ΜΠΑΡΑ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΗΠΑ: Εξι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες σε εκτροχιασμό τρένου

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) ξεκίνησε την Τετάρτη έρευνα για τα αίτια του εκτροχιασμού μιας αμαξοστοιχίας χθες το βράδυ στην Φιλαδέλφεια,  στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό 200, οι 8 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Το τρένο εκτελούσε δρομολόγιο απο την Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη και εκτροχιάστηκε γύρω στίς 09:45μμ. (τοπική ώρα).

«Εξετάζουμε τη σιδηροδρομική γραμμή, τα σιδηροδρομικά σήματα, την λειτουργία του τρένου, την μηχανική κατάσταση του τρένου, την ανθρώπινη συμπεριφορά», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σάμουολτ, μέλος του NTSB σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας, Μάικλ Νάτερ, δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου», είπε ο κ. Νάτερ, προσθέτοντας ότι η μηχανή είχε αποκοπεί εντελώς απο το υπόλοιπο τρένο. Ο κ. Νάτερ δήλωσε παράλληλα ότι βρέθηκε το λεγόμενο μαύρο κουτί του τρένου και ειδικοί το αναλύουν και πρόσθεσε πως αυτό, όπως και η κατάθεση του οδηγού της αμαξοστοιχίας, αναμένεται να επιτρέψουν να κατανοηθούν καλύτερα τα αίτια του δυστυχήματος, τα οποία παραμένουν ακόμη άγνωστα.
«Το μαύρο κουτί βρέθηκε και αναλύεται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο οδηγός του τρένου έχει τραυματιστεί, αλλά έχει ήδη καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσει στην αστυνομία.
Η Amtrak ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον συρμό Northeast Regional Train 188, γνωστοποιώντας ότι σε αυτόν επέβαιναν 238 επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος. Αρκετοί από τους επιβάτες κατάφεραν να απομακρυνθούν με τα πόδια από το σημείο, ωστόσο επίσημες πηγές δεν μπορούν επιβεβαιώσουν ακόμη ότι δεν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο τέρμιναλ της Amtrak, στο κέντρο της πόλης.
Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν εξάλλου σήμερα τις έρευνές τους στα βαγόνια του τρένου που ανατράπηκαν για να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι επιβάτες που να έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του.
Οι περισσότεροι από τους τραυματίες του δυστυχήματος υποφέρουν από κατάγματα, στα πόδια, στα χέρια και στα πλευρά, διευκρίνισε παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ένας γιατρός του νοσοκομείου Temple University Hospital της Φιλαδέλφειας, ο Χέρμπερτ Κάσινγκ, σημειώνοντας ότι οι τραυματίες του περιέγραψαν σκηνές χάους.
Από τα επτά βαγόνια, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής η οποία αποκολλήθηκε από τα υπόλοιπα, τα έξι ανατράπηκαν και έχουν παραμορφωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν υδραυλικά εργαλεία για να διασώσουν τους εγκλωβισμένους. Οι υπηρεσίες της Amtrak ανεστάλησαν σε ολόκληρο τον σιδηροδρομικό διάδρομο ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και στη Φιλαδέλφεια.
Επικαλούμενο το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), το CNN μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια. Την ώρα του δυστυχήματος ο καιρός ήταν καλός.
Ο Πάτρικ Μέρφι, πρώην μέλος του Κογκρέσου από την Πενσιλβάνια, ο οποίος επέβαινε στο τρένο, δήλωσε στο MSNBC ότι το βαγόνι του αναποδογύρισε αλλά ο ίδιος κατάφερε να γλιτώσει με μικρές αμυχές και μώλωπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου