ΜΠΑΡΑ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Φριχτό τέλος θανατοποινίτη: Σφάδαζε και έσφιγγε τα δόντια με τη θανατοφόρο ένεση

 

Φριχτό τέλος θανατοποινίτη: Σφάδαζε και έσφιγγε τα δόντια με τη θανατοφόρο ένεση
Η πολιτεία της Οκλαχόμα όπου είχε προγραμματιστεί η πρώτη διπλή εκτέλεση κρατουμένων εδώ και σχεδόν 80 χρόνια σταμάτησε τη διαδικασία στον πρώτο κατάδικο, τον Κλέιτον Λόκετ, λόγω προβλημάτων με το θανατηφόρο μίγμα που χορηγείται ενέσιμα στους θανατοποινίτες.

Παραταύτα ο Λόκετ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πολιτειακού σωφρονιστικού συστήματος της Οκλαχόμα, κατέληξε από προφανή ανακοπή της καρδιά.

«Πιστεύουμε ότι μια φλέβα έσπασε και το κοκτέιλ των φαρμάκων δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει. Ο διευθυντής διέταξε να σταματήσει η εκτέλεση» είπε ο εκπρόσωπος του πολιτειακού σωφρονιστικού συστήματος Τζέρι Μάσι.

Ο ίδιος ο διευθυντής του σωφρονιστικού συστήματος Ρόμπερτ Πέιτον δήλωσε ότι αναγκάστηκε να σταματήσει τη διαδικασία της εκτέλεσης είκοσι λεπτά μετά τη χορήγηση του πρώτου εκ των τριών συστατικών της θανατηφόρου δόσης.

Η εκτέλεση ξεκίνησε στις 18.23 τοπική ώρα όταν οι υπεύθυνοι άρχισαν να χορηγούν την πρώτη δόση και ένας γιατρός διαπίστωσε στις 18.33 ότι ο θανατοποινίτης είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Σφάδαζε και έσφιγγε τα δόντια

Ωστόσο, τρία λεπτά αργότερα ο Λόκετ άρχισε να αναπνέει βαριά, σφαδάζοντας πάνω στο κρεβάτι της εκτέλεσης και σφίγγοντας τα δόντια του, ενώ προσπάθησε, τεντώνοντας τον λαιμό του, να σηκώσει, μάταια, το κεφάλι του από το μαξιλάρι.

Αμέσως, ο γιατρός τράβηξε το σεντόνι με το οποίο ήταν καλυμμένος ο Λόκετ για να ελέγξει τη διαδικασία χορήγησης του θανατηφόρου μίγματος.

«Εκείνη τη στιγμή ανησυχήσαμε μήπως δεν είχε το φάρμακο την απαιτούμενη επίδραση αλλά ο γιατρός ανέφερε ότι υπήρχε πρόβλημα στην παροχέτευσή του» είπε ο Πέιτον, προσθέτοντας ότι είχε προκληθεί ρήξη της φλέβας.

Μετά από αυτό, ένας από τους υπευθύνους που βρισκόταν μέσα στο θάλαμο εκτέλεσης κατέβασε τις κουρτίνες αποτρέποντας όσους παρακολουθούσαν από διπλανό δωμάτιο την εκτέλεση να δουν όσα συνέβαιναν.

Ο Πέιτον είπε ότι έγιναν μια σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες και αποφασίστηκε να σταματήσει η διαδικασία της εκτέλεσης.

«Υστερα από συνεννόηση με τον επόπτη και δίχως να γνωρίζω πόσα από τα συστατικά της ενέσιμης δόσης είχαν χορηγηθεί στον θανατοποινίτη, αποφάσισα να σταματήσω την εκτέλεση» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι εξαιτίας του προβλήματος που δημιουργήθηκε αποφασίστηκε η αναβολή εκτέλεσης (επρόκειτο να γίνει δυο ώρες αργότερα) του δεύτερου θανατοποινίτη για δεκατέσσερις ημέρες.

Η πρώτη διπλή εκτέλεση είχε προγραμματιστεί παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις από τους δύο καταδίκους να τους δοθούν πληροφορίες για τη θανάσιμη δόση βαρβιτουρικών που θα τους χορηγείτο.

Η τελευταία διπλή εκτέλεση σε αυτή τη νότια αμερικανική πολιτεία πραγματοποιήθηκε το 1937. Ο Κλέιτον Λόκετ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2000 για το βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας την οποία απήγαγε, ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου και την έθαψε ζωντανή. Ο Τσάρλς Ουόρνερ είχε καταδικαστεί το 1997 για το βιασμό και τη δολοφονία μιας κοπέλας.

Προβλήματα με το θανατηφόρο μίγμα

Η διπλή εκτέλεση θα γινόταν με βάση ένα νέο πρωτόκολλο εκτελέσεων που αφορά θανατηφόρο ένεση, η οποία δεν έχει εξεταστεί ποτέ. Αυτή η νέα δόση που χορηγείται στους θανατοποινίτες αποτελείται από τρία συστατικά, ένα ηρεμιστικό, ένα αναισθητικό και την τελική φονική δόση από χλωριούχο κάλιο.

«Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας, η πολιτεία της Οκλαχόμα αρνήθηκε ξανά και ξανά να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πηγή, την καθαρότητα, τον έλεγχο και την απόδοση των ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν. Δεν ξέρω καν αν αυτές οι ουσίες έχουν αγοραστεί νομίμως» είπε η Μαντλίν Κοέν συνήγορος του Ουόρνερ.

Μετά την άρνηση βιομηχανιών από τον ευρωπαϊκό χώρο να παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες την πιο κοινή αναισθητική δόση για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών, την πεντοβαρβιτάλη, αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη βαρβιτουρικών και αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες όμως οδηγούν σε διαμαρτυρίες και πολλαπλασιασμό των ένδικων μέσων.            

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου