ΜΠΑΡΑ

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Με άδεια χέρια για το χρέος επιστρέφει ο Τσίπρας

Χωρίς δεσμεύσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά με υποστηρικτική διάθεση από τη γαλλική πλευρά, τουλάχιστον πλευρά, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας.
Οι διαρροές που έγιναν από ελληνικής πλευράς δείχνουν ότι υπάρχει μια ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κ. Ολάντ στο ελληνικό αίτημα, ενώ δεν υπάρχουν σχόλια ούτε εκτιμήσεις για τη γερμανική στάση.
Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.
Επίσης, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.
Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιοτητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στο προσφυγικό, σε θετικό κλίμα, όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλαδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου