ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Χόανγκ-Νγκοκ: Η Τρόικα είναι «πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών σε κρίση



Χόανγκ-Νγκοκ: Η Τρόικα είναι «πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών σε κρίση
«(Η Τρόικα) δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες με στόχο να καθορίζει πως λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις. Η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βάζει «το πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών που βρίσκονται σε κρίση επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας, γεγονός που εμπόδισε οποιαδήποτε δημοκρατική συζήτηση στην Ευρώπη», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφτασε σήμερα στην Αθήνα για να συνεχίσει την έρευνα για τον ρόλο της Τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής κατήγγειλε το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και την έλλειψη νομιμότητας της Τρόικας. «(Η Τρόικα) δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες με στόχο να καθορίζει πως λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις. Παρόλο που η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή εξηγεί ότι τα κράτη δέχονται ελεύθερα τους όρους που επιβάλλονται, υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την ελευθερία αυτού που έχει το πιστόλι στον κρόταφο», εξήγησε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.
liem hoang ngoc 600 1
Η έρευνα αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της Τρόικας γίνεται έπειτα από 4 χρόνια πολιτικών λιτότητας, μια «καθυστέρηση που αποκαλύπτει πλήρως τον δρόμο που μένει να διανύσουμε για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μιας Ευρώπης πραγματικά δημοκρατικής», πρόσθεσε ο γάλλος ευρωβουλευτής. «Αν η έρευνα αυτή συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές, κάτι που είναι προϋπόθεση για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, θα θεωρήσω την αποστολή μας σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη», υπογράμμισε ο Χοάνγκ-Νγκοκ. «Ποιος σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνει την ευθύνη των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών των πολιτικών της τρόικας;», διερωτήθηκε ο ίδιος, αναφερόμενος στη βαθιά ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και το ασφυκτικό ποσοστό χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου