ΜΠΑΡΑ

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ξεπερνά το 30% η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα των Μνημονίων


Ξεπερνά το 30% η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα των Μνημονίων
Πέρα από την  ψευδή προπαγάνδα της κυβέρνησης για την δήθεν μείωση της ανεργίας βρίσκεται η πλήρης αλήθεια που αποτυπώνεται από τα στοιχεία-σοκ  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δείχνουν ότι η φανερή και «σιωπηλή» ανεργία στην Χώρα μας ξεπερνάει το 30%!
O πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως η πραγματική υποαξιοποίηση του εργατικού δυναμικού στην Χώρα μας έφτασε στο 31,3% το τελευταίο τρίμηνο του περσινού έτους, δηλαδή σχεδόν 8 μονάδες χειρότερα από την επίσημη μέτρηση της ανεργίας 23,4%.
Η μέτρηση της ΕΚΤ βασίζεται σε έναν διευρυμένο ορισμό του εργατικού δυναμικού, καθώς έχει στόχο να εξετάσει την ευρύτερη υποχρησιμοποίηση εργαζομένων και εν δυνάμει εργαζομένων από την αγορά λόγω της κρίσης – το αποκαλούμενο «slack». Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ συμπεριέλαβε στη δική της μέτρηση όχι μόνο τους τυπικούς ανέργους αλλά και τρεις επιπλέον κατηγορίες: όσους έχουν μερική απασχόληση αλλά θα ήθελαν πλήρες ωράριο, όσους θέλουν να εργαστούν αλλά έχουν απογοητευτεί και δεν αναζητούν ενεργά εργασία και τους «σιωπηλούς» ανέργους που ψάχνουν μεν δουλειά αλλά εν καταγράφονται διότι δεν μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πρόβλημα της υποαξιοποίησης εμφανίζεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ενώ στα τέλη του περασμένου έτους η Eurostat υπολόγιζε την ανεργία κοντά στο 9,5%, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως η πραγματική τρύπα ανήλθε έως και στο 18,5%.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της ΕΚΤ για το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας συμβαδίζουν με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ το οποίο εκτιμά ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα κινείται στο 30%. Όπως αναφέρει η έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την Ελληνική οικονομία το 2017, αν ληφθούν υπόψη οι αποθαρρημένοι άνεργοι που δεν ανανεώνουν την κάρτα τους, το λοιπό εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό και η μη ηθελημένη μερική απασχόληση, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας φτάνει το 29,6%. Το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο απασχολείται με αυτή τη μορφή εργασίας είναι ότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η κατάσταση στην Ελλάδα των Μνημονίων έχει ως εξής:
1) Πάνω από 1.000.000 είναι οι άνεργοι
2) Ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος
3) 7 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από ένα έτος)
4) Μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ
5) 300.000 περίπου οικογένειες δεν έχουν εργαζόμενο μέλος
6) 51% των νέων προσλήψεων πραγματοποιούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης
7) 1 στους 5 εργαζομένους (500.000 άτομα) αφορά η ανασφάλιστη εργασία
8) 200.000 περίπου, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, στην πράξη καταχωρούνται ως μερικώς απασχολούμενοι
9) 900.000 περίπου στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά, παίρνουν τον μισθό τους με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες
10) 38% των εργαζομένων έχει αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό
11) Με ποσά κάτω των 800 ευρώ αμείβεται ο ένας στους δύο στον ιδιωτικό τομέα.
Και όμως, παρότι η κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο σε καθημερινή βάση, σύσσωμο το εγχώριο πολιτικό, εκδοτικό και οικονομικό κατεστημένο του «συνταγματικού τόξου» συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η λύση βρίσκεται στην απρόσκοπτη συνέχιση αυτής της αντεθνικής και αντιλαϊκής πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου