ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Οι άγριες νύχτες στη Μεσαρά- Νταήδες και συμμορίες σε δράση

Όταν η νύχτα πέφτει στον κάμπο της Μεσαράς τα θερμοκήπια, οι ελιές και ο καθημερινός σκληρός μόχθος χιλιάδων ανθρώπων που δουλεύουν τη γη μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Τη νύχτα η ήσυχη, όπως φαινομενικά δείχνει, αγροτοκτηνοτροφική περιοχή μετατρέπεται σε άντρο παρανόμων με συμμορίες και «νταήδες» να δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτα, αφού φαντάζει αδύνατον να μπει φρένο στην ιδιότυπη παρανομία που τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε στην περιοχή.
Οι παράνομοι γνωστοί, όπως και οι υπόλοιποι. «Πέντε παρέες, όλες κι όλες» λένε οι ντόπιοι. Αρκετές ωστόσο, αφού και πολυπληθείς είναι και σόγια «σέρνουν» πίσω τους για να δημιουργούν αναστάτωση. Τα επεισόδια τα τελευταία χρόνια πολλά και διαφορετικά, από επιθέσεις και λιντσαρίσματα αλλοδαπών, ως κλοπές, καλλιέργειες χασίς, καβγάδες για ασήμαντες αφορμές, επιθέσεις, μαχαιρώματα, απόπειρες ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονίες τελικώς όπως αυτήν πριν από λίγες μέρες στο Αντισκάρι.
Προφανώς και τα έκτροπα δεν αφορούν στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής η οποία όλο και πιο συχνά γίνεται πρώτο θέμα, όχι για τον πολιτισμό, την ομορφιά και τα πρώιμα κηπευτικά της που την έκαναν διάσημη σε όλη την Ευρώπη αλλά για τα αιματηρά περιστατικά, που δεν καταλήγουν όλα βεβαίως σε ανθρωποκτονίες, ωστόσο εμφανίζονται σε σχεδόν καθημερινή βάση πλέον.
Κατά καιρούς από τους ντόπιους εκφράζονται φόβοι ότι ο τόπος τους έγινε «άγρια Δύση» αφού η δράση των «νταήδων» συνοδεύεται και από έκρηξη της μικροεκγληματικότητας, κυρίως κλοπών και διαρρήξεων, που κάνουν τη ζωή των κατοίκων δύσκολη.
Από την πλευρά της Αστυνομίας η περιοχή αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερης βαρύτητας και οι έλεγχοι είναι καθημερινοί, ή για να ακριβολογούμε κάθε νύχτα, πολύ πριν το περιστατικό στο Αντισκάρι. Ωστόσο οι ιδιαιτερότητες των μικρών κοινωνιών, τα κλειστά στόματα από φόβο ή για να την αποφυγή του «μπλεξίματος» δεν έχουν οδηγήσει ως σήμερασήμερα στον έλεγχο της κατάστασης.
Οι παρέες όπως τις λένε κάποιοι, που ωστόσο έχουν λειτουργία και δομή κανονικών συμμοριών, παραμένουν σε δράση. Όταν κατά καιρούς δε κάποιοι συλλαμβάνονται αντικαθίστανται στο χώρο της παρανομίας σε χρόνο ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου