ΜΠΑΡΑ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Χάρισαν 300.000.000 στα κόμματα


Τους έδωσαν ασυλία και στα χρέη !
Με σκανδαλώδη νόμο είχαν απαλλάξει τους υπεύθυνους για τα θαλασσοδάνεια, μόνο τους φτωχούς πολίτες κυνηγάνε οι πολιτικοί και οι τράπεζες και τους παίρνουν τα σπίτια για μικροχρέη
ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ εκατομμύρια ευρώ στοίχισε στις τράπεζες και κατ’ επέκταση στους Έλληνες φορολογούμενους που πληρώνουν την ανακεφαλαιοποίηση, η τροπολογία της ντροπής, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έγινε νόμος και δείχνει την απόλυτη κατάπτωση του πολιτικού συστήματος.
Οι δύο εκφραστές της τρόικας εσωτερικού, Σαμαράς και Βενιζέλος που άρπαζαν ακόμα και το υστέρημα από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων για χρέη ψίχουλα προς το δημόσιο, με μια τροπολογία τότε που ήταν κυβέρνηση διέγραψαν στην ουσία χρέη τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ που χρωστούσαν στις τράπεζες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τους αδίστακτους υπαλλήλους της τρόικας και των τοκογλύφων. Ένα δώρο τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ των δανειστών προς τα κόμματα, τα οποία οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, που έφεραν την τρόικα και το ΔΝΤ και υπέγραψαν το μνημόνιο που οδήγησε στην εξαθλίωση την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μαζί με τα χρέη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι Σαμαράς και Βενιζέλος διέγραψαν και τις οφειλές που είχαν στις τράπεζες διάφορα «ιδρύματα» και ΜΚΟ που συνδέονταν στενά με το πολιτικό σύστημα.
Την αποκάλυψη της μεγάλης πολιτικής και οικονομικής απάτης, που συντελέστηκε με την τροπολογία της ντροπής έκανε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος έχει τα χέρια του δεμένα και δεν μπορεί να ασκήσει διώξεις ούτε να διεκδικήσει το τεράστιο αυτό ποσό, για τη ζημιά που υπέστησαν οι τράπεζες και κατ’ επέκτασιν το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Κεραυνοί Παπαγγελόπουλου για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ 
Την τροπολογία της ντροπής που καθάρισε τις τράπεζες και τα κόμματα τα οποία ξεφτίλισαν την Ελλάδα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε χθές ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελλόπουλος με βάσει την οποία οδηγήθηκε στο αρχείο η έρυενα του έντιμου εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη ο οποίος είχε καλέσει ήδη τότε (2013) τους γενικούς διευθυντές των κομμάτων να δώσουν εξηγήσεις για τα εκατομμύρια που πήραν από το 2000-2011. Η ασυλία για τα θαλασσοδάνεια που χορηγήθηκαν στο παρελθόν στα πολιτικά κόμματα (κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), με μόνη εγγύηση τα εκλογικά τους ποσοστά, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, θεσπίστηκε τον Απριλη του 2013 με τροπολογία κατατεθειμένη εκπροθέσμως και υπερψηφισμένη εσπευσμένως από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με αυτή απαλλάχτηκαν  από ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Πιο γενναιόδωρη τράπεζα, η διαλυθείσα πλέον Αγροτική, με ροές 198 εκατ. προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Στο αρχείο 
Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε συγκεντρώσει τα πυρά της τότε αντιπολίτευσης και την είχαν καταθέσει στη Βουλή οι νεοδημοκράτες βουλευτές Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης, Δ. Σταμενίτης, λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης για «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις». Η τροπολογία που έχει αναδρομική ισχύ, εκτός από τα δάνεια των κομμάτων δανειοδοτήσεις ΜΚΟ ή άλλων ιδρυμάτων μη κεδροσκοπικού χαρακτήρα αναφέρει: «Δεν συνιστά κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα για τον πρόεδρο τα μέλη του Δ.Σ και τα στελέχη των τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΠΔΕ)». Όπως αναφέρεται μάλιστα στην εισηγητική έκθεση «… η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια».
Χάθηκε η έρευνα
Εκείνη την εποχή ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε καλέσει να εμφανιστούν ενώπιον του, στο πλαίσιο έρευνας που είχε ξεκινήσει για τα δάνεια των κομμάτων μετά απο μηνυτήρια αναφορά του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για κακουργηματική απιστία στις χορηγήσεις δανείων, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, καθώς και ο πρώην γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Μενέλαος Δασκαλάκης.
Η έρευνα αφορούσε τη δανειοδότηση των κομμάτων την περίοδο 2000-2011 που έφτανε αθροιστικά τα 253,1 εκατ. ευρώ, προσφέροντας ως εγγύηση μελλοντικές επιδοτήσεις από τον Προϋπολογισμό. Τα κόμματα είχαν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες Αγροτική (τα δάνεια της “πέρασαν” στην Πειραιώς), Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. 
Η ψήφιση της τροπολογίας όμως οδήγησε στις καλένδες την έρευνα αφού οι οικονομικοί εισσαγγελείς το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να ζητήσουν καταθέσεις από τους αρμοδίους της τράπεζας Ελλάδος για το "αν τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος" (όπως λέει η τροπολογία) και αφού υπήρξε θετική απάντηση να βάλουν τη δικογραφία στο αρχείο
Εγγύηση τα εκλογικά ποσοστά
Οι τράπεζες χορηγούσαν τα κομματοδάνεια με μόνη εγγύηση την κρατική επιδότηση που θα ελάμβαναν τα κόμματα. Το προσδοκώμενο έσοδο υπολογιζόταν βάσει τρέχοντος εκλογικού ποσοστού. Μετά την εκλογική συρρίκνωση όμως και με σωρευμένο ήδη δανεισμό, τα κόμματα, αδυνατούσαν  να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ως εκ τούτου βρίσκονται εκτεθειμένες και οι χορηγούσες τράπεζες, που δεν ασφάλισαν τα χρήματα των καταθετών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, βαρυνόμενα με δάνεια περίπου 20 εκατ., καταψήφισαν την τροπολογία αφού σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου