Όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ξεκάθαρα ότι ύστερα από επτά χρόνια αδυσώπητης μνημονιακής λιτότητας, το δημόσιο «χρέος» όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά, αντιθέτως, εξακολουθεί να διογκώνεται, κρατώντας δέσμιες την οικονομία και την Χώρα.
Τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι το τέρας του «χρέους» θα παραμείνει αδάμαστο και φέτος, αφού στο πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε τα 310 δισ. ευρώ!
Συγκεκριμένα, το «χρέος» στο τέλος του α’ τριμήνου του 2017 έφτασε στα 310,622 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 το «χρέος» ήταν στα 309,093 δισ. ευρώ.
Η Χώρα μας οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο τον Μάιο του 2010, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, έχοντας στην πλάτη της «χρέος» ύψους 301,062 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009. Από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα εισέπραξε δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 255,7 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα που έληγαν και άλλες υποχρεώσεις, καθώς και να χρηματοδοτήσει μέρος του ελλείμματος του Προϋπολογισμού της. Παράλληλα, τμήματα των δανείων του δεύτερου και του τρίτου Μνημονίου χρησιμοποιήθηκαν για να εξοφληθεί σταδιακά το δάνειο που χορήγησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου (20,1 δισ. ευρώ, συν τόκοι).
Ύστερα από έναν τέτοιου μεγέθους δανεισμό, επόμενο ήταν ότι το «χρέος» θα έχει διευρυνθεί. Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 εκτιμά ότι η φετινή χρονιά θα κλείσε με χρέος 315,170 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σε απόλυτους αριθμούς, το τέρας μεγάλωσε κατά 14,108 δισ. ευρώ ή 4,7% σε σχέση με το τέλος του 2009, παρά τις αλλεπάλληλες φοροκαταιγίδες και τις περικοπές δαπανών που επιβλήθηκαν στην διάρκεια των τριών Μνημονίων. Έτσι, αποδεικνύεται ότι οι αιματηρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν είχαν αντίκρισμα στο πεδίο του «χρέους». Πολύ πιο δραματική είναι φυσικά η εικόνα, αν εστιάσει κανείς στον λόγο «χρέους»/ΑΕΠ. Η σωρευτική ύφεση που έφτασε το 26% και μόνο σε εποχές πολέμων έχει προηγούμενο, εκτόξευσε το «χρέος» ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 126,7% το 2009 στο 178,9% φέτος. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 41,2%
Για μια ακόμη φορά γίνεται αντιληπτό ότι το «χρέος» αποτελεί το όπλο στα χέρια των διεθνών τοκογλύφων για τον αποικισμό της Ελλάδας και την ολοκληρωτική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου