ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πρόκληση Νταβούτογλου: Ή μοιράζουμε το φυσικό αέριο ή δύο τα κράτη στην Κύπρο



«Δικαιωματα» στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, διεκδικεί η Τουρκία και το σκοπό αυτό εξυπηρετεί ο «περίπατος» του «Μπαρμπαρός» στα κυπριακά χωρικά ύδατα.
Το ύπουλο σχέδιο αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, υπερασπίζεται το δικαίωμα του «ψευδοκράτους» σε έρευνες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών, κάνει πως αγνοεί, ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με τη μοναδική εξαίρεση της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει κανένα τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, αλλά τη μία νόμιμη κυβ΄περνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δικαιώνονται, έτσι, οι χειρότεροι φόβοι της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, που έχει μιλήσει για «σκηνικό Ιμίων» και αποφάσισε, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου, σειρά ενεργειών, όπως η προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και το μπλοκάρισμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γεγονός, άλλωστε,  ότι για τρίτη μέρα το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος συνεχίζει το «σουλατσάρισμα» του, στα όρια της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δεν αφήνει καμιά αμφιβολία, για τις προθέσεις της Τουρκίας, γεγονός που αφύπνισε κάποιους και στην Αθήνα.
«Ξύπνησε» ξαφνικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που χαρακτήρισε «παράνομη και προκλητική» τη συμπεριφορά της Τουρκίας, σε μήνυμα συμπαράστασης προς τον ομόλογο του, Νίκο Αναστασιάδη.Πρόκληση Νταβούτογλου: Ή μοιράζουμε το φυσικό αέριο ή δύο τα κράτη στην Κύπρο
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία είχε στείλει  ο Αλέξης Τσίπρας,  κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στο Πεντάγωνο, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς, ενώ δηλώσεις καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας υπήρξαν και από τους Πάνο Καμμένο και Φώτη Κουβέλη. Ο πρώτος ζήτησε, μάλιστα, πάγωμα κάθε διαλόγου με την Τουρκία.
Η μόνη που εξακολουθεί να... κοιμάται τον ύπνο του δικαίου είναι η ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Λευκωσίας, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα, εν όψει της, προγραμματισμένης για τις 7 Νοεμβρίου, επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην Μεγαλόνησο.
«Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου» στα ανοιχτά της Κύπρου και «αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο.
«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον Νότο τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.
«Ο Νότος και ο Βορράς ανήκει στους Τουρκοκύπριους και τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι και εμείς κρατήσαμε σε τέτοιο επίπεδο τη διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις που εργαστήκαμε όπως το Κυπριακό να είναι ένα πρόβλημα που να επιλυθεί μαζί από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και να ενωθεί το νησί», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου