ΜΠΑΡΑ

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Σπάνε στα δύο τη Νέα Δημοκρατία



Ο Αντώνης Σαμαράς φτιάχνει τη «Νέα Ελλάδα» και ο Μάκης Βορίδης παίρνει τη ΝΔ. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΛΙΑΤΣΟΥ

Η αιφνιδιαστική ανάθεση στον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη της εισηγητικής τοποθέτησης της κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο κ. Σαμαράς ομοιάζει, ουσιαστικώς, με «δακτυλίδι» διαδοχής που ο σημερινός (ακόμη) αρχηγός της ΝΔ δίδει σε αυτόν που έχει επιλέξει. 

Ο Α. Σαμαράς θέλει να ανακόψει τον δρόμο στην κ. Μπακογιάννη, στο μέτρο που εκείνη δεν έχει περιορίσει τις αρχηγικές της φιλοδοξίες.

σημειολογία αυτή επιβεβαιώνεται από αρκετά στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι, ενδεχομένως, ο κ. Σαμαράς, παρά τις εμμονές του, είναι και ρεαλιστής και γνωρίζει ότι το μέλλον του είναι άδηλο, όπως άδηλο είναι και το μέλλον της ΝΔ, με δεδομένο ότι και ο θεωρούμενος παράγοντας συσπείρωσης του διαλυθέντος κόμματος, ο Κώστας Καραμανλής, δεν πρόκειται να αναμιχθεί και μάλιστα για να συσπειρώσει ένα ήδη εφθαρμένο πολιτικό προϊόν όπως είναι πλέον η Νέα Δημοκρατία.
Σπάνε στα δύο τη Νέα Δημοκρατία
Ποια είναι τα στοιχεία αυτά
Πρώτον ο κ. Σαμαράς ως ακραιφνής δεξιός, με ακραίες νεοφιλελεύθερες τάσεις, όπως αποδεικνύεται από την πολιτική που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα, θέλει να ετοιμάσει μία διαδοχή με το ίδιο ιδεολογικό DNA με αυτόν. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο κ. Σαμαράς έχει κατηγορηθεί ότι η πολιτική προσέγγισης που εφάρμοσε ήταν προς τον δεξιό χώρο με εγκατάλειψη του Κέντρου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η ΝΔ, η οποία εθωρείτο η παράταξη του μεσαίου χώρου.
Δεύτερον, με βάση τη συγκεκριμένη ιδεολογική συγγένεια με τον κ. Βορίδη θέλει να ανακόψει το δρόμο στην κ. Μπακογιάννη, στο μέτρο που εκείνη δεν έχει περιορίσει τις αρχηγικές της φιλοδοξίες. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις της, τις συνεντεύξεις της και τις δηλώσεις της.
Τρίτον , με εισηγητή τον κ. Βορίδη στέλνει ένα πρόσθετο μήνυμα στους δεξιούς ψηφοφόρους, πιστεύοντας ότι με τέτοια κόλπα μπορεί να επανασυσπειρώσει τη δεξιά. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, εισηγητής έχει οριστεί ένα άλλο ακροδεξιό στοιχείο, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Με τέτοιες κινήσεις και, ανεξαρτήτως αν ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι το νεοδημοκρατικό «κάρο», μετά από αυτόν, ο ικανότερος να το τραβήξει είναι ο Μάκης Βορίδης, επιχειρεί να επαναφέρει στις τάξεις της ΝΔ όσους εκ των ψηφοφόρων της αυτομόλησαν προς την Χρυσή Αυγή. Άλλωστε, ανάλογος ήταν και ο πολιτικός στόχος του κ. Μπαλτάκου, τον οποίον είχε αναλύσει στον πρωθυπουργό, με άλλη όμως μεθόδευση.

Το «σπάσιμο» της ΝΔ
Μία ερμηνεία που μπορεί να δοθεί σε όλα αυτά και που μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί στο μέλλον είναι το ενδεχόμενο να έχει στο μυαλό του ο κ. Σαμαράς, -ή αυτοί του περιβάλλοντός του που του υποβάλλουν τέτοιες σκέψεις- το μελλοντικό σπάσιμο της ΝΔ σε δύο κομμάτια, μετά μάλιστα την αναμενόμενη συντριπτική της ήττα στις προσεχείς εκλογές. Και αυτός μεν να επιχειρήσει να δημιουργήσει την περιλάλητη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, της οποίας με κάθε ευκαιρία την διαφημίζει, σε μία προσπάθεια δήθεν ανανέωσης της παράταξης. Και η συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία να μείνει ως μικρό κόμμα στα χέρια του Μάκη Βορίδη και τα δύο δεξιά κόμματα να μπορούν να συνεργάζονται, απέναντι στους συνασπισμούς της Αριστεράς, με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να επιτύχει αυτοδυναμία, πολύ περισσότερο αν το πολιτικό σύστημα οδηγηθεί, όπως φαίνεται, στην καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους εδρών και άλλα τινά...
Αυτό το σενάριο θα ακολουθηθεί στην περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ και ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορεί, έστω και με συρρικνωμένο το κόμμα, να το κρατήσει και να παίζει το ρόλο του Έλληνα Γκαίνσερ, με συμμετοχή σε συμμαχικές κυβερνήσεις, όπως αναλύεται διεξοδικώς σε άλλο ρεπορτάζ της Κυριακάτικης kontranews.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου