ΜΠΑΡΑ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Δείτε την αντίδραση του Τζέραρντ (VIDEO)

Το ματς έχει τελειώσει και ο αρχηγός της Λίβερπουλ δεν μπορεί να κρατήσει τα δάκρυά του.


Την ώρα που όλοι οι παίκτης των Κόκκινων πανηγυρίζουν τη μεγάλη νίκη επί της Σίτι με 3-2, ο αρχηγός της Λίβερπουλ λυγίζει απ'τη συγκίνηση και την ένταση.



Διαβάστε περισσότερα

Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα







Mεγάλο ενδιαφέρον αποκτά ο καιρός αυτές τις ημέρες, καθώς πλησιάζει το Πάσχα και αρκετοί είναι εκείνοι που… κάνουν τα πρώτα σχέδια για τον εορτασμό του. Οι βροχές και οι καταιγίδες των τελευταίων ημερών, έχουν βάλει σε προβληματισμό τους… επίδοξους ψήστες, καθώς βλέπουν τις ημέρες να πλησιάζουν και τον καιρό, να μην λέει να βελτιωθεί. Το Πάσχα έρχεται λοιπόν, αλλά ο ‘’χειμώνας’’ δεν λέει να φύγει. Ας δούμε ποιο αναλυτικά , την εικόνα του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα, με βάση πάντα, τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, Αναμένεται να υπάρξει νεώτερη ενημέρωση σε επόμενο δελτίο μας, με τα νεώτερα στοιχεία.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στη Κεντρική, Δυτική και Βόρεια χώρα με αρχικά ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι και το απόγευμα θα αυξηθούν και θα δώσουν μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες στις ορεινότερες περιοχές. Στην Ανατολική και Νότια χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, με νεφώσεις που θα δίνουν τοπικές μπόρες και καταιγίδες κυρίως σε Κυκλάδες και Κρήτη. Ο καιρός θα βελτιωθεί από το απόγευμα σε όλη την χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν – ΝΑ στο Ν. Αιγαίο μέχρι 5 μποφόρ και Β – ΒΔ στο Ιόνιο και στο Β. Αιγαίο μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 18 βαθμούς και στα κεντρικά και νότια τους 20 βαθμούς.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ: Εκτός της Κρήτης και των Δωδεκανήσων που αρχικά θα έχουμε κάποιες μπόρες και γρήγορη βελτίωση, στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε αίθριο καιρό. Όμως γρήγορα θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας στην Βόρεια χώρα, με αποτέλεσμα στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης να σημειωθούν πρόσκαιρες μπόρες. Στην υπόλοιπη χώρα οι αραιές νεφώσεις θα πυκνώσουν και μόνο στο Β. Ιόνιο και στην Ήπειρο θα σημειωθούν τοπικές βροχές το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και γρήγορα Ν – ΝΔ έως 6 μποφόρ και μόνο στο Β. Ιόνιο τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα Δυτικά, Κεντρικά και Νότια τους 22 με 24 βαθμούς, ενώ στα Βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Αναμένεται σταδιακή μεταβολή του καιρού. Στην Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στα νησιά του Β.Α Αιγαίου, μέσα στην ημέρα θα αναπτυχτούν νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και θα βρέξει. Από το μεσημέρι, ο καιρός θα επιδεινωθεί και έτσι θα έχουμε και καταιγίδες κατά τόπους έντονες κυρίως στα Δυτικά. Στην υπόλοιπη Νότια και Ανατολική ηπειρωτική χώρα ο καιρός θα αλλάξει προς το μεσημέρι, με τις νεφώσεις να πυκνώνουν δίνοντας βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι νεφελώδης με λίγα ίσως τοπικά φαινόμενα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά Ν – ΝΔ έως 7 μποφόρ, ενώ προς το απόγευμα θα στραφούν σε Β.Δ ρίχνοντας αισθητά τη θερμοκρασία σε όλη την χώρα.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Άστατος θα είναι ο καιρός σε όλη την χώρα με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας, νεφώσεις που θα πυκνώνουν ανά διαστήματα και θα δίνουν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Επίσης, χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της Κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ στα 5 – 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά και δεν θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά το μεσημέρι τους 14 με 16 βαθμούς.
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Ο καιρός φαίνεται να ξεκινάει καλός με λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν το μεσημέρι και το απόγευμα και θα δώσουν τοπικές μπόρες στα ορεινά των ηπειρωτικών περιοχών. Βελτίωση θα επέλθει το βράδυ. Οι άνεμοι Δ – ΒΔ έως 5 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Με βάση τα πρώτα στοιχεία, ο καιρός θα είναι καλός σε όλη την χώρα με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας, που ίσως δώσουν τοπικές μπόρες στα ορεινά της Βόρειας Ηπειρωτικής χώρας. Γενικά όμως ο καιρός θα είναι πολύ καλός και ο οβελίας θα ψηθεί με ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς, ενώ στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 21 βαθμούς.
Διαβάστε περισσότερα

δημοσκόπηση που έγινε τηλεφωνικά, σε τυχαίο πανελλαδικό δείγμα ερωτηθέντων... δειτε

Εάν την επόμενη Κυριακήείχαμε Εθνικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε?

H δημοσκόπηση μας έγινε τηλεφωνικά, σε τυχαίο πανελλαδικό δείγμα ερωτηθέντων. Το ερώτημα που θέσαμε είναι ένα και μοναδικό: Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε Εθνικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε? Δεν έχουμε θέση το ερώτημα για την Ευρωβουλή και για τις Δημοτικές εκλογές, παρά μόνο για Εθνικές εκλογές. Η περίοδο της δημοσκοπήσεως καλύπτει από 10 Φεβρουαρίου έως 7 Απριλίου 2014 και έγινε με τηλεφωνικές κλήσεις, από το δημοσιογραφικό μας τμήμα.
Τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:
ΣΥΡΙΖΑ 21%
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 17%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 12%
ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ 6%
ΠΟΤΑΜΙ 5.1%
ΕΛΙΑ – ΠΑΣΟΚ 4.2%
ΚΚΕ 4%
ΛΑΟΣ 3.1%
ΔΗΜΑΡ 2.8%
ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 1,8%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 19.9%
Δ/Α 3.1%
Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακός: Mamma mia… Μάρτα! (photos)

 
    Κλέβει την παράσταση για άλλη μια φορά η εντυπωσιακή σύντροφος του Ρομπέρτο, Μάρτα, με την παρουσία της στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τη φιέστα του Ολυμπιακού.

Αυτή τη φορά, πάντως, πέρα από σέξι και εντυπωσιακή, η Μάρτα έδειξε πως είναι και εξαιρετική μητέρα. Βλέπετε, η σύντροφος του Ρομπέρτο πήρε στο Φάληρο και τα δυο παιδιά τους, για να δουν τον πατέρα τους να στέφεται πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό. Η Μάρτα είχε μαζί της τον μικρό Έντσο και τη μικρή Μπελίσε, για να χαρούν και αυτά τη φιέστα για τον 41ο τίτλο των «ερυθρόλευκων».
Διαβάστε περισσότερα

Σπάνιο ντοκιμαντέρ του 1947 με πλάνα από την Αργολίδα


 Συλλεκτικό ντοκιμαντέρ του 1947 που παρουσιάζει την Ελλάδα που προσπαθεί να ανακάμψει από τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκθέτονται πλάνα από τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, τις ανασκαφές στην Αγορά των Αθηνών και την Αρχαία Κόρινθο, που αναμιγνύονται με σκηνές από την καθημερινή αγροτική ζωή εκείνης της εποχής.
Πρόκειται για ένα σπάνιο  έγχρωμο αμερικανικό φιλμ του 1947 για τις Ελληνικές αρχαιότητες, με έντονο το στοιχείο του φολκλόρ.  Το ντοκιμαντέρ σκηνοθετήθηκε από τον αρχαιολόγο Οσκάρ Μπρονίρ και παρήχθη από τη νομισματολόγο Μάργκαρετ Τόμσον με τη βοήθεια προσωπικού από τη Fox Srudios. Η ανάθεση της παραγωγής έγινε από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα

Απίστευτο και όμως αληθινό! Έπαιξε σε αγώνα αντί για τον αδελφό του και όταν έγινε έλεγχος… το έσκασε με σκάλα από το παράθυρο




Ποδοσφαιριστής έπαιζε με το δελτίο άλλου ποδοσφαιριστή και όταν του ζητήθηκε να γίνει ταυτοπροσωπία, μετά το τέλος του αγώνα αυτός του έσκασε από το παράθυρο των αποδυτηρίων, βάζοντας μία σκάλα.

Σύμφωνα με τα όσα γράφονται στο dete.gr  η ομάδα του Κρίνου στον κρίσιμο αγώνα που έδωσε με την Δόξα Χαλανδρίτσας στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας παίκτης της αντιπάλου ομάδας έπαιξε με το δελτίο του αδελφού του.
Όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι του Κρίνου ο Μ. Αγγελόπουλος που ήταν δηλωμένος στο φύλλο αγώνος δεν ήταν πουθενά στον αγωνιστικό χώρο, αλλά αντ’ αυτού έπαιζε ο αδελφός του Γ. Αγγελόπουλος με τον οποίο μοιάζουν αρκετά.
Στη συνέχεια και ενώ το παιχνίδι είχε λήξει ο Μ. Αγγελόπουλος που ήταν στο γήπεδο μπήκε μέσα στα αποδυτήρια και εμφανίστηκε αυτός αντί του Γ. Αγγελόπουλου που έπαιζε.Όσο για τον Γ. Αγγελόπουλο, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των ανθρώπων του Κρίνου, βγήκε από το παράθυρο των αποδυτηρίων κατεβαίνοντας από μια σκάλα.
Η ταυτοπροσωπία που είχε ζητήσει ο Κρίνος από την ανάπαυλα του αγώνα έγινε τελικά, σύμφωνα με την εισήγηση του διαιτητή της αναμέτρησης, στο τέλος της συνάντησης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο φύλλο αγώνος ο διαιτητής ο Μ. Αγγελόπουλος που κλήθηκε για την ταυτοπροσωπία εμφανίστηκε μετά από έναν τέταρτο περίπου. Ο Κρίνος ήδη έχει κάνει ένσταση κατά της Δόξας η οποία και κέρδισε τον αγώνα με 1-0.
Οι πρωταγωνιστές του απίστευτου περιστατικού – εφόσον ισχύουν αυτά που υποστηρίζει ο Κρίνος- θα κληθούν να απολογηθούν στην Πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΣ Αχαϊας. Αν δικαιωθεί ο Κρίνος που είναι αποφασισμένος να κινηθεί και νομικά αν χρειαστεί θα πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά.
Διαβάστε περισσότερα

Λευκός Πύργος : Η ιστορία του Λευκού Πύργου με κείμενο και εικόνες

Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη
Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας οχυρωματικός πύργος του 15ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια σαν κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και σαν φυλακή θανατοποινιτών.
Είναι ένα από πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Είναι μια κυλινδρική κατασκευή με ύψος 33,9 μ., περίμετρο 70 μ. και διάμετρο 22,7 μ. Έχει 6 ορόφους, που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα, που ελίσσεται κοχλιωτά και σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο.
Έτσι, σε κάθε όροφο υπάρχει μια κεντρική κυκλική αίθουσα με διάμετρο 8,5 μ, με την οποία επικοινωνούν μικρότερα τετράπλευρα δωμάτια, ανοιγμένα στο πάχος του εξωτερικού τοίχου. Ο 6ος όροφος έχει μόνον κεντρική αίθουσα κι έξω από αυτήν ένα δώμα με θέα το τοπίο γύρω από τον πύργο. Η ύπαρξη αφοδευτηρίων, τζακιών και καπναγωγών δείχνει ότι ο πύργος προοριζόταν όχι μόνο σαν αμυντικό έργο, αλλά και για στρατιωτικό κατάλυμα.
Λευκός Πύργος
Λευκός Πύργος
Η τοποθεσία
Η Θεσσαλονίκη τοπογραφικά συχνά οριζόταν από τους πολλούς χείμαρρους της. Ένας τέτοιος ξεκινούσε από ένα λατομείο στον Άγιο Παύλο, ανατολικά του οποίου υπάρχει σήμερα το νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας και συνεχίζοντας παράλληλα με την οδό Εθνικής Άμυνας κατέληγε, μέσω των προσχώσεων, στη δημιουργία ενός μικρού ακρωτηρίου. Πάνω σ’ αυτό το ακρωτήριο πιθανολογείται ότι υπήρχε κάποιος μικρός οχυρωματικός πύργος ήδη από το 1185, έργο Βυζαντινών, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν ο πύργος του 1185 βρίσκονταν στο ακρωτήρι ή πιο δυτικά, περίπου στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου. Άλλοι πιστεύουν ότι δεν είναι ο χείμαρρος της Ευαγγελίστριας υπεύθυνος για το ακρωτήρι, αλλά ο χείμαρρος που περνούσε ανατολικά από το εβραϊκό νεκροταφείο και διακλαδιζόταν στο Goz Dere (Λάκκο του Ματιού) και στο Kirishane (Χορδοποιείο). Υπάρχει όμως μια κοινή συμφωνία για την προσχωματική φύση του ακρωτηρίου και των δυο ορμίσκων που διέθετε, που αποτέλεσαν τη φυσική τοποθεσία όπου δημιουργήθηκε ο Πύργος. Άλλωστε αυτή η λειτουργία διατηρήθηκε και τους μετέπειτα αιώνες με τη λειτουργία της τεχνητής αποβάθρας, όταν οι προσχώσεις αλλοίωσαν τον φυσικό του χαρακτήρα.
Λευκός Πύργος εσωτερικό
Λευκός Πύργος εσωτερικό
Η οικοδόμηση του Πύργου
Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, έγιναν προσθήκες και τροποποιήσεις στα τείχη της πόλης. Μια σειρά οχυρωματικών έργων δημιούργησαν νέα φρούρια στην πόλη και στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας εντάσσεται η δημιουργία του Λευκού Πύργου, μαζί με το Επταπύργιο και τον Πύργο Τριγωνίου (χρονολογείται τον 16ο αιώνα). Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε, στη θέση του βυζαντινού πύργου που προϋπήρχε και ο οποίος συνέδεε το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης της πόλης (σώζεται και σήμερα), με το θαλάσσιο (κατεδαφίστηκε το 1867).
Σύμφωνα με μία εκδοχή, η χρονολογία κατασκευής του Πύργου τοποθετείται περί το 1450-1470, λίγο μετά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους (1430) και πρόκειται για ένα από τα πιο πρώιμα δείγματα οθωμανικής οχυρωματικής που λαμβάνει υπόψη της το πυροβολικό.
Κυριότερη πηγή για το έτος δημιουργίας είναι μια υπέρθυρη μαρμάρινη επιγραφή που υπήρχε στην είσοδο του εξωτερικού περιβόλου, που πρώτος ανέφερε ο περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή. Η επιγραφή αυτή δεν υπάρχει σήμερα κι άλλοι λένε ότι σβήστηκε από τον Σουλτάνο Χαμίντ, ενώ άλλοι από την ελληνική διοίκηση το 1937. Ανάλογα με τον μεταφραστή (υπάρχουν μικρές διαφορές), στην επιγραφή διαβάζαμε με αραβική γραφή: «Κτισθέν κατά διαταγή του λέοντος των ανδρείων Σουλεϊμάν, έγινε ο λέων όλων των φρουρίων. Με τα λεανταροπρόσωπα δρακόντεια πυροβόλα γύρω του, αρμόζει να ονομαστεί το φρούριο αυτό λιοντάρι των οχυρών. Έτος 942 της Εγίρας του Προφήτου». Με άλλα λόγια ο πύργος κτίσθηκε από τον Σουλεϊμάν τον Νομοθέτη (ή Μεγαλοπρεπή) το έτος 942 της Εγίρας, δηλαδή το 1535 μ.Χ., αν και η επιγραφή πολύ πιθανόν να αναφερόταν στη χρονολογία κατασκευής του περιβόλου και όχι του ίδιου του Πύργου.
Μια άλλη χρονολογία που αναφέρεται είναι το 974 της Εγίρας, δηλαδή το 1566 μ.Χ. Χρονολόγηση κορμών ξύλου που χρησιμοποιήθηκαν στο Λευκό Πύργο για τα ξύλινα υποστηρίγματα έδειξε ότι είναι βαλανιδιές της Πίνδου κομμένες περίπου τον 15ο αιώνα, αλλά υπάρχει πιθανότητα οι κορμοί αυτοί να χρησιμοποιήθηκαν σε εκτεταμένη επισκευή του μνημείου. Όλα αυτά φανερώνουν τις δυσκολίες στη χρονολόγηση μνημείων της οθωμανικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της εποχής της Αναγέννησης. Παλιότερα πίστευαν ότι ήταν έργο Ενετών τεχνιτών, κάτι που έχει πια απορριφθεί οριστικά από τη σύγχρονη ιστοριογραφία. Η πεποίθηση αυτή διαψεύδεται και από μια άλλη εσωτερική επιγραφή που αναφέρει για μια μεγάλη ανακατασκευή (με υποχρεωτική συμμετοχή του λαού), το 1619. Άλλωστε, η τοιχοδομία συνάδει με άλλες οθωμανικές κατασκευές της περιόδου για τις οποίες έχουμε περισσότερες πληροφορίες.
Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι αρχιτέκτονας του Πύργου ήταν ο Μιμάρ Σινάν, ο διάσημος αρχιτέκτονας του Σουλεϊμάν, λόγω της ομοιότητας με ανάλογο πύργο στη Valona (Αυλώνα) της Αλβανίας που κτίστηκε τη δεκαετία του 1530. Πολύ πιθανόν όμως αυτό να αποτελεί απλή φήμη, επειδή δεν έχουμε κάποια σχετική μαρτυρία, ενώ συνολικά στον Σινάν αποδίδονται εκατοντάδες έργα.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
Η μορφή του Λευκού Πύργου
Αρχικά ο Πύργος χτίσθηκε χωρίς το περίφημο περιτοίχισμα του. Αντίθετα είχε μια κωνική μολυβδαίνια σκεπή και ανάμεσα στις σημερινές πολεμίστρες ξεπρόβαλλαν τα κανόνια που έλεγχαν τον Θερμαϊκό Κόλπο και έριχναν βλήματα «40 οκάδων σε μήκος 8 μιλίων». Πολύ πιθανόν, η υπέρθυρη μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο του εξωτερικού περιβόλου να αναφέρονταν μάλλον στο πυροβολοστάσιο, που ήταν η κύρια αποστολή του. Ο ίδιος ο Πύργος είναι κυλινδρικός με ύψος 33,9 μ., περίμετρο 70 μ. και διάμετρο 22,7 μ. Έχει ισόγειο και 6 ορόφους, που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα μήκους 120 μ., που ελίσσεται κοχλιωτά και σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο, αφήνοντας στο κέντρο έναν κυκλικό πυρήνα διαμέτρου 8,5 μ. Έτσι, σε κάθε όροφο σχηματίζεται μια κεντρική κυκλική αίθουσα, με την οποία επικοινωνούν μικρότερα τετράπλευρα δωμάτια, ανοιγμένα στο πάχος του εξωτερικού τοίχου. Ο τελευταίος όροφος έχει μόνο την κεντρική αίθουσα και έξω από αυτήν δημιουργείται ένα δώμα, που προσφέρει εξαιρετική θέα του γύρω τοπίου της πόλης και της θάλασσας.
Γύρω από τον πύργο υπήρχε χαμηλός οκταγωνικός περίβολος (προτείχισμα), που δεν γνωρίζουμε το πότε χτίσθηκε, αλλά γνωρίζουμε τη μορφή του. Είχε σχήμα οκταγώνου, ύψος περίπου 5 μέτρα και είχε 3 οκταγωνικούς πυργίσκους σε 3 ακμές του, εξοπλισμένοι και αυτοί με τηλεβόλα. Αυτός ο περίβολος χρησίμευε κυρίως για να προστατεύει τον Πύργο από τη θάλασσα, αλλά θεωρείται πιθανή η χρήση του και για την τοποθέτηση βαρέων πυροβόλων, που θα έλεγχαν την ακτογραμμή και το λιμάνι. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι στρέφονταν προς την πόλη, ενώ ο Πύργος βασιζόταν στο ίδιο του το μέγεθος για άμυνα προς το εξωτερικό. Ο περίβολος αυτός κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Υπήρχε κι ένας ακόμη διώροφος πυργίσκος και διάφορα άλλα κτίσματα στο εσωτερικό. Η είσοδος του περιτοιχίσματος, από το βορρά και σε ευθεία με την είσοδο του Πύργου, λεγόταν Πύλη του Ντιβάν Χανέ. Μερικές πηγές αναφέρουν το διοικητή των γενίτσαρων ως Divan Efendi, ενώ άλλες με τον τίτλο αυτόν αναφέρουν το διοικητή της Ακρόπολης, δηλαδή του συγκροτήματος του Επταπυργίου (γνωστού και ως Kucuk Selanik, μικρή Θεσσαλονίκη). Αυτό είναι ενδεικτικό της πολυπολικότητας της οθωμανικής εξουσίας και των ανταγωνισμών μεταξύ γενίτσαρων και κεντρικής εξουσίας. Ο Πύργος διέθετε κι άλλες συμπληρωματικές κατασκευές, απαραίτητες για τη λειτουργία του ως κατάλυμα, όπως τζάκια και αφοδευτήρια, μέσα στο κυρίως κτίσμα και αποθήκες, δεξαμενές νερού, έξω από το κυρίως κτίσμα.
Λευκός Πύργος
Λευκός Πύργος
Η ιστορία του 
Στην αρχή λοιπόν, ονομαζόταν «Πύργος του Λέοντος», όπως αναφέρει η τουρκική επιγραφή του 1535. Από τον 17ο αιώνα και μετά ονομαζόταν ανεπίσημα «Φρούριο της Καλαμαριάς» (Kelemeriye Kal’asi) και «Πύργος των Γενιτσάρων». Καλαμαριά λεγόταν παλιά η περιοχή του σημερινού Ευκλείδη, μέχρι την παραλία. Μέχρι το 1826 χρησιμεύει σαν φρούριο (όπου σταθμεύει το μεγαλύτερο μέρος της φρουράς των Γενίτσαρων) και ως φυλακή, αλλά μόνο συμπληρωματικά για τις ανάγκες των ίδιων των γενίτσαρων. To φρούριο της Καλαμαριάς, που αναφέρει ο Εβλιγιά Τσελεμπή, διέθετε κι ένα διώροφο πυργίσκο που λειτουργούσε ως mescid (τζαμί χωρίς μιναρέ). Επίσης γνωρίζουμε ότι διέθετε τον Mahmud Aga Zeviye (τον τεκέ του Μαχμούντ Αγά),[1] επειδή οι γενίτσαροι είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με το τάγμα των Μπεκτασήδων, αν και ο συγκεκριμένος συνδεόταν μάλλον με τους Kadiri. Το ανώνυμο αυτό τέμενος, που επέζησε τουλάχιστον μέχρι το 1906, κατεδαφίστηκε από τις ίδιες τις οθωμανικές αρχές της πόλης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γενίτσαροι είχαν μετατραπεί, από ένα επίλεκτο στρατιωτικό σώμα, σ’ ένα ημιαυτόνομο και ανεξέλεγκτο τάγμα, που μέχρι τον 18ο αιώνα είχε μετατραπεί σε ένοπλη τάξη εμπόρων, στρατιωτών, που παράλληλα υποχρέωναν σε καταβολή προστασίας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος κι ουσιαστικά έλεγχαν τις αγορές δέρματος, τροφίμων και τσόχας. Η Θεσσαλονίκη ήταν ένα σημαντικό κέντρο με περίπου 6.000 γενίτσαρους, οργανωμένους σε 3 ορτάδες. Η παράλογη βία και απληστία τους προς τους κατοίκους της πόλης, ανεξαρτήτως θρησκείας και η δημιουργία δομών παράλληλων με το οθωμανικό κράτους ήταν μόνιμη πληγή σε κάθε Σουλτάνο. Άλλωστε, όλες οι θρησκευτικές ομάδες της πόλης τονίζουν ότι αυτές ήταν ο ιδιαίτερος στόχος των γενίτσαρων. Αποκαλυπτικό είναι ότι τις περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησης έχουμε από τον φιλέλληνα δικαστή Χαϊρουλάχ, που φυλακίστηκε ο ίδιος λόγω των προσπαθειών του να θέσει τέρμα στις σφαγές των γενίτσαρων, το 1821, μετά την επανάσταση στη Χαλκιδική.
Τελικά στις 16 Ιουνίου 1826, ο Μαχμούντ ο Β’ διατάζει την εξόντωση τους και με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη οργανώνεται η εξόντωση τους σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Περίπου 3.000 επιβιώνουν και συλλαμβάνονται μετά από σκληρές μάχες με τον οθωμανικό στρατό και μεταφέρονται στον Πύργο όπου κι εκτελούνται μαζικά. Μετά τη διάλυση του τάγματος των Γενίτσαρων, ο Πύργος αποκτά το όνομα «Kanli Kule», δηλαδή «Πύργος του Αίματος», που διατηρήθηκε λόγω της μετέπειτα χρήσης του Πύργου σαν φυλακή και τόπο εκτελέσεων, που κοινοποιούνταν με έναν κανονιοβολισμό. Με την πάροδο του χρόνου ο ρόλος του Πύργου άλλαξε και από προστασία από εξωτερικές απειλές, έγινε μέρος του σχεδίου ελέγχου της ίδιας της πόλης. Η ύπαρξη του περιβόλου, μόνο προς τη μεριά της πόλης, επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα των ταραχών που ξεσπούσαν στην πόλη μέχρι και τον 18ο αιώνα, λόγω επισιτιστικών προβλημάτων. Μάλιστα όπως ισχυρίζονται ορισμένοι ιστορικοί, ο Πύργος των Γενίτσαρων ήταν ένα αντίβαρο στην εξουσία του νόμιμου Οθωμανού διοικητή της πόλης που η έδρα του ήταν στο Γεντί Κουλέ.
Λευκός Πύργος
Λευκός Πύργος
Το επίσημο όνομά του σαν Πύργος του Λέοντος και το ανεπίσημο σαν Kanli Kule συνυπήρχαν μέχρι το 1891. Το σύγχρονο όνομά του το πήρε όταν ένας Εβραίος κρατούμενος, ο Νατάν Γκιντιλί (Nathan Guidili), καταδικασμένος για ένα ερωτικό έγκλημα, τον ασβεστώνει, το 1891, με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του και άρα την απελευθέρωση του. Ο λόγος δεν είναι γνωστός. Η λαϊκή εκδοχή λέει ότι ήταν επιθυμία του Σουλτάνου για να φανεί ότι κάτι αλλάζει μετά τη Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου ή με το τέλος του Tanzimat. Πιο πιθανό είναι να συνδέεται με την απόφαση για χρησιμοποίηση μόνο του Γεντί Κουλέ, σαν φυλακές της πόλης, την έναρξη της κατεδάφισης του περιβόλου και μια συνειδητή προσπάθεια αποσύνδεσης του Πύργου από το αιματηρό παρελθόν του.
Από διάφορες πηγές μαθαίνουμε ότι σύντομα ο πύργος από Kanli-Kule (όνομα με το οποίο ο χριστιανικός πληθυσμός συνεχίζει να τον αναφέρει μέχρι το 1912) μετονομάζεται σε Beyaz-Kule, δηλαδή Άσπρος Πύργος. Δεν υπάρχουν όμως πηγές που να υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση του Torre Blanca από την εβραϊκή κοινότητα οδήγησε στην υιοθέτηση του ονόματος και από τις άλλες μειονότητες, Ορθόδοξους και Μουσουλμάνους, αν και οι Έλληνες της πόλης ήξεραν λαντίνο (Ισπανοεβραϊκά) για να μπορούν να κινούνται στην πόλη. Πάντως, η χρήση του Λευκός, αντί του Άσπρος, μοιάζει με επίσημη μετάφραση και όχι με αυθόρμητη λαϊκή ονοματοδοσία.
Λευκός Πύργος σήμερα
Λευκός Πύργος σήμερα
Η νεώτερη ιστορία
Το 1905 μπαζώνεται ο ανατολικός ορμίσκος και σε συνδυασμό με την κατεδάφιση του περιτειχίσματος, δημιουργείται η Πλατεία Προόδου, στην περιοχή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και οι κήποι του Torre Blanca. Ο Λευκός Πύργος συνεχίζει να ασβεστώνεται τακτικά, ειδικά με την ευκαιρία της επίσκεψης του Σουλτάνου το 1911, όταν και ολοκληρώνεται η καταστροφή του περιτειχίσματος κατεδαφίζονται το τζαμί κι ο τεκές για να είναι άνετο το πέρασμα της πομπής. Ο Πύργος κι οι κήποι αποτέλεσαν το επίκεντρο της κοσμικής και πολιτικής δράσης της Θεσσαλονίκης: Από την παρέλαση του Ελληνικού στρατού το 1912, τη συγκέντρωση των οπαδών της Εθνικής Άμυνας το 1916, τα καταρριφθέντα ζέπελιν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον θίασο νάνων της Κωνσταντινούπολης του 1921, την αναβίωση του Πύργου ως φυλακή Τούρκων αιχμαλώτων, μετά την απόβαση στη Σμύρνη κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, το πρώτο τραμ το 1927, τη γιορτή του Προσφυγικού Φοίνικα το 1929, μέχρι και τη χρησιμοποίησή του από τους Ναυτοπροσκόπους το 1934. Η βαφή του Πύργου με βαφή παραλλαγής κατά τον Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε μια επιπλέον σελίδα στις χρωματικές αλλαγές του κτιρίου.
Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος
Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος
Μετά την απελευθέρωση της πόλης (1912), το μνημείο περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο και έως το 1983 φιλοξένησε την αεράμυνα της πόλης, το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου. Τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Λευκός Πύργος στέγαζε το κέντρο διαβιβάσεων των Συμμάχων, ενώ το 1916 χρησιμοποίησαν έναν όροφό του για τη φύλαξη αρχαιοτήτων από αρχαιολογικές εργασίες, στη ζώνη ευθύνης του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος. Από το 1983 έως το 1985 η Αρχαιολογική Υπηρεσία συντήρησε και αναστήλωσε το μνημείο και το διαμόρφωσε σε εκθεσιακό χώρο. Από το 1985 έως το 1994 λειτούργησε η μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη: Ιστορία και Τέχνη». Το 1994, άνοιξε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τα εκθέματα άρχισαν να μεταφέρονται σταδιακά σ’ αυτό. Το 2001, παρουσιάστηκε στο Λευκό Πύργο η έκθεση «Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο», στο πλαίσιο του δικτύου τριών εκθέσεων με το γενικό τίτλο: «Ώρες Βυζαντίου, Έργα και Ημέρες στο Βυζάντιο». Το 2002 παρουσιάστηκε έκθεση έργων του ζωγράφου και συντηρητή αρχαιοτήτων Φώτη Ζαχαρίου με τον τίτλο «Άθως: Αποτυπώσεις και Μνήμες». Ανήκει διοικητικά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού κι από το 2006 λειτουργεί μόνιμα ως Μουσείο Πόλης της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ “ΒΟΜΒΑ” ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ :“ΑΡΝΙΑ ΜΕ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ”; ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ!

3.500 αμνιερίφια στην ελκυστική τιμή των 3.99 ευρώ που προσφέρει το LID θα καταλήξουν στο πασχαλινό τραπέζι των Ελλήνων. Θα απαντήσουν οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του αν θα μας ταΐσουν τα ζώα που έχουν πληγεί από αφθώδη πυρετό και από την ευλογιά στην Κομοτηνή και βρίσκονται σε παράνομο σφαγείο στη Λαύκα Στυμφαλίας στην Κορινθία;

Θέτουμε σοβαρά ερωτήματα στους Γερμανούς του LID  το οποίο παρανομεί αφού πουλάει νωπό και κατεψυγμένο κρέας χωρίς να διαθέτει καν άδεια κρεοπωλείου. Ο Αλί από την Κομοτηνή που μετέφερε τα άρρωστα ζώα από την Κομοτηνή μήπως έχει σχέσεις με κομματικό στέλεχος της Κορινθίας; Σύμφωνα με καταγγελίες τα 3.500 αμνοερίφια βρίσκονται σε σφαγείο στην Λαύκα Στυμφαλίας , το οποίο όπως καταγγέλεται στο πρόσφατο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα υγειονομικής φύσης. Κατά τις ίδιες καταγγελίες που τις επόμενες ώρες θα γίνουν πιο ξεκάθαρες, μεσάζοντες και διεκπεραιωτές στην σφαγή και πώληση των πασχαλινών φθηνών αρνιών φέρονται κομματικά στελέχη της ΝΔ αλλά και κομματικό στέλεχος της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας.
Μετά την διάχυση ανάλογων πληροφοριών στην κοινή γνώμη και καταγγελιών που έχουν φθάσει από νωρίς το πρωί στα αυτιά μας, θα πρέπει να υπάρξει ευθύτατη εισαγγελική παρέμβαση. Εκτός κι αν οι εισαγγελείς έχουν φόρτο εργασίας αυτές τις μέρες και δεν τους νοιάζει τι τρώμε.
Για το θέμα της ευλογιάς στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης είχε κάνει ερώττηση στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Η ευλογιά στα αιγοπρόβατα της Θράκης, εξακολουθεί να θερίζει κοπάδια ολόκληρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Συντονιστικής Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που είναι σε συνεχή επαφή με κτηνοτρόφους της περιοχής τους, η νόσος κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πανδημία, απειλώντας με αφανισμό ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες της και τους ιδιοκτήτες κτηνοτρόφους με εξαθλίωση.
Τις σχετικές καταγγελίες περιλαμβάνει σε κατεπείγουσα Ερώτηση του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε επισκεφθεί την Ξάνθη και είχε προσωπική συνάντηση με απελπισμένους κτηνοτρόφους.
Η αδιαφορία, τα ημίμετρα, η μη κρατική επιτήρηση της εφαρμογή τους, έστω κι αν είναι μέτρα λειψά, η έλλειψη κρατικού μηχανισμού πρόληψης, ενημέρωσης και καταπολέμησης ενός τόσο σημαντικού φαινομένου, η μη εκμετάλλευση σημαντικών κονδυλίων Ε.Ε. σε θέματα βιοασφάλειας, η έλλειψη κτηνιάτρων στην περιοχή, η μη στελέχωση με ειδικό προσωπικό ΥΠΑΡΚΤΩΝ και ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ εξειδικευμένων κέντρων, όπως το «Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων» Ορεστιάδας, μόνο τραγικές διαπιστώσεις είναι.
«Σχεδιάζετε μια σοβαρή αποζημίωση προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν δυναμικά στην παραγωγή;
Γιατί, ενώ είχατε υποσχεθεί 72 νέους κτηνιάτρους,50 εκ των οποίων θα προσλαμβάνατε στις 15 Νοεμβρίου, δεν το κάνατε;
Γιατί, ενώ επενδύθηκαν κονδύλια σε κτίριο, εξοπλισμό («Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων») από το 2005, δεν λειτουργεί;
Γνωρίζετε για τον Αφθώδη Πυρετό που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει σύντομα, προερχόμενος από κοπάδια που ήδη έχουν νοσήσει στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων Θράκης, Χρήστου Παρασχούδη (συνέντευξη στον Status Radio 94.2,στις 14/12/2013) ; Αν ναι, γιατί δεν λαμβάνετε άμεσα μέτρα;
Τι άλλα μέτρα πρόληψης, καταπολέμησης της μάστιγας σχεδιάζετε ΑΜΕΣΑ;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ, πολύ ανήσυχος για την μάστιγα που απειλεί την ευρύτερη ελληνική επικράτεια.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
ΘΕΜΑ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ – ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κύριε Υπουργέ
Χωρίς περαιτέρω εισαγωγές, τοποθετούμαι επί του λίαν επικίνδυνου θέματος της εξάπλωσης της νόσου της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ΚΑΙ του Ν. Ξάνθης.
Σας έχουν ήδη, εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, καταθέσει Ερωτήσεις ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Γιοβανόπουλος και ο Βουλευτής Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης, αλλά οι απαντήσεις σας θυμίζουν την σιωπή των αμνών.
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες της Συντονιστικής Ξάνθης, η νόσος κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πανδημία, απειλώντας με αφανισμό τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και τους ιδιοκτήτες κτηνοτρόφους με εξαθλίωση.
Ακολουθούν στοιχεία-καταπέλτες από την επιστολή της Συντονιστικής Ξάνθης που μου παραδόθηκε στην τελευταία επίσκεψή μου στη περιοχή, έχοντας πολύ σημαντική συνάντηση με τους απελπισμένους κτηνοτρόφους:
«Ο φόβος και η απόγνωση έχουν γίνει το πέπλο των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας, λόγω των συνεχιζόμενων κρουσμάτων ευλογιάς στους νομούς της Θράκης, αλλά και της αδιαφορίας του υπουργείου για την τύχη του ζωικού τους κεφαλαίου στην περιοχή μας.
Ο αντιπρόεδρος κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Λουκμακίας Αθανάσιος μαζί με τους συλλόγους των άλλων νομών της Θράκης καταγγέλλουν πολλά κενά και ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης, για τη μετάδοση της νόσου αλλά και την απαράδεκτα αργή αντίδραση του ΥΠΑΑΤ στο πρόβλημα που προέκυψε από τον Αύγουστο και ζητούν ακόμη και τώρα να αποτραπεί η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων.
Όπως μας είπε ο κ. Λουκμακίας «Θα ήθελε να ενημερώσουμε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, σχετικά με τη δήλωσή του, οι κτηνοτρόφοι στη Βόρειο Ελλάδα, λόγω των καιρικών συνθηκών, έτσι κι αλλιώς, σταβλίζουν τα ζώα τους ότι στην περιφέρειά μας, όλα τα ζώα βγαίνουν καθημερινά στη βοσκή, εκτός από αυτά για τα οποία υπάρχει απαγόρευση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Μέχρι σήμερασήμερα οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας είναι καλές και μάλλον η πληροφόρησή του ήταν για άλλη χώρα, που ίσως οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα ζώα τους σταβλισμένα και να τα ταΐζουν.
Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Χαρακόπουλος ανακοίνωσε ότι δίνονται 250 ευρώ αποζημίωση στα ζώα που θανατώνονται. Αυτό όμως δεν είναι όλη η αλήθεια, αφού αυτά τα χρήματα δίνονται για τα ζώα που έχουν πιστοποιητικό γνησιότητας φυλής. Στα υπόλοιπα οι αποζημιώσεις κυμαίνονται από 60 μέχρι 100 ευρώ. Εμείς ζητούμε αντικατάσταση όλων των ζώων άμεσα για να μπορέσει ο κτηνοτρόφος να λειτουργήσει την μονάδα του και όχι να περιμένουν στα μέσα του 2014 να πάρουν κάποια χρήματα.
Το ΥΠΑΑΤ, σε μια ζώνη των 3 χιλιομέτρων από την περιοχή που εμφανίσθηκε ο ιός, δίνει ενίσχυση 10 ευρώ ανά ζώο για 21 ημέρες για το σιτηρέσιο, ώστε να «κλείσει» το κοπάδι του ο κτηνοτρόφος στο στάβλο. Όμως αυτό το ποσό δεν είναι αρκετό. Εμείς ζητούμε να μπει ολόκληρη η περιοχή σε καραντίνα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων και να δοθούν 50 λεπτά ημερήσια ανά ζώο ώστε να μπορεί ο κτηνοτρόφος να καλύψει τα έξοδα συντήρησης του κοπαδιού του, όσο καιρό είναι σταβλισμένα».
Η ευλογιά έρχεται πάντα από την Τουρκία. Εκεί τα πρόβατα είναι φορείς της ασθένειας αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νόσημα δεν δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή και δεν την αντιμετωπίζει ριζικά. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε μείωση του προσωπικού των κτηνιάτρων του δημοσίου και έφερε την εξάπλωση της ασθένειας.
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν μόνο 20 κτηνίατροι του δημοσίου σε όλη την Θράκη γιατί μόνο ένα εκατομμύριο είναι τα πρόβατα (!) Ο Υπουργός είχε υποσχεθεί 72 κτηνιάτρους και τους 50 θα τους έκαναν πρόσληψη στις 15 Νοεμβρίου, υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε. Είναι παράλογο να ζητούν από 20 κτηνιάτρους να σταματήσουν αυτό που ήρθε και αυτό που έρχεται, όσο και να προσπαθούν πραγματικά δεν μπορούν μόνοι τους!
Την ίδια στιγμή λίγα μέτρα μέσα από τα σύνορα με την Τουρκία «καιροφυλακτεί» ο αφθώδης πυρετός και ο αφθώδης πυρετός δεν ξεχωρίζει ζώα.
Ζητούμε ΤΩΡΑ την λειτουργία του Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων Ζώων στην Ορεστιάδα. Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα γι αυτό το διασυνοριακό κέντρο γιατί ο βασικός σκοπός λειτουργίας του ήταν η Παρακολούθηση και Μελέτη εμφάνισης και εξάπλωσης των Εξωτικών Νοσημάτων, όπως ο Αφθώδης Πυρετός, η Ευλογιά κλπ. Τα κτίρια και ο εξοπλισμός υπάρχουν από το 2005 αλλά δεν έχει προσωπικό. (ΓΙΑΤΙ;) Αν λειτουργούσε δεν θα φτάναμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Θα πρέπει τουλάχιστον τώρα να στελεχωθεί με προσωπικό και να γίνονται προληπτικές εξετάσεις στα ζώα.
Να σκεφτείτε κ. Υπουργέ, ότι μετά την ανακοίνωση από το ΥΠΑΑΤ των «μέτρων» αντιμετώπισης της ευλογιάς, οι Τούρκοι έβγαλαν δική τους ανακοίνωση στην οποία υποστήριζαν ότι «η ασθένεια πήγε στη χώρα τους από την Ελλάδα»!
Ζητούμε να ξυπνήσει το κρατικός μηχανισμός πριν φτάσει ο ιός μέχρι την Θεσσαλία!
Συντονιστική Ξάνθης
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Σχεδιάζετε μια σοβαρή αποζημίωση, σε πραγματικές τιμές για το κάθε αιγοπρόβατο του ζωικού τους κεφαλαίου, προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν δυναμικά στην παραγωγή;
2. Γιατί, ενώ είχατε υποσχεθεί 72 νέους κτηνιάτρους,50 εκ των οποίων θα προσλαμβάνατε στις 15 Νοεμβρίου, δεν το κάνατε;
3. Γιατί, ενώ επενδύθηκαν κονδύλια σε κτίριο, εξοπλισμό («Διαβαλκανικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων») από το 2005, δεν λειτουργεί;
4. Γνωρίζετε για τον Αφθώδη Πυρετό που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει σύντομα, προερχόμενος από κοπάδια που ήδη έχουν νοσήσει στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων Θράκης, Χρήστου Παρασχούδη (συνέντευξη στον Status Radio 94.2,στις 14/12/2013); Αν ναι, γιατί δεν λαμβάνετε άμεσα μέτρα;
5. Τι άλλα μέτρα πρόληψης, καταπολέμησης της μάστιγας σχεδιάζετε ΑΜΕΣΑ, αφού αυτά που σχεδιάσαμε στο πόδι και πολλά δεν εφαρμόζονται, έχουν πλήρη αναποτελεσματικότητα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ
Διαβάστε περισσότερα

Βίντεο ντοκουμέντο με UFO και εξωγήινους!

Ίσως ένα από τα καλύτερα βίντεο που τραβήχτηκε με ερασιτεχνική λήψη
Παρατηρείστε τους δύο εξωγήινους που βρίσκονται δίπλα από τον ιπτάμενο
δίσκο.
Διαβάστε περισσότερα

Ναύπλιο:O ΡΑΦΑΗΛ ΜΠΑΡΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ “ΝΑΥΠΛΙΟ. ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.”

O ΡΑΦΑΗΛ ΜΠΑΡΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ “ΝΑΥΠΛΙΟ. ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.”

Δυνατό χαρτί και γνώστης όχι μόνο των Τοπικών θεμάτων, άλλά και σε ευρύτερη κλίμακα για αυτό και οι “Αντίπαλοι” του Δ.Κωστούρου προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μην εισχωρήσει στον συνδυασμό του.
Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη νίκη του Παναργειακού

 απέναντι στην κακή Καλαμάτα«Ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες της Καλαμάτας έβαλε ο Παναργειακός


0-1 τελικό. Μεγάλη νίκηνίκη του Παναργειακού απέναντι στην κακή Καλαμάτα. Ο Μεσσηνιακος έχασε 3-1 στην Πάτρα από τον Ατρόμητο Αχαίας
ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ατρόμητος Αχαΐας –Μεσσηνιακός 3-1 
Άρης Αιτωλικού -Ένωση Ερμιονίδας 0-3 











 Εθνικός Σαγέικων -Δόξα Νέας Μανωλάδας 0-0
Καλαμάτα-Παναργειακός 0-1 
Κόρινθος –Παναρκαδικός 0-0 
Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο -ΑΕ Καραϊσκάκης 2-1
Πανναυπλιακός -ΑΕ Μεσολογγίου 1-2
ΠΑΟ Βάρδας –Αχαϊκή 1-2
91' Βαθιά μπαλιά Καλογερόπουλου, σουτ του Καλαντζή από το ύψος του πέναλτι, πάνω στον Κατσαούνη που μπλόκαρε. Η καλύτερη ευκαιρία της Καλαμάτας στο ματς.
88' Ο Μαρίνης στον Αγγελόπουλο τετατετ με τον Κολοβούρη που απόκρουσε σωτήρια με τα πόδια και ο Καντούτσης που ακολουθούσε τη φάση απομάκρυνε
87' Σέντρα Καλογερόπουλου, κεφαλιά του Αθανασόπουλου η μπάλα άουτ
82' Ο Αθανασόπουλος στη θέση του Λιόλιου
79' Ο Ισούφι στον Αγγελόπουλο που έκανε το σουτ η μπάλα λίγο άουτ
72' Πάντα στο 0-1 στο Δημοτικό Στάδιο με την Καλαμάτα να μην μπορει να κάνει ευκαιρία
65' Ο Καλογερόπουλος στη θέση του Μαρτίνου
64' Ο Μεσσηνιακός χάνει 3-1 στην Πάτρα
55' Μπήκε ο Οντσβόνγκ στη θέση του Πούτση
53΄Μακρινό σουτ του Κάπλαντζη μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια ο Κολοβούρης
46' Ξεκίνησε το β' μέροςΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ
Ατρόμητος Αχαΐας –Μεσσηνιακός 3-1 
Άρης Αιτωλικού -Ένωση Ερμιονίδας 0-3 
Εθνικός Σαγέικων -Δόξα Νέας Μανωλάδας 0-0
Καλαμάτα-Παναργειακός 0-1 
Κόρινθος –Παναρκαδικός 0-0 
Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο -ΑΕ Καραϊσκάκης 2-1
Πανναυπλιακός -ΑΕ Μεσολογγίου 1-2
ΠΑΟ Βάρδας –Αχαϊκή 1-2
45' ημίχρονο 0-1
42' Κάθετη πάσα του Σώκου στον Σπανό, αυτός με ωραίο πλασέ το 0-1
42' 0-1 ο Σπανός
32' Παιχνίδι κέντρου με πάθος, δύναμη όχι όμως και καλές τελικές προσπάθειες από τις δύο ομάδες
31' Πρώτο σουτ για τον Παναργειακό με τον Σώκο, αρκετά άουτ η μπάλα. 
29' Η Ερμιονίδα προηγείται 2-0 στο Αιτωλικό
24' Πρώτο αξιόλογο σουτ από τον Ηλιόπουλο αλλά μπλόκαρε ο Κατσαούνης
21' Η Ερμιονίδα κερδίζει 1-0 στο Αιτωλικό
20' ο Μεσσηνιακός χάνει 2-0 στην Πάτρα, ο Σαμπανέι το δεύτερο γκολ
17' ο Μεσσηνιακός χάνει 1-0 στην Πάτρα από τον Ατρόμητο. Ας δουμε το πρόγραμμα και τα εως τώρα αποτελέσματα


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ατρόμητος Αχαΐας –Μεσσηνιακός 1-0 (5΄ Βαβάτσικος)

Άρης Αιτωλικού -Ένωση Ερμιονίδας 0-0

Εθνικός Σαγέικων -Δόξα Νέας Μανωλάδας, 0-0
Καλαμάτα-Παναργειακός 0-0
Κόρινθος –Παναρκαδικός 0-0
Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο -ΑΕ Καραϊσκάκης 1-0
Πανναυπλιακός -ΑΕ Μεσολογγίο 0-0
ΠΑΟ Βάρδας –Αχαϊκή 0-0

13' Περίπου 1500 θεατές στο γήπεδο μεταξύ των οποίων και περίπου 150 οπαδοί του Παναργειακού. Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο το ματς στα πρώτα λεπτά.

1' Ξεκίνησε το ματς ανάμεσα στην Καλαμάτα και τον Παναργειακό

ΚΑΛΑΜΑΤΑ Κολοβούρης, Ζαχαρόπουλος, Λιόλιος (82' Αθανασόπουλος), Καντούτσης, Σκαρλάτος, Μαρτίνος (65' Καλογερόπουλος), Καραχάλιος, Σκόνδρας, Ηλιόπουλος, Πούτσης (55' Οντσβόνγκ), Καλαντζής

ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ Κατσαούνης, Ζίου, Μπόμπος, Φίλης, Παπαιωάννου, Αγγελόπουλος (90' Μπίτζης), Λουμπαρδέας, Σπανός (77' Μαρίνης), Σώκος (57' Ισούφι), Κάπλαντζης 
Διαβάστε περισσότερα

Φιέστα στο Καραϊσκάκη (Live TV)

https://www.youtube.com/watch?v=EkwwnrZD6Yw
https://www.youtube.com/watch?v=EkwwnrZD6Yw
Διαβάστε περισσότερα

Σάλος με τα αρνιά των LIDL ,,, και λιγα και οχι καθαρα...


Ουρές για τα αρνιάΟυρές για τα αρνιά
Τεράστια κοροιδία της γερμανικής αλυσίδας LIDL στους Έλληνες καταναλωτές. Διαφημίζει αρνιά σε συσκευασία με μόλις 3 ευρώ και οι καταναλωτές έχουν σχηματίσει ουρές για την προσφορά.

Το κόλπο ωστόσο είναι πως σε κάθε κατάστημα, όπως καταγγέλουν πολίτες έχουν το πολύ 10 συσκευασίες με 3 ευρώ και λένε στον κόσμο που περιμένει στην ουρά πως η προσφορά τελείωσε και έχουν μείνει αρνιά με πολύ μεγαλύτερο αντίτιμο. Οι ουρές που έχουν σχηματιστεί στα LIDL και τα νεύρα των καταναλωτών που έπεσαν στην παγίδα, όπως λένε καταγγέλοντας  άνθρωποι που "την πάτησαν", ξεπερνά κάθε όριο. Αλλα και αυτα τα λιγα που υπηρχαν ειχαν ασχημη μυρωδια....Λογικό αν σκεφτεί κανείς πως η Γερμανική αλυσίδα εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση απευθύνεται στους Έλληνες καταναλωτές σαν να είναι ιθαγενείς.
Διαβάστε περισσότερα

O Πολ Τόμσεν επιμένει: Η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση

«Πρόγραμμα υπάρχει αλλά θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση. Θα πρόκειται για ένα μικρό ποσό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Mega.

Λίγα 24ωρα μετά την ελληνική έξοδο στις αγορές και τις διαβεβαιώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, ο Πολ Τόμσεν επανέρχεται, αφήνοντάς το ανοικτό όσον αφορά στην χρηματοδότηση.
Παράλληλα σημείωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στη χώρα μας το καλοκαίρι. «Θα είναι μία μικρή επίσκεψη», είπε.
Σε άλλη συνέντευξή του στον Αnt1, δεν παραδέχθηκε λάθος στην συνταγή του προγράμματος.
Διαβάστε περισσότερα

Ισραηλινός πύραυλος παραλίγο να βυθίσει τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έξω από τη Χάϊφα!

Ισραηλινός πύραυλος εναντίον της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ του Ελληνικού Στόλου ,10 ναυτικά μίλια ανοιχτά από τη Χάϊφα. Δεν πρόκειται για σενάριο άσκησης αλλά για πραγματικό γεγονός που έγινε το βράδυ της 9ης Απριλίου και λίγο έλειψε να πλήξει την πιο νέα φρεγάτα του Στόλου προκαλώντας θύματα!
Το βράδυ της 9ης Απριλίου ,γύρω στις 21.00 η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έπλεε ανοιχτά από τη Χάϊφα. Είχε ολοκληρώσει την συμμετοχή της στην άσκηση Noble Dina στην οποία συμμετείχε μαζί με ναυτικές μονάδες από ΗΠΑ και Ισραήλ και ανέμενε το ξημέρωμα για να “δέσει” στο λιμάνι. Το πλήρωμα μετά από την ένταση της συμμετοχής στην μεγάλη άσκηση βρισκόταν σε φάση σίγουρα πιο χαλαρή. Η φρεγάτα έπλεε με χαμηλή ταχύτητα προσπαθώντας ουσιαστικά να “σκοτώσει” τον χρόνο μέχρι να έρθει η ώρα για να μπει στο λιμάνι.
Περίπου στις 21.00 το βράδυ ο αξιωματικός που είχε βάρδια στη γέφυρα της φρεγάτας αντικαθιστωντας τον κυβερνήτη ,πετάχτηκε από τη θέση του και έδωσε καραυγάζοντας εντολή να στρέψει ο πηδαλιούχος όλο δεξιά . Ταυτόχρονα έδωσε εντολή για “φουλ ταχύτητα”! Έκπληκτοι όσοι ήταν στην γέφυρα είδαν σε λίγα δευτερόλεπτα αυτό που πρώτος είχε δει ο αξιωματικός. Μια λάμψη σε χαμηλό ύψος να κινείται με ταχύτητα προς την φρεγάτα ,η οποία είχε ήδη αρχίσει να στρεφει με ταχύτητα προς τα δεξιά! Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για κατευθυνόμενο βλήμα επιφανείας!!!
Στη φρεγάτα σήμανε συναγερμός ,ο κυβερνήτης ειδιποιήθηκε, το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους ισραηλινούς, τα αμυντικά συστήματα του πλοίου ενεργοποιήθηκαν ,όλα αυτά σε χρόνο δευτερολέπτων και με την “άγνωστη λάμψη” να προσεγγίζει το πλοίο! Ένας αγώνας δρόμου μάλλον μάταιος!
Το κατευθυνόμενο βλήμα, τελικά πέρασε από την πλώρη της φρεγάτας, σε απόσταση ασφαλείας προκαλώντας …μαζική ανακούφιση σ΄όσα μέλη του πληρώματος είχαν προλάβει να καταλάβουν τι ζούσαν!
Τι είχε συμβεί;
Οι ισραηλινοί είχαν δεσμεύσει περιοχή για εκτέλεση πυρών ανοιχτά από την Χάϊφα. Η ελληνική φρεγάτα το γνώριζε και είχε σημειωθεί στους χάρτες η περιοχή στην οποία επ΄ ουδενί δεν έπρεπε να εισέλθει το πλοίο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, η φρεγάτα έπλεε αρκετά έξω από την “απαγορευμένη περιοχή”.
Από την άλλη πλευρά οι ισραηλινοί επισήμως μιλούν για “εκτόξευση δορυφόρου”! Ανεπισήμως γίνεται λόγος για “ελληνικό λάθος” .
Πως γλιτώσαμε τα χειρότερα; Το πιθανότερο είναι ότι την τελευταία στιγμή οι ισραηλινοί κατάφεραν να “απομακρύνουν” το κατευθυνόμενο βλήμα από την ελληνική φρεγάτα, το πλήρωμα του οποίου έζησε κυριολεκτικά θανάσιμο κίνδυνο. Το στρες που προκλήθηκε ήταν τέτοιο ,ώστε αξιωματικός του πληρώματος ο οποίος συμμετείχε στην διαχειριση της θανάσιμης απειλής, μεταφέρθηκε την επομένη το πρωί σε νοσοκομείο στη Χάϊφα, με ισχαιμικό επεισόδιο,όπου και νοσηλεύεται ακόμη και σήμερα

Το περιστάτικο έχει πολλά κοινά με όσα είχαν συμβεί στο Αιγαίο πριν από αρκετά χρόνια, όταν αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπληξε με πύραυλο , τουρκικό αντιτορπιλικό.
Διαβάστε περισσότερα

video η Mercedes μας ξεναγεί στο πως λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα, το power unit

To φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, δεν έχει καμία σχέση με
ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Μάλλον μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς,
όπου μας αποχαιρέτησαν οι V8 2.4λίτρων  ατμοσφαιρικοί κινητήρες για να
περάσουμε φέτος στους V6, 1.6 turbo.


Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η Formula 1 θα «έτρεχε» με κινητήρα 1.600 κ.εκ. Και όμως ναι…, αυτή είναι η πραγματικότητα.


Έχουμε λοιπόν νέα αυτοκίνητα, νέες τεχνολογίες, νέες διαδικασίας. Ο
πιο μεγάλος πονοκέφαλος για τις ομάδες είναι ο κινητήρας, το λεγόμενο
power unit (λόγω όλων των συστημάτων που συνεργάζονται με τον κινητήρα).


Στο video που ακολουθεί η Mercedes μας ξεναγεί στο πως λειτουργεί όλο
αυτό το σύστημα, το power unit δηλαδή, που σε κάθε Γκραν Πρι
πονοκεφαλιάζει όλο και περισσότερο τους τεχνικούς.


Δείτε επίσης και που βρίσκεται το δοχείο καυσίμων όπου σύμφωνα με
τους νέους κανονισμούς η κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 κιλά
την ώρα.

Διαβάστε περισσότερα

Έσωσε το σπίτι του ανάπηρος πρώην αθλητής.Το ΙΚΑ είχε εγκρίνει τα έξοδα νοσηλείας αλλά το μετάνιωσε




Την “μάχη” με το ΙΚΑ κέρδισε ο πρώην ποδηλάτης…

Βασίλης Κιουρτσής, ο οποίος κινδύνευε να χάσει το σπίτι που διαμένει με τους γονείς του, λόγω οφειλών προς το Ίδρυμα.
Με αρκετές επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων, το μέλλον του Β. Κιουρτσή προμηνυόταν λαμπρό. Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2004, όταν ο 24χρονος τότε, ποδηλάτης, ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα. Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις τρίτου βαθμού, έμεινε ανάπηρος και έχασε το φως του.
Πέρασε τέσσερις μήνες σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αποφασίστηκε να μεταβεί στο εξωτερικό, για να συνεχίσει εκεί τη μάχη για τη ζωή. Τον Νοέμβριο του 2004 μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Γερμανίας, όπου παρέμεινε για 20 μήνες και υποβλήθηκε σε 12 επεμβάσεις. Πήρε εξιτήριο το καλοκαίρι του 2006. Από τότε τον φροντίζουν οι γονείς του, στο σπίτι τους στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Το ΙΚΑ αρχικά είχε εγκρίνει την κάλυψη των εξόδων της νοσηλείας του, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, ζητώντας πίσω μέρος του ποσού. Η οικογένεια που παλεύει και αυτή να τα βγάλει πέρα με τις καθημερινές δυσκολίες, πέρα φυσικά από τον πόνο να βλέπει το παιδί της καθηλωμένο, αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό. Έτσι το ΙΚΑ προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους, δηλαδή του σπιτιού που διαμένουν οικογενειακώς.
Πριν λίγες μέρες το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τις αποφάσεις του ΙΚΑ για κατάσχεση, με τους γονείς του άτυχου άνδρα όμως να καταγγέλλουν ότι το Ίδρυμα δεν ακύρωσε τη διαδικασία. “Οι αρμόδιοι του ΙΚΑ φαίνεται ότι δεν θέλουν να εκτελέσουν μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση και να παρανομήσουν. Το ίδιο το Ίδρυμα είχε προσφύγει στο Εφετείο, επομένως δεν μπορεί να πάει παραπάνω” δήλωσε ο πατέρας του Β. Κιουρτσή.
Διαβάστε περισσότερα

Πάτρα: Έφτιαξε πλαστή διαθήκη για να πάρει το πατρικό της!

Επινόησε την ύπαρξη πλαστής διαθήκης του πατέρα της για να πάρει το πατρικό σπίτι στο όνομά της. Εν συνεχεία εγκατέλειψε τη χήρα μητέρα της σε ένα παλιό σπίτι στο οποίο μάλιστα η ηλικιωμένη καλείται να πληρώνει ενοίκιο!

Η υπόθεση, ωστόσο, αναμένεται να εξεταστεί στις δικαστικές αίθουσες έπειτα από παρέμβαση του αδελφού της καταγγελλόμενης ο οποίος όταν ανακάλυψε τις εξελίξεις έγινε έξω φρενών!
Η υπόθεση αφορά σε οικογένεια από περιοχή που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα.
Σύμφωνα με το dete.gr, όταν απεβίωσε ο πατέρας τους παρουσιάστηκε μια διαθήκη βάσει της οποίας το πατρικό τους σπίτι περνούσε ως περιουσιακό στοιχείο στην αδελφή του.
Μάλιστα αυτό γινόταν με αντάλλαγμα εκείνη να αναλάμβανε την φροντίδα της χήρας μητέρας της η οποία έχει φθάσει στην ηλικία των 90 ετών και έχει απόλυτη ανάγκη από τη στήριξη των δύο παιδιών της, ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Έτσι μετά το άνοιγμα της διαθήκης, η κόρη πήρε στο σπίτι της τη μητέρα της. Όμως μετά από έναν περίπου μήνα προέβαλε λόγους για την υπόλοιπη οικογένειά της και έπεισε τη μητέρα της να νοικιάσει ένα μικρό φτωχικό σπίτι για να μένει μόνη της και να το πληρώνει (το ενοίκιο) από την μόλις 440 ευρώ σύνταξη που λαμβάνει! Ο γιος βγήκε εκτός εαυτού με την εξέλιξη. Και τότε κάποιος από την οικογένεια του αποκάλυψε πως η διαθήκη ήταν πλαστή μόνο και μόνο για να είναι δυνατή η διαχείριση του πατρικού σπιτιού από την κόρη, με αντάλλαγμα όντως την φροντίδα της μητέρας της. Κάτι που τελικώς δεν συνέβη.
Έτσι ο γιος αποφάσισε να οδηγήσει την υπόθεση στην ελληνική δικαιοσύνη υποβάλλοντας ακόμα και μήνυση εναντίον της ίδιας του της αδελφής.
«Εγώ είμαι άνεργος, ενώ η μητέρα μου ξοδεύει τη μισή της σύνταξη σε φάρμακα και την άλλη μισή στο ενοίκιο. Με αποτέλεσμα να μην έχει ούτε για φαγητό» φαίνεται να δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γιος στον δικηγόρο του.
Διαβάστε περισσότερα

Πόσα «χάρισε» το κράτος στους καναλάρχες

Απέκτησαν την εκμετάλλευση των ψηφιακών συχνοτήτων για τα επόμενα 15 χρόνια έναντι 18,39 εκατ. ευρώ

«Δώρο» των κυβερνήσεων στους καναλάρχες αποτελούσε η παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων με ...αριθμούς πρωτοκόλλου!
Άδειες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, με τις συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης να παραδίδονται στην κοινοπραξία των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, την Digea, με έναν διαγωνισμό που φέρεται να έγινε προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.
Η δημοπρασία ήρθε ελάχιστους μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, η οποία δεν κατέθεσε συμμετοχή στον διαγωνισμό, για ευνόητους λόγους. Αλλά με κλειστή την ΕΡΤ, μόνος διαγωνιζόμενος θα ήταν η ιδιωτική Digea. Έτσι, η κοινοπραξία των καναλιών ALPHA, ALTER, ANTΕΝΝΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR απέκτησε την εκμετάλλευση των ψηφιακών συχνοτήτων για τα επόμενα 15 χρόνια, έναντι ενός ποσού, ύψους 18,39 εκατ. ευρώ!
Την απάντηση σε όλα τα παραπάνω, αλλά και σε δεκάδες ακόμα ερωτήματα που προκύπτουν, έρχεται να δώσει μια έρευνα της εταιρίας Analysys Mason που παρήγγειλε το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η οποία παρουσιάστηκε και σε συνέδριο στο Βουκουρέστι στις 29 Μαρτίου του 2012,
Η έρευνα ζητήθηκε για να υπολογιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα από τη διεξαγωγή δύο διαφορετικών δημοπρασιών του δημοσίου:
Α) την 15ετή παραχώρηση των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης, που αφορά το φάσμα συχνοτήτων 470 – 792 MHz.
Β) τη 15ετή παραχώρηση στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (ψηφιακό μέρισμα) του φάσματος συχνοτήτων 792 – 864 MHz.
Η εν λόγω δημοπρασία (αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο του 2014, ακριβώς μετά τις ευρωεκλογές.
Η μέθοδος
Η Analysys Mason έθεσε δυο παραμέτρους για τον υπολογισμό των προσδοκώμενων εσόδων του ελληνικού δημοσίου:
*Τα συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν δημοπρατήσει ήδη τις δυο περιοχές συχνοτήτων
*Μια ανάλυση για την συνολική αξία της αγοράς που θα αναπτυχθεί από τις υπηρεσίες που θα προσφερθούν στις δύο αυτές περιοχές συχνοτήτων τα 15 – 20 επόμενα έτη.
Για το φάσμα συχνοτήτων 792 – 864 MHz, ή αλλιώς «ζώνη των 800 MHz», η έρευνα αναφέρει ότι τα έσοδα μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 406,8 εκατ. ευρώ εάν βασιστούμε στις μέσες τιμές των ευρωπαϊκών δημοπρασιών ή έως 291,5 εκατ. ευρώ με βάση την περίπτωση της Πορτογαλίας.
24
Τελικά, για το ψηφιακό μέρισμα επιλέχθηκε η περίπτωση της Πορτογαλίας και τα 291,5 εκατ. ευρώ και όχι ο μέσος όρος της Ευρώπης. Να σημειώσουμε ότι αυτά τα 291,5 εκατ. ευρώ είναι το ίδιο ποσό που αναγράφει ο προϋπολογισμός του 2014, ότι θα εισπραχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το ψηφιακό μέρισμα, διαδικασία που αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο τρέχον έτος.
Η έρευνα της Analysys Mason δείχνει όμως και κάτι ακόμα: σε περίπτωση που μέρος της ζώνης των 800 MHz δίνονταν την κινητή τηλεφωνία αντί για την ψηφιακή επίγεια τηλεόραση, τότε το όφελος θα ήταν σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 20 ετών θα υπήρχε όφελος 26,2 δισ. ευρώ!
Η αξία της αγοράς που θα αναπτυχθεί από την παραχώρηση των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης για τα επόμενα 20 έτη υπολογίζεται στα 10,3 δισ. ευρώ, ενώ η αξία της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας από το ψηφιακό μέρισμα θα απέδιδε 15,9 δισ. ευρώ από 11 δισ., κέρδος δηλαδή 4,9 δισ. ευρώ.
22
Αν εξετάσει κανείς τα νούμερα που παραθέτει η ίδια η έρευνα που παρήγγειλε και παρουσίασε στο Βουκουρέστι το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, προκύπτει ότι η αξία της αγοράς των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης είναι υπερδιπλάσια εκείνης του ψηφιακού μερίσματος με μια αναλογία 10,3 προς 4,2. Αν κανείς πάρει την ίδια αναλογία και την εφαρμόσει πάνω στα ποσά, θα βγάλει το εξής συμπέρασμα:
Το ψηφιακό μέρισμα «δίνει» έσοδα 291,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, με την παραπάνω αναλογία, από τις συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης θα έπρεπε να εισπραχθούν 715 εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί τόσο πήρε το ελληνικό δημόσιο από τη δημοπρασία των ψηφιακών συχνοτήτων! Συνεπώς, μιλάμε για διαφυγόντα κέρδη σχεδόν 700 εκατ. ευρώ (αν αφαιρέσουμε τα 18 εκατ. που έδωσε η Digea), ένα πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή, μόνο από τις ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες!
Διαβάστε περισσότερα