ΜΠΑΡΑ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η Άγκυρα "στριμωγμένη" στο "τετράγωνο" Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου Ισραήλ!



Αποκαλυπτικό για το πόσο στριμώχνουν την Άγκυρα οι συνομιλίες και η δυναμική συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Κάϊρου στα θέματα Θαλασσίων Ζωνών και των ερευνών για υδρογονανθρακες αποτελεί  δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet με τίτλο «Κίνηση στην Κύπρο από το Κάιρο».


Αφορμή δε για την ταραχή που διαφαίνεται ότι διακατέχει την Τουρκία είναι η επικείμενη 1η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή του Προέδρου της Αιγύπτου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού στις 9 Νοεμβρίου-που αναγγέλθηκε τις προάλλες στην Αθήνα από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας κ. κ. Βενιζέλο και Κασουλίδη.


Όπως είχε τονισθεί τότε ( από τον κ Βενιζέλο) η συνάντηση αυτή <<έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι ως κίνηση εχθρική προς οποιονδήποτε άλλο και ιδίως προς τις χώρες της περιοχής, αλλά ως κίνηση ουσιαστικής εμβάθυνσης της συνεργασίας μας γιατί η Αίγυπτος παίζει έναν καθοριστικό ρόλο για όλες τις μεγάλες κρίσεις, ο ρόλος της στην εκεχειρία της Γάζας, αλλά και στην επανάληψη των συνομιλιών στη Μέση Ανατολή είναι καθοριστικός. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, επίσης, ότι κοινή βάση αυτής της συνεργασίας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου>>.Η συνάντηση θα γίνει βάσει και του Κοινού Ανακοινωθέντος της Νέας Υόρκης ( όπου είχαν συναντηθεί οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών).

Να σημειωθεί ότι η Μιλλιέτ - σε μια προσπάθεια να ''δαιμονοποιηθεί'' το Κάιρο- υποστηρίζει ότι η πρόσκληση για την συνάντηση την έχει απευθύνει η ηγεσία της Αιγύπτου:

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Αίγυπτος δια του  Υπουργού Επικρατείας κ. Αμπντουλφετάχ Ελ Σίσι απηύθυνε πρόσκληση στον  Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Προεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου κ.. Νίκο Αναστασιάδη.

Η Αίγυπτος, γράφει, δράττει την ευκαιρία της Κύπρου για τις έρευνες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο που κάνει και διοργανώνει την συνάντηση αυτή με θέμα την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και τη θαλάσσια ασφάλεια...Ακόμα η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι η ίδια η Αίγυπτος, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, πρότεινε στους Κυπρίους μία νέα κοινή στρατηγική στη Μεσόγειο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, γράφει η τουρκική εφ/δα, ότι η συνάντηση, αποφασίστηκε σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με παρέμβαση της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε η σύνοδος χωρίς να εκδοθεί ψήφισμα με αναφορά στην «ΤΔΒΚ», σημειώνει με νόημα...

Το γεγονός ότι η Αίγυπτος θα ξεκινήσει προσπάθειες συνεργασίας με τους Κυπρίους- γράφει - προκάλεσε την αντίδραση της «ΤΔΒΚ». Ο ψευδο-«Υπεξ>> της ΤΔΒΚ» κ. Οζντίλ Ναμί, είπε σχετικά στην εφημερίδα Milliyet , αποκαλύπτοντας την αμηχανία του : «H στάση της Αιγύπτου δεν είναι σωστή. Είναι απαράδεκτο να επιδεικνύει μια τέτοια μεροληπτική στάση, αντί να στέκεται δίπλα στους Τούρκους μουσουλμάνους. Ως γεγονός, το καταδικάζω».
Image
Και ο παράγων Ισραήλ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα Κυπριακά ΜΜΕ, αναφέρονται εκτενώς στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο, περνώντας την αίσθηση ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός του ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, θα έρθει παράλληλα σε επαφή και με το Ισραήλ.

 Έχει ειπωθεί μάλιστα - γράφει - ότι οι κυπριακή πλευρά θα συνεργαστούν εξίσου με το Λίβανο και την Ιορδανία στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, σχολιάζεται στο δημοσίευμα ότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ανοίξει πρεσβεία στη Κυπριακή Δημοκρατία και σημειώνεται ότι στα κυπριακά ΜΜΕ γράφτηκε ότι «γίνεται δεκτή με ικανοποίηση η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία».

Να σημειώσουμε ότι όπως έχουν ανακοινώσει οι κκ Ε.Βενιζέλος και Ι. Κασουλίδης της τριμερούς συνάντησης κορυφής στις 9 Νοεμβρίου στο Κάιρο, θα έχει προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδος, Κύπρου κι Αιγύπτου στη Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου για την προετοιμασία της.  Σε ερώτηση που εδέχθη ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι όλα αυτά δεν συνιστούν εχθρική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου