ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Γ. Στουρνάρας: Μειώστε κι άλλο τους... μισθούς, για να αυξήσετε το ΑΕΠ

Γ. Στουρνάρας: Μειώστε κι άλλο τους... μισθούς, για να αυξήσετε το ΑΕΠ - Κεντρική ΕικόναΣτα 15 δισ ευρώ, σε ορίζοντα 10ετίας, υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος τα οφέλη για την οικονομία, εάν η κυβέρνηση προωθήσει την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και ορισμένες πρόσθετες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Χάρτης εξόδου από την κρίση: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα» των Π. Τσακλόγλου, Γ. Οικονομίδη, Γ. Παγουλάτου, Χ. Τριαντόπουλου και Α. Φιλιππόπουλου, ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν την περίοδο 2010 – 2014. Υποστήριξε ότι πέρα από τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, υπήρξαν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στις δομές της οικονομίας, οι οποίες αποδίδουν ήδη κάποια οφέλη και αναμένεται να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 5,6% (περίπου 10 δισ. ευρώ) σε ορίζοντα δεκαετίας.
Όμως, οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, αποτελούν μόνο την αρχή αφενός για να ξανακερδίσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητα που έχασε τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου για να ενισχύσει την εξωστρέφειά της. Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, δύο είναι οι τομείς που θα πρέπει να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση, σε ότι αφορά στην υλοποίηση του Προγράμματος.
Αύξηση 4% ΑΕΠ από μείωση μισθολογικού κόστους
Καταρχάς, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, που οδηγούν σε μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων σε μόνιμη βάση κατά 10%, αναμένεται, σε ορίζοντα δεκαετίας, να οδηγήσουν σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,5% και σε αύξηση της απασχόλησης και των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 3% και 4,5% αντίστοιχα.
Αύξηση 4,5% ΑΕΠ από άνοιγμα αγορών
Επίσης, η αύξηση του ανταγωνισμού σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω της άρσης ρυθμιστικών εμποδίων στην είσοδο νέων επιχειρήσεων, οδηγεί σε μειώσεις του περιθωρίου κέρδους. Mια μείωση του περιθωρίου κέρδους των μη εμπορεύσιμων σε μόνιμη βάση κατά 10%, αναμένεται σε ορίζοντα δεκαετίας να οδηγήσει σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4% και σε αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών επενδύσεων κατά 3,7% και 7% αντίστοιχα.
Συνεπώς, εκτιμάται ότι αθροιστικά (4% + 4,5%) το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 15 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας, μόνο από αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο διοικητής της ΤτΕ στην πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, είναι η επισήμανσή του ότι: «εάν εφαρμοστούν τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων, τότε τα οφέλη θα είναι κατά περίπου 4% μικρότερα σε σύγκριση με την περίπτωση που υλοποιηθεί το 100% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου