ΜΠΑΡΑ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Απλήρωτοι τρεις μήνες 110 εργαζόμενοι στον Καλλιμάνη και η εταιρία τους ζητάει εκ περιτροπής εργασία!

Απανωτά είναι τα χτυπήματα της… ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ζωντανό παράδειγμα η περίπτωση εύρωστων εταιριών, οι οποίες “έτσι… ξαφνικά” δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους τους, ή όπως έγινε στην περίπτωση του Μαρινόπουλου, έβγαλαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε offshore του εξωτερικού και βάρεσαν… κανόνι στην Ελλάδα.

Δεν υπονοούμε ότι όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες έκαναν ότι έπραξαν τα “κεφάλια” του
Μαρινόπουλου…
Δεν νοείται, όμως, εύρωστες εταιρίες να αφήνουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενούς τους, να επικαλούνται “οικονομικά προβλήματα” χωρίς να δίνουν σαφείς εξηγήσεις.
Αναφερόμαστε στην εταιρία “Καλλιμάνης”, η οποία έχει αφήσει απλήρωτους εδώ και τρεις μήνες τους 110 εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Αιγίου, ενώ τώρα τους ζητάει να δουλέψουν εκ παρατροπής για 2 ημέρες τον μήνα, επικαλούμενη “οικονομικά προβλήματα”. Μάλιστα, η αιγιώτικη εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων “Καλλιμάνης ΑΕ” χρωστάει στην πλειοψηφία των εργαζομένων και το επίδομα της καλοκαιρινής αδείας.
Το σάιτ μας, newreport.gr, μίλησε με την πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων, Αγγελική Παπαντωνοπούλου, η οποία μας εξήγησε τις επόμενες κινήσεις των εργαζομένων. Πολύ απλά, οι εργαζόμενοι διεκδικούν το αυτονόητο: να πληρωθούν για τις ώρες και ημέρες που εργάστηκαν, ενώ παράλληλα δεν δέχονται την εκ περιτροπής εργασία…
Η εταιρία χρωστάει τους μισθούς των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, ενώ βρισκόμαστε και στα τέλη Ιανουαρίου. Επίσης, αρκετοί από εμάς δεν πληρωθήκαμε το επίδομα αδείας του καλοκαιριού. Σε επαφή με τους εργοδότες, υποστήριξαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και μας ενημέρωσαν ότι θέλουν να αλλάξει το καθεστώς εργασίας και να εργαζόμαστε μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα. Το ίδιο είχε γίνει και το 2015, κάποιοι από εμάς εργάστηκαν για εναν ή δυο μήνες για 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, αλλά είχαμε γραπτή διαβεβαίωση ότι θα συμβεί μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αντίθετα, τώρα δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση” μας είπε η πρόεδρος των εργαζομένων, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι της εταιρίας προσπάθησαν να περάσουν την εκ περιτροπής εργασία, αλλά ο νόμος προϋποθέτει, ότι για να γίνει δεκτή η αίτηση, θα πρέπει η εταιρία να εμφανίσει περιορισμό δραστηριοτήτων και φυσικά να έχει τη συναίνεση των εργαζομένων. Αν και υπάρχει ασάφεια στον ίδιο τον νόμο, όταν αναφέρεται στον “περιορισμό των δραστηριοτήτων”, ωστόσο στην περίπτωση της “Καλλιμάνης”, δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις του νόμου.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της εταιρίας έχουν προχωρήσει ήδη σε απεργιακές κινητοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ τώρα ζητούν μέσω της νομικής οδού, την εκπλήρωση των δεδουλευμένων τους, δίνοντας διορία μέσω εξωδίκου, έως και τις 31 Ιανουαρίου. Αν ο εργοδότης δεν εξοφλήσει τις οφειλές του, τότε οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να περάσουν σε επίσχεση εργασίας.
Στην αρχή του ρεπορτάζ, αναφερθήκαμε στον Μαρινόπουλο και δεν ήταν τυχαία η αναφορά μας. Η εταιρία Καλλιμάνης, είναι μία από τις εταιρίες που είχε “πάρε δώσε” με τον Μαρινόπουλο, ως προμηθευτής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, με “άνοιγμα” αρκετών χιλιάδων ευρώ. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές ύψος του “ανοίγματος”, αλλά σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από Αθήνα, το ποσό ξεπερνάει τα 800.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές εταιρίες του ίδιου οικονομικού βεληνεκούς της “Καλλιμάνης”, που δεν χρωστάνε μισθούς σε εργαζομένους και που κατάφεραν, με τον έναν ή άλλο τρόπο, να ισορροπήσουν ή έστω να μειώσουν από τη “χασούρα” από την υπόθεση Μαρινόπουλος, με πολύ μεγαλύτερο οικονομικό “άνοιγμα”. Άλλωστε, η εταιρία “Καλλιμάνης” όπως αναφέρει στο επίσημο σάιτ της, κατέχει ηγετικό ρόλο στην εγχώρια αγορά, οι εξαγωγές αποτελούν το 15% του ετήσιου κύκλου της και έχει στόχο να διπλασιάσει τις εξαγωγές.

Εκτός της ηγετικής μας θέσης στην Ελληνικά αγορά, έχουμε να επιδείξουμε και μια μακρόχρονη, οργανωμένη διεθνή παρουσία με επώνυμα προϊόντα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων μέσω στρατηγικών συνεργασιών με αξιόπιστους τοπικούς συνεργάτες. Σήμερα οι εξαγωγές αποτελούν το 15% του ετήσιου κύκλου εργασιών μας με στόχο να διπλασιάσουμε τη συμμετοχή τους στην επόμενη διετία. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσουμε συνεχώς τη γκάμα μας με επώνυμα προϊόντα Ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, εντάσσουμε νέα προϊόντα προστιθέμενης αξίας βασισμένα στην Ελληνική διατροφή, αλλά και καταστρώνουμε τη στρατηγική επώνυμης διείσδυσης σε νέες αγορές και ηπείρους” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σάιτ της εταιρίας.

Άρα, η εταιρία δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν έχει δουλειά, όταν κάνει εξαγωγές στην αγορά της Κύπρου, της Αλβανίας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας αλλά και της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας;
Δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν έχει δουλειά, όταν βρίσκεται στα ράφια (σ.σ. καταψύκτες εν προκειμένω, γιατί είναι κατεψυγμένα τα προϊόντα) μικρών, μεσαίων και μεγάλων εγχώριων σούπερ μάρκετ, με ελληνική ή αλλοδαπή ταμπέλα;
Αλήθεια, εταιρία που έχει εξαγωγές και κατέχει ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα, που “περηφανεύεται” ότι έχει κερδίσει βραβεία όπως “εξαιρετικής επίδοσης το 2015” και “αύξησης πωλήσεων το 2015” σε συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που οφείλει όλα τα “μετάλλια”;
Μήπως το μεγαλύτερο “μετάλλιο” μίας τέτοιας επιχείρησης ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στους ίδιους τους εργαζόμενους;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου