ΜΠΑΡΑ

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Αστέριος Κατσαμούρης- Υπηρέτησε επί χρόνια στο ΠΑΓΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο  καθηγητής Αστέριος Κατσαμούρης- Υπηρέτησε επί χρόνια στο ΠΑΓΝΗ


Έφυγε από τη ζωή ο  Αστέριος Ν. Κατσαμούρης Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ μετά από καρδιακό επεισόδιο .
O Α. Κατσαμούρης τελείωσε το γυμνάσιο της Αρναίας Χαλκιδικής και τις προπτυχιακές σπουδές του τις τελείωσε στην ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.Ειδικεύτηκε στην Γενική Χειρουργική Πανεπιστημιακό Γενικό
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» Στη συνεχεία μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε για μια περίπου πενταετία στην Ιατρική Σχολή του Harvard, στο Γενικό Νοσοκομείο Massachusetts.  Εκεί, τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του εστιάστηκαν στην αντιμετώπιση των βαρέως  πασχόντων χειρουργικών ασθενών και την αγγειοχειρουργική.
Για μικρό χρονικό διάστημα  εργάστηκε και στη Mayo Clinic των  ΗΠΑ (Minnesota). Ακολούθως υπηρέτησε ως καθηγητής  Αγγειοχειρουργικής για μια περίπου 20ετία, (1990-2009) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου  Κρήτης και ακολούθως υπηρέτησε  ως καθηγητής  Αγγειοχειρουργικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Γενικό  Νοσοκομείο « ΑΧΕΠΑ»).
Tα ενδιαφέροντα του Α. Κατσαμούρη εστιάστηκαν κυρίως :
1.     Κλινικά : στην Αγγειοχειρουργική
2.     Εκπαιδευτικά στην οργάνωση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών
3.     Ερευνητικά : στην αιμοδυναμική παθοφυσιολογία των αγγειακών παθήσεων και αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων καθώς και στην αναίμακτη διάγνωση των αγγειακών παθήσεων ιδιαίτερα με την εφαρμογή των υπερήχων (triplex).
Στον οργανωτικό τομέα ο κ. Κατσαμούρης οργάνωσε το προπτυχιακό πρόγραμμα της άσκησης στην κλινική χειρουργική του Πανεπιστημίου Κρήτης και την πρώτη Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική στην Ελλάδα στο Παν/μιο Κρήτης. (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου).
Ο Α. Κατσαμούρης εκπροσώπησε την Ελληνική Αγγειοχειρουργική εταιρία στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αγγειοχειρουργικής εταιρίας από το 2000 έως το 2005 και έκτοτε μέχρι σήμερα εκπροσωπεί του Έλληνες αγγειοχειρουργούς στην ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μέλος της επιτροπής εξετάσεων της Αγγειοχειρουργικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2006 του απενεμήθη ο ακαδημαϊκός τίτλος του FRCS της Αγγλίας (Fellow of Royal College of Surgeons of England) με το αιτιολογικό , μεταξύ των άλλων  “….της διεθνούς προσφοράς του στην Αγγειοχειρουργική και της οργάνωσης πρότυπης Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, την περιοχή του νησιού της Κρήτης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου