Η κυβερνητική ανυπαρξία στο θέμα προστασίας των πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας, σε συνδυασμό με την άκρως μνημονιακή πολιτική που ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την εκ βαθέων εισχώρηση στη συνείδηση των στελεχών της κυβέρνησης “το μνημόνιο πάνω απ’ όλα”, είναι ο κοινός παρανομαστής σε σχεδόν όλα τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ελλάδα και ταλανίζουν τον ελληνικό λαό εδώ και 8 χρόνια. Μιλάμε για πρωτοκλασάτα στελέχη, τα οποία πριν από δύο χρόνια πρωτοστατούσαν σε κινήματα κατά των πλειστηριασμών και κατά των μνημονίων, αλλά τώρα έγιναν πιο μνημονιακοί από το ίδιο το μνημόνιο!
Αυτό όμως που συνέβη χθες το βράδυ, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης – Συκεών, από δημοτικό σύμβουλο που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.
Αναφερόμαστε στην παρέμβαση μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης – Συκεών, όπου υπεβλήθη ψήφισμα σε προ ημερησίας διάταξης, με αίτημα τη συζήτηση και εν τέλει έκδοση ψηφίσματος κατά των πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας.
Την παρέμβαση έκανε το μέλος του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, δικηγόρος Άδωνις Κουλιούφας, παρουσία πολλών μελών του Συντονισμού, ανθρώπων που κάθε Τετάρτη βρίσκονται στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης και σταματούν τους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας. Απλών ανθρώπων που και χθες συμπαραστάθηκαν ηθικά και με ατομικές δηλώσεις, σε μέλη που διώκονται ποινικά από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.Φυσικά, η παρουσία μελών του Συντονισμού στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης – Συκεών ήταν μαζική.
Ενώ, λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο έκανε δεκτό το ψήφισμα, με θετική ανταπόκριση από την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων, όπου πάρθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να συσταθεί επιτροπή που να ελέγξει το ψήφισμα και να εκδόσει απόφαση που να καταδικάζει τους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας, ένας δημοτικός σύμβουλος που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάθετα αντίθετος. Δεν ήθελε δηλαδή να προστατεύεται η λαϊκή περιουσία, με τη “δικαιολογία” ότι δεν έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέσα στο 2016 και ότι γενικά, όσοι έχουν χρέη σε δημόσιο και τράπεζες, προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη.
Εδώ θα απαντήσουμε εμείς… Ο νόμος Κατσέλη προστατεύει μόνο όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις των δανείων, με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και φυσικά όσοι δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν προστατεύονται δηλαδή οι επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να πάρουν δάνεια για τις επιχειρήσεις τους και έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους. Δεν προστατεύεται ο μανάβης της γειτονιάς, ο χασάπης, ο περιπτεράς, που αναγκάστηκαν να πάρουν επιχειρηματικό δάνειο, βάζοντας υποθήκη ίσως το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που είχαν, το σπίτι τους, την πρώτη τους κατοικία.
Αυτοί κύριε Ζησάκο δεν ζουν σε λαϊκά σπίτια;
Αυτοί κύριε Ζησάκο, δεν κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν την κύρια κατοικία τους;
Που είναι η ομπρέλα προστασίας που έταξε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, λέγοντας ότι “με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χαθεί καμία πρώτη κατοικία”;
Μήπως κύριε Ζησάκο πιστεύετε και εσείς το τελευταίο non paper της κυβέρνησης, που πανηγυρίζει για τα δύο χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, όπου αναφέρει ότι αποτράπησαν πλειστηριασμοί;
Κύριε Ζησάκο, γνωρίζετε τι συμβαίνει κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης;
Ξέρετε έστω και έναν συμπολίτη σας, που σας εμπιστεύθηκε και σας ψήφισε για να τον εκπροσωπήσετε στον δήμο, που να έχει χάσει το σπίτι του; Σίγουρα γνωρίζετε…
Αναφερόμαστε τον κ. Χρήστο Ζησάκο, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης “Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση” (ΑυΡΑ) που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν ο μοναδικός στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου που αρνήθηκε να δεχτεί το ψήφισμα, λέγοντας: “Δεν έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέσα στο 2016, δεν γίνονται πλειστηριασμοί γιατί προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη. Τα 2/3 των πολιτών προστατεύονται από πλειστηριασμούς”.
Τα λόγια του ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τους παριστάμενους στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ενδεικτικό είναι ότι ο επικεφαλής της παράταξης “ΑυΡΑ”, Χρήστος Γιανέρης, τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος κατά των πλειστηριασμών, ερχόμενος σε πλήρη κόντρα με το μέλος της ίδιας του της παράταξης.
Μάλλον ξέχασε ο κύριος Ζησάκος, ότι μέσα στο 2016 και επί έξι μήνες δεν έγιναν πλειστηριασμοί, γιατί υπήρχε η αποχή των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων. Από τον Σεπτέμβριο όμως, πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας γίνονται στα Ειρηνοδικεία, απλά παρεμβαίνουν συλλογικότητες πολιτών και αποτρέπουν κάθε πλειστηριασμό λαϊκής περιουσίας και δη πρώτης κατοικίας.
Σημειώνεται ότι όλες οι άλλες παρατάξεις τάχθηκαν, όπως προαναφέραμε, υπέρ του ψηφίσματος κατά των πλειστηριασμών, με κάποιες μικροενστάσεις ως προς την έννοια του όρου “λαϊκή περιουσία”. Ενδεικτική ήταν η στάση της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπου ο εκπρόσωπός της ζήτησε να αλλάξει μία φράση που αναγράφονταν στο ψήφισμα. Συγκεκριμένα, ζήτησε να μην αναγράφεται ως αιτία “η μνημονιακή πολιτική”, αλλά “η καπιταλιστική κρίση”.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, στάθηκε υπέρ του ψηφίσματος κατά των πλειστηριασμών, ζητώντας μάλιστα τη συνδρομή των νομικών που αγκαλιάζουν και συμμετέχουν ενεργά στο Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, να συνδράμουν στη δημιουργία της σύστασης της επιτροπής για τα ψηφίσματα κατά των πλειστηριασμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου