ΜΠΑΡΑ

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΠΙΣΤΥΛΙΟΥ Ή ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΤΥΜΒΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ;

Σχεδόν σε όλους τους Μακεδονικούς τάφους έχουν βρεθεί επιτύμβιες στήλες, εκτός φυσικά απ' αυτούς που έχουν συληθεί. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του amfipolinews.blogspot.gr, πριν αρκετό καιρό πιθανολογείται πως είχαν βρεθεί κάποια πολύχρωμα επιστύλια, πάνω στα οποία υπήρχαν επιγραφές.

Συγκεκριμένα, κάποιοι κάτοικοι της Αμφίπολης πιστεύουν, ότι δεν επρόκειτο για απλά κομμάτια επιστυλίου αλλά για επιτύμβιες στήλες, στις οποίες πιθανόν είναι χαραγμένο ή χαραγμένα τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ενταφιασθεί στον Τύμβο Καστά.

Μήπως τα επιστύλια που εντοπίστηκαν κατά τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά και μεταφέρθηκαν με άκρα μυστικότητα στο Μουσείο της Αμφίπολης για μελέτη, πράγματι μαρτυρούν το νεκρό και γι'αυτό έως σήμερα δεν έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας; 

Επιτύμβια στήλη

Επιτύμβια στήλη ή επιτάφια στήλη ονομάζεται στήλη, συνήθως μαρμάρινη ή γενικά λίθινη η οποία στήνεται στον τάφο, ώστε αφενός να γίνεται ορατή η θέση του τάφου, αφετέρου για να σημειώνονται τα στοιχεία του νεκρού. Οι στήλες αυτές μπορεί να είναι απλώς ενεπίγραφες ή διακοσμημένες, για παράδειγμα με σχήματα ή τη μορφή του νεκρού ή παραστάσεις σχετικές με τη ζωή του.

Οι γραπτές στήλες που τοποθετούνταν πάνω στους τάφους αναγράφουν τα ονόματα των νεκρών και τα πατρώνυμά τους, αποτελώντας μια πολύτιμη πηγή ονομάτων κοινών Μακεδόνων πολιτών (π.χ. Δρύκαλος, Αμαδίκα, κ.ά.).

Ο όρος επιτύμβια στήλη αρχικά αναφερόταν σε στήλες που τοποθετούσαν π.χ. οι αρχαίοι Έλληνες, πάνω στον τύμβο (μικρό λόφο από χώμα) με τον οποίο κάλυπταν τον τάφο επιφανών, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται με την ίδια έννοια με τον όρο επιτάφια στήλη και αφορά οποιαδήποτε στήλη τάφου και όχι μόνο τύμβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου