ΜΠΑΡΑ

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Οργή και θρήνος για τη θηριωδία των Ισραηλινών στη Γάζα

  •   

Οργή και θρήνος για τη θηριωδία των Ισραηλινών στη Γάζα
Με κόκκινο χρώμα από το αίμα δεκάδων αμάχων, γράφτηκε ο επίλογος ενός ακόμη λουτρού αίματος αφού, κατά τη διάρκεια της 13ης ημέρας της αιματηρής αντιπαράθεσης, έχασαν τη ζωή τους, σε όλο το μήκος της Λωρίδας της Γάζας, τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι  και 13 Ισραηλινοί κομάντος, μέσα σε 24 ώρες.
Οι χερσαίες επιχειρήσεις της Κυριακής χαρακτηρίστηκαν από πρωτοφανή αγριότητα και ένταση, παρά την δίωρη εκεχειρία που κηρύχθηκε το μεσημέρι προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.
Αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου και Παλαιστίνιοι ηγέτες κατηγόρησαν ευθέως το Ισραήλ για «έγκλημα πολέμου», με αφορμή το βομβαρδισμό της Σατζάγια, την ώρα που ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ετοιμάζεται να περιοδεύσει στην περιοχή σε μία προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία.
Ενώ η φονική αντιπαράθεση διανύει την 14η ημέρα της, με τραγικό απολογισμό περισσότερους από 435 νεκρούς και 3000 τραυματίες, η παγκόσμια κοινή γνώμη εκφράζει τον αποτροπιασμό και την οργή της για την ωμή σφαγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας ενώ σε αρκετές μεγάλες πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στήριξης στους Παλαιστίνιους.
Σφαγή στην ανατολική Γάζα
Παρά την δίωρη εκεχειρία, η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη των τελευταίων για τους Παλαιστίνιους αφού σημειώθηκε ο πλέον φονικός βομβαρδισμός μετά τη σύρραξη του 2008-2009 στον παλαιστινιακό θύλακα, στη συνοικία Σατζάγια, που βρίσκεται κοντά στα ισραηλινά σύνορα.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις κόστισαν τη ζωή σε 62 ανθρώπους μεταξύ των οποίων 17 παιδιά, 14 γυναίκες και 4 ηλικιωμένοι ενώ 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Στη Σατζάγια, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου περιέγραψε σκηνές σφαγής και χάους. Δεκάδες σπίτια, που βρίσκονταν «απέναντι» από τα ισραηλινά άρματα μάχης, καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Τι είπαν Νετανιάχου-Ομπάμα
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ. Ενόσω το αίμα ρέει ποτάμι στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως θα κάνει ο,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ηρεμία στην περιοχή.
«Θα λάβουμε οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη», σημείωσε ο Νετανιάχου στο CNN και συνέχισε λέγοντας: «Προσπαθούμε να βάλουμε κατά στρατιωτικών στόχων και δυστυχώς υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων που λυπόμαστε και δεν επιδιώκουμε».
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στη Γάζα ενώ προανήγγειλε το ταξίδι του Τζον Κέρι στο Κάιρο απ’όπου αναμένεται να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου