Η Κ Τσατάνη μένει σε ένα δυάρι στην Ιπποκράτους κι εκεί παραμένει 35 χρόνια μετά. Εναντίον της δεν έχει υπάρξει ούτε μια μομφή και πρέπει να κριθεί, όχι όμως χάριν εντυπώσεων ως βορρά στην αρένα του Κολοσσαίου. Καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και λογοδοτεί για αυτές. Η κ. Τσατάνη αντίστοιχα από την πρώτη στιγμή που αμφισβητήθηκε έθεσε εαυτόν στην διάθεση των αρμοδίων οργάνων και το ίδιο πράττει και τώρα».
Αυτά είχε δηλώσει ο συνήγορος της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη η οποία είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, για την ακρίβεια είχε μπει στο μάτι των Παπαγγελόπουλου-Θάνου για την υπόθεση Βγενόπουλου. Τη Τετάρτη 12 Οκτωμβρίου 2016 στις 11.47 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην οδό Ιπποκράτους 112, πολυκατοικία στην οποία διαμένει η κα Τσατάνη. Στο ισόγειο της πολυκατοικίας βρίσκεται το βιβλιοπωλείο Ελεύθερη Σκέψη, που είχε γίνει στόχος εμπρησμού με μολότωφ το 2008.
Ο δικηγόρος της κ.Τσατάνη, Θέμης Σοφός, δήλωσε ότι η έκρηξη έγινε «στην είσοδο της οικίας της εισαγγελέως». Όπως πρόσθεσε, η κ.Τσατάνη είχε ζητήσει αύξηση των μέτρων για την ασφάλειά της, αλλά η Πολιτεία είχε μειώσει τη φρούρηση. Μάλιστα, εκκρεμεί ένταση της εισαγγελέως στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ.
Πρόκειται για την εισαγγελέα που χειρίστηκε τη δικογραφία Βγενόπουλου και εναντίον της οποίας ζητήθηκε πειθαρχική έρευνα από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, λίγες ημέρες μετά την απόφασή της να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.
H ίδια κατήγγειλε παρεμβάσεις στην άσκηση των καθηκόντων της, αλλά και απειλές κατά της ίδιας από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Διαρκείς παρεμβάσεις στην άσκηση των καθηκόντων της, αλλά και απειλές κατά της ιδίας και κατά της οικογενείας της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο είχε καταγγείλει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, με έγγραφο-βόμβα που απεκάλυψε το ΒΗΜΑ.
Η αναφορά της εισαγγελέως Εφετών προς την κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη που κοινοποιήθηκε και στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, κατατέθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της απόφασής της για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου. Αρα δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η πρωτοβουλία της αυτή έγινε ως κίνηση αντιπερισπασμού προς την πειθαρχική έρευνα που διέταξε σε βάρος της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου την περασμένη Τρίτη 1η Μαρτίου.
Σύμφωνα με την αναφορά της αυτή λοιπόν, η κυρία Τσατάνη εξηγεί αρχικώς ότι η υπόθεση της ανατέθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών στις 17 Δεκεμβρίου 2014 και παρότι κρίθηκε νόμιμη η διαδικασία αυτή και από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, ξεκίνησαν σε βάρος της πρωτοφανείς και διαρκείς συκοφαντικές επιθέσεις, οι οποίες μεταφέρθηκαν ως και στη Βουλή των Ελλήνων μέσω ερωτήσεων που κατέθεσαν βουλευτές.
Οταν η εισαγγελέας Εφετών πληροφορήθηκε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στις οποίες ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί δικαστικά πραξικοπήματα», ζήτησε να τον συναντήσει.
«Περί τα μέσα Νοεμβρίου 2015, μετέβην στο γραφείο του κ. Δ. Παπαγγελόπουλου εις το υπουργείο Δικαιοσύνης κατόπιν τηλεφωνικής εκ μέρους μου πρωτοβουλίας, ώστε να μου εξηγήσει και να λυθούν οι τυχόν παρανοήσεις» αναφέρει η Γεωργία Τσατάνη στην αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
«Τότε εκ του σύνεγγυς του εξέθεσα ότι κατά νόμο χειριζόμουν την υπόθεση. Ομως πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία, όπως μου εδήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα.Μάλιστα επί λέξει μου εδήλωσε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς που χειριζόταν σχετική δικογραφία, η οποία μου είχε υποβληθεί κατόπιν αιτήματός μου προς συσχέτιση με συναφή την οποία και χειριζόμουν, ευρίσκεται δικονομικά εις στάδιο περαίωσης και η εν λόγω εισαγγελέας προτίθεται να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος των υπόπτων, τους οποίους με την ενέργειά μου σκόπευα να ευνοήσω, κατά την άποψή του.
Τότε εξέφρασα την απορία μου για το γεγονός γνώσεως υπ’ αυτού της εκ των προτέρων δικανικής κρίσεως της εισαγγελέως Διαφθοράς. Και επίσης απήντησα ότι η προκαταρκτική εξέταση είναι εκ του νόμου μυστική και ότι λυπάμαι για το γεγονός της εκ μέρους του απόπειρας παραβίασης του απορρήτου. Καθ’ όσον αφορούσε στη διενέργεια από εμένα της εν λόγω προκαταρκτικής εξέτασης, επιφυλάχθηκα δε για τα περαιτέρω μετά το πέρας αυτής, δι’ ο και υποβάλλω στο παρόν χρονικό σημείο την παρούσα».
Οπως καταγγέλλει η κυρία Τσατάνη, από το σημείο αυτό και μετά οι πιέσεις του κ. Παπαγελλόπουλου άρχισαν να γίνονται ακόμη περισσότερο πιεστικές και να συνοδεύονται από πρωτοφανείς, για τα δικαστικά χρονικά, απειλές. Στην αναφορά της υπογραμμίζει:
«Περαιτέρω, την 22/11/2015 ημέρα Κυριακή και περί ώραν 11.30 πρωινήν, καθ’ ο χρόνο εκινούμην με το υπηρεσιακό όχημα μετά το γραφείο, εδέχθην εις το κινητό μου τηλέφωνο δύο τηλεφωνικές κλήσεις από το κινητό τηλέφωνο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου, κατά τη διάρκεια των οποίων είπε ότι ήθελε να μου μιλήσει. Η απάντησή μου ήτο ότι ευρισκόμουν καθ’ οδόν προς την οικία μου και ότι εντός ολίγων λεπτών θα ευρισκόμουν εκεί, από όπου και θα του τηλεφωνούσα η ίδια, όπως και έγινε. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που “χειρίζομαι παράνομα” στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος.
Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου… ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου… και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου.
Κατόπιν των ανωτέρω και με την απαιτούμενη ψυχραιμία, του ανέφερα ότι είμαι αφοσιωμένη στο έργο μου».
«Εξετέλεσα το καθήκον μου»
Και η κυρία Τσατάνη στην αναφορά της καταλήγει: «Εις το σημείο τούτο σας αναφέρω ότι διά τις προαναφερθείσες επικοινωνίες του κ. αναπληρωτή υπουργού υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Σκοπός της εν λόγω αναφοράς μου είναι να σας καταστήσω κοινωνό και να σας γνωστοποιήσω και επισήμως τα εις βάρος μου λαβόντα χώρα ως άνω γεγονότα. Δεν προέβην δε εις άμεση υποβολή της παρούσης, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι εξ αιτίας των προαναφερθέντων ζητούσα να απεκδυθώ της ευθύνης χειρισμού της άνω υπόθεσης και προσέτι προκειμένου να τηρήσω με την απαιτούμενη ευλάβεια την εκ του νόμου υποχρεωτική μυστικότητα της διενεργούσης και σε εξέλιξη τότε προκαταρκτικής εξέτασης. Ευελπιστώ ότι εξετέλεσα το καθήκον μου και εις τη συγκεκριμένη υπόθεση, ακολουθώντας την αδήριτη και ανεξάρτητη από υποδείξεις, επιβουλές και διαβολές φωνή της συνειδήσεώς μου, όπως και πράττω από την ημέρα της ορκίσεώς μου».
Τι είχε απαντήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος στις κατηγορίες της Εισαγγελέως
Εφόσον η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη αποδείξει τα όσα καταγγέλλει, δημιουργούνται ορισμένα εύλογα ερωτήματα, τα οποία προφανώς θα απαντηθούν από την έρευνα που θα ακολουθήσει τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στα αρμόδια όργανα της Βουλής, καθώς τα καταγγελλόμενα εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Εφόσον η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη αποδείξει τα όσα καταγγέλλει, δημιουργούνται ορισμένα εύλογα ερωτήματα, τα οποία προφανώς θα απαντηθούν από την έρευνα που θα ακολουθήσει τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στα αρμόδια όργανα της Βουλής, καθώς τα καταγγελλόμενα εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
1. Πώς γνώριζε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ότι ασκείται δίωξη σε μια υπόθεση από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, προτού αυτή ανακοινωθεί; Πώς το γνώριζαν ταυτόχρονα ορισμένα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, που την επίμαχη περίοδο δημοσίευαν ρεπορτάζ προαναγγέλλοντας τις διώξεις;
2. Πώς αιτιολογείται να παρεμβαίνει ο πολιτικός προϊστάμενος της Δικαιοσύνης σε δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε από την Εισαγγελία Εφετών είτε από την Εισαγγελία Διαφθοράς;
3. Τι εννοούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος όταν ανέφερε στην εισαγγελέα Εφετών ότι έχει «ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος της»;
4. Γιατί εφόσον όλες αυτές οι καταγγελίες ήταν σε γνώση και της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου δεν διέταξε τη διερεύνησή τους, αλλά αντιθέτως διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως Εφετών (την οποία μάλιστα ανέθεσε στον εαυτό της), υιοθετώντας δε τα επιχειρήματα που ανέφερε και ο κ. Παπαγγελόπουλος, ότι δηλαδή θα έπρεπε η υπόθεση να είχε ανατεθεί στην εισαγγελέα Διαφθοράς;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου