ΜΠΑΡΑ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Αυστηρή εποπτεία και μετά το 2018 προβλέπει το «συμπληρωμένο» μνημόνιο της συγκυβέρνησης Σύριζα - Ανέλ

Μπορεί το Μνημόνιο να λήγει τον Αύγουστο του 2018 πλην όμως η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυστηρή εποπτεία και για επόμενα χρόνια όπως ρητά αναφέρεται στα κείμενα του «συμπληρωμένου» μνημονίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.
Στο ίδιο κείμενο καταγράφονται οι υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ενώ προστίθενται μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων της πρώτης αξιολόγησης.
Οι «αστερίσκοι» αφορούν:
Τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην ανάγκη θεσμικής θωράκισης του Υπερταμείου που θα πρέπει να «προστατεύει τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών από αθέμιτες παρεμβάσεις», αλλά και στο πεδίο των κόκκινων δανείων.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο ορίζει τα μέτρα σε 5,6 δισ. ευρώ, ενώ για τον «κόφτη» διευκρινίζεται ότι δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών, γεγονός που συνεπάγεται ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για συνεπή εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια.
Μάλιστα, περιλαμβάνει και ρήτρες για συνεχή εποπτεία και μετά το 2018, αλλά και δέσμευση για πολιτική συναίνεση διαρκείας.
Υπάρχει επίσης δέσμευση η εκάστοτε κυβέρνηση όχι μόνο να συνεννοείται αλλά και να «συμφωνεί με την Επιτροπή και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά».
Στα συνοδευτικά κείμενα γίνεται αναφορά για δημοσιονομική απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, ενώ τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις στη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις.
Στη συμφωνία εντάχθηκαν ακόμα οι διατάξεις για την εξαίρεση των προσφυγικών δαπανών από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και η δημιουργία «μαξιλαριού» ύψους 1,4 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) από τη βελτίωση του μηχανισμού συλλογής εσόδων, πριν την ενεργοποίηση του «κόφτη».
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του συμπληρωμένου μνημονίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Ήταν μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τους Θεσμούς αλλά και για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες. Δεν βγήκαμε ακόμα από την κρίση αλλά έχουμε ένα οδικό χάρτη. Είχαμε πει πριν ένα χρόνο ότι θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες και θα πάρουμε κάτι για το χρέος. Ένα χρόνο μετά έχουμε καταφέρει τα περισσότερα απ όσα θέλαμε. Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία 5-6 χρόνια. Πρέπει να συνεχίσουμε την δουλειά για την δεύτερη αξιολόγηση παράλληλα με τις συζητήσεις για το χρέος. Αν τα κάνουμε αυτά θα υπάρξει ένας “καθαρός διάδρομος” για τους πολίτες και τους επενδυτές».
Ο φορολογικός καύσωνας
«Καύσωνα» αλλαγών στο φορολογικό πεδίο για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου επεφύλαξαν στην κυβέρνηση για το καλοκαίρι οι δανειστές.
Πριν καλά ακόμη προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τα επώδυνα μέτρα του πολυνομοσχεδίου (νέες φορολογικές κλίμακες για εισόδημα, έκτακτη εισφορά και ακίνητα, χαμηλότερο αφορολόγητο για μισθούς-συντάξεις, αυξήσεις σε ΦΠΑ, καύσιμα ποτά, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ) νέος Αρμαγεδδών είναι προ των πυλών.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οικονομικό επιτελείο προωθεί την επαναφορά των αυτοτελών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, τη θέσπιση εξατομικευμένων ρυθμίσεων οφειλών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που είναι όμως βιώσιμες.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο μεταθέτει για μετά από έξι μήνες την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2017 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα είναι «τσουχτερός» αφού θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της ώρας είναι υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.
Ειδικά για τις φορολογικές ποινές, ουσιαστικά θα επανέλθουν τα αυτοτελή πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, καθώς το ισχύον σύστημα των μειωμένων προστίμων που επιβάλλονται στο πλαίσιο πραγματοποίησης  φορολογικών ελέγχων, ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή.
Προκειμένου να γίνονται ευκολότερες και ταχύτερες οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί σε βάρος όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, θα αναθεωρηθεί ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, θα απλοποιηθεί η φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων με επανεξέταση και κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και κινήτρων τα οποία κρίνονται αναποτελεσματικά και άδικα.
Αναλυτικότερα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές προβλέπεται:
- Η κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης των επιχειρήσεων του κλάδου της ναυτιλίας, υπό τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η παράταση έως το 2018 της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.
- Η αύξηση του ορίου τζίρου για την εξαίρεση από τον ΦΠΑ από τις 10.000 που είναι σήμερα, πιθανότατα στις 25.000 ευρώ, προκειμένου να απαλλαγεί ο φορολογικός μηχανισμός από το διοικητικό βάρος του μεγάλου όγκου περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
- Η δημοσιοποίηση αναθεωρημένης λίστας με τους μεγαλύτερους χρεοφειλέτες του Δημοσίου και επικαιροποίησή της  ανά τακτά διαστήματα.
- Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για τα ανασφάλιστα οχήματα και για τα οχήματα που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ.
- Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων για τη διαγραφή τους και το χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
- Η εναρμόνιση των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις τιμές της κτηματαγοράς στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου