Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το σκληρό «διπλωματικό πόκερ» για την επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο εύθραυστο σκηνικό με τις προκλητικές δηλώσεις του.
Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο. Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Αυτό φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, μία μόλις ημέρα μετά το πέρας της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα για το πορεία της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποφεύγει τη λύση για το Κυπριακό, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την Τουρκία.
«Είπαμε στην Κύπρο και στην Ελλάδα ότι δεν μπορούν να περιμένουν μια λύση χωρίς εγγυήτρια την Τουρκία» τόνισε. «Θα είμαστε εκεί για πάντα» τόνισε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
«Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εκτός εάν αποσυρθούν τα στρατεύματα και από τις δύο πλευρές», σημείωσε.
Βολές Τσαβούσολγου προς την ΕΕ
Νωρίτερα, βολές κατά της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ελληνική πλευρά, ενώ σε νέες δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης.
«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου, οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.
«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.
Κυπριακό: Χάσμα απόψεων, σε επίπεδο τεχνοκρατών το επόμενο βήμα
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι το δεύτερο σκέλος της Διάσκεψης μεταφέρεται σε επίπεδο τεχνοκρατών, στις 18 Ιανουαρίου. Η δεύτερη φάση του πολιτικού σκέλους της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί όταν καταλήξουν οι τεχνοκράτες σε απαντήσεις επί βασικών ερωτημάτων αναφορικά με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς δεν υπήρξε κάποια "χρυσή τομή". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποφασίσει ότι στις 18 Ιανουαρίου θα συμμετέχει ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ανέφερε επίσης ότι στην διάσκεψη η πρόταση που επικράτησε των συζητήσεων ήταν αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά την κατάργηση των εγγυήσεων. Ο πρόεδρος με την πρόταση του έθεσε τη βάση της συζήτησης.
Σε ερώτηση αν η Τουρκία συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις ο Mevlut Cavusoglu δήλωσε στην Καθημερινή της Κύπρου πως: «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα επέλυσε η Ε.Ε.; Πως να εμπιστευτούμε μια Ε.Ε. με διπροσωπία. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Έχουμε ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο. Και αυτό το οφείλουμε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις (εννοεί Ε.Ε., Νατο κ.ο.κ.)». Επίσης, τόνισε πως είναι σε κρίσιμη φάση στο Κυπριακό και πως δεν ήταν έτοιμη η Ελλάδα γα την συνέχεια της διάσκεψης. Στον αντίποδα, βέβαια, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η κυπριακή πλευρά, σε συνδυασμό με την συνεισφορά του Έλληνα ΥΠΕΞ, ήταν προετοιμασμένη με προτάσεις και πραγματική διάθεση να βρεθούν κοινοί τόποι.
Νωρίτερα, Νίκος Κοτζιάς είχε κάνει λόγο για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών χωρών (Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) στις 23 Ιανουαρίου, ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξαν διαφωνίες των υπολοίπων πλευρών ως προς τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου