ΜΠΑΡΑ

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΟΗΕ: 2.900 πρόσφυγες στον Εβρο τον Απρίλιο

Έκκληση προς την κυβέρνηση για βελτίωση των συνθηκών, φωτογραφία: eurokinissiΈκκληση προς την κυβέρνηση απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για την κατάσταση στον Έβρο.
Ωστε «να βελτιώσει επειγόντως τις συνθήκες και να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής, σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων στον Έβρο μέσω των χερσαίων συνόρων της χώρας με την Τουρκία».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία , «περίπου 2.900 άνθρωποι έχουν φτάσει στον Έβρο μέχρι στιγμής αυτόν το μήνα, κυρίως οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Εκατοντάδες άνθρωποι στεγάζονται αυτή τη στιγμή σε χώρους κράτησης της αστυνομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία τον Απρίλιο οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν τις αφίξεις μέσω θαλάσσης».

Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «καθώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι υπερπλήρες, και ενώ οι αρχές πασχίζουν για την έγκαιρη καταγραφή και ταυτοποίηση και για την παροχή υπηρεσιών όπως η ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα και η διερμηνεία, οι νεο-αφιχθέντες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, οδηγούνται αρχικά σε ακατάλληλους αστυνομικούς χώρους κράτησης στην περιοχή αναμένοντας να αδειάσουν θέσεις στο Κ.Υ.Τ».

«Παρόλο πoυ αναγνωρίζουμε ως θετική εξέλιξη το ότι οι αρχές άφησαν πρόσφατα ελεύθερους πάνω από 2.500 ανθρώπους, ανησυχούμε επίσης ότι αυτό γίνεται χωρίς έλεγχο της ευαλωτότητάς τους και χωρίς να παρέχεται η κατάλληλη πληροφόρηση για τη διαδικασία ασύλου και για άλλες δυνατές επιλογές.
Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα και διαδικασίες ασύλου», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της. Και καταλήγει: «η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να παρέχει στήριξη σε θέματα προστασίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο φυλάκιο και εξακολουθεί να βρίσκεται σε στενή και συνεχή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επείγουσας αυτής κατάστασης.
Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να βοηθάει τις ελληνικές αρχές μέσω της παροχής υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως κουβέρτες, ρούχα, είδη ατομικής υγιεινής, ηλιακές φορητές λάμπες και άλλα μη διατροφικά είδη».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου