με την πρόσφατη απόφασή της για άρση του πλαφόν συνταγογράφησης.
Όπως εκτιμούν οι ιατρικές ενώσεις, το ΣτΕ θα δικαιώσει και στην περίπτωση της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας τους γιατρούς, οι οποίοι είναι και συνταγματικά οι μόνοι αρμόδιοι επιστήμονες για να καθορίζουν συγκεκριμένη θεραπεία και με την επιλογή φαρμάκου στον ασθενή. Πάγιο αίτημα των γιατρών είναι με την αναγραφή της δραστικής ουσίας, να δίνεται η δυνατότητα αναγραφής του σκευάσματος που προτείνει ο θεράπων γιατρός στον ασθενή.
Σε αυτό το αίτημα ίσως τώρα επιχειρεί να δείξει «καλή διάθεση» ο υπουργός Υγείας, με την αναγραφή της λίστας των γενόσημων φαρμάκων στις συνταγές. Ωστόσο, αν δεν αποσυρθεί ο νόμος στην ουσία του, ο δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός για την προώθηση φθηνών, εισαγόμενων γενόσημων, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας, παρασκευασμένων σε τρίτες χώρες. Τα κρούσματα ανακλήσεων, αποσύρσεων, σφραγίσματος ινδικών εργοστασίων και επικίνδυνων παρενεργειών είναι συνεχή στο διεθνή Τύπο. Η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να ανακόψει την παράδοση της υγείας των Ελλήνων σε τέτοιου είδους επικίνδυνα μονοπάτια.
Αν ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, δεν τολμά ή ο κ. Γεωργιάδης τρέμει (στη σκέψη να δυσαρεστήσει τους τροϊκανούς) να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, ας το κάνει η Δικαιοσύνη.
Όπως άλλωστε, τονίζουν γιατροί, το ιατρικό λειτούργημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει κανένας πρωθυπουργός και κανένας υπουργός, παρά τις όποιες αποφάσεις τους, δέσμιες πολλές φορές ξένων συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου