ΜΠΑΡΑ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ο πλωτός «θάνατος» στα ανοικτά της Κρήτης



Ο πλωτός «θάνατος»  στα ανοικτά της Κρήτης
Πληθαiνουν οι ανησυχίες στην Ελλάδα για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας. Το δανέζικο φορτηγό πλοίο Ark Futura, το οποίο μεταφέρει εκατοντάδες τόνους χημικών βρίσκεται στα ανοικτά νοτίου της Κρήτης. Σύμφωνα πάντως με την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Federica Mogherini, αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας στις 2 Ιουλίου.
Στη συνέχεια, όπως ανέφερε η ίδια, τα χημικά θα μεταφορτωθούν στο φορτηγό πλοίο Cape Ray του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι Rota της Ισπανίας στις 25 Ιουνίου.
«Το Cape Ray θα αναχωρήσει από το λιμάνι Gioia Tauro για διεθνή ύδατα, όπου με τη μέθοδο της υδρόλυσης θα καταστρέψει το χημικό φορτίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου John Kirby, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια περιοχή θα διεξαχθεί η επιχείρηση.
Ερωτηματικά
Η σιγή ιχθύος των εμπλεκόμενων στην όλη επιχείρηση καταστροφής των χημικών, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και έντονες ανησυχίες.
Ουδείς αναφέρεται για τον τελικό προορισμό του πλοίου, όπως ουδείς αναφέρεται το που θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία καταστροφή των χημικών μέσω υδρόλυσης. Το μόνο που αναφέρουν είναι «αυτό θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και με σεβασμό προς το περιβάλλον».
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Δανό ομόλογό της Martin Lidegaard στην Κοπεγχάγη, η Ιταλίδα υπουργός χαρακτήρισε τη μεταφορά και την «επακόλουθη καταστροφή» των χημικών της Συρίας, μία επιχείρηση που διεξάγεται από κοινού από την Ιταλία, την Δανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, ως «τη μόνη θετική επιχείρηση στα πλαίσια της συριακής κρίσης», εξηγώντας ότι «θα μπορούσε να συμβάλλει ευρύτερα στον αφοπλισμό αλλά και στον αποκλεισμό των πυρηνικών όπλων στην περιοχή».
«Η συνεργασία με τη Δανία ήταν εξαιρετική, όπως ήταν και με τις ΗΠΑ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που συντόνισε την όλη επιχείρηση», πρόσθεσε η Mogherini.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου