ΜΠΑΡΑ

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Δ. Ρέππας: “Χότζας ο Βενιζέλος”

Με ένα άρθρο του – παρέμβαση για την συντριβή του ΠΑΣΟΚ και τα ποσοστά ήττας που ακολούθησαν τις Ευρωεκλογές με τίτλο “ΠΑΣΟΚ Κεντροαριστερά: Νέα συνθήκη ή διαζύγιο”, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας, ασκεί έντονη κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα, ο κ. Ρέππας θελοντας να σχολιάσει τα όσα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τις Ευρωεκλογές για τα ποσοστά που πήρε Η “Ελιά” - ΠΑΣΟΚ και τις “φανταστικές” αναγωγές που έκανε ο ίδιος, τον  χαρακτήρισε Χότζα παραπέμποντας στην γνωστή ιστορία της καλύβας που με ένα ξεχωριστό τρόπο φαίνονταν ευρύχωρη... “Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και κατά μείζονα λόγο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτύχει μόνο με όρους συμμετοχής της βάσης και όχι με όρους κορυφής ή συμφωνίας αξιωματούχων μέσω επικοινωνιακής επιβολής τους στη δημόσια ζωή. Αυτό προϋποθέτει πάνω απ’ όλα αξιόπιστη σχέση της ηγεσίας με τη βάση που στηρίζεται στην αλήθεια και μόνο. Η θριαμβολογία της ηγετικής ομάδας θα μου ήταν κατανοητή, μόνο για την αντοχή του ΠΑΣΟΚ εφόσον δήλωνε ταυτοχρόνως πως έλαβε το μήνυμα και σχεδιάζει ριζική αλλαγή πλεύσης. Αντιθέτως, με δηλώσεις της μας παραπέμπει στην ιστορία του Χότζα και στον τρόπο που έκανε την καλύβα να φαίνεται ευρύχωρη.  Είναι λυπηρό, στα όρια της ιστορικής στρέβλωσης, αυτό που συνέβη κατά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων”, επισημαίνει ο ίδιος.
“Ακατανόητη και...λυπηρή η θριαμβολογία Βενιζέλου”
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως για πρώτη φορά το κίνημα αναδείχθηκε τέταρτο, χάνοντας 400 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με το 2012, αφού υποχώρησε κατά 35% ως προς την ποσοστιαία δύναμη που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ρέππα η θριαμβολογία που ανέπτυξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η ηγετική ομάδα της “αυλής” του στο ΠΑΣΟΚ μετά τις Ευρωεκλογές κρίνεται ακατανόητη και ταυτόχρονα λυπηρή, στα όρια της ιστορικής στρέβλωσης, καθώς αντί να υπάρξει σχεδιασμός για ριζική αλλαγή πλεύσης, έκτοτε, υπάρχει μόνο η παρερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος. “Αν έπρεπε να κοιτά κάπου η ηγετική ομάδα, δεν είναι το κάτω των δημοσκοπήσεων αλλά το πάνω των εκλογικών αναμετρήσεων του παρελθόντος. Για όλα τα κόμματα υπήρχε η συγκρίσιμη στήλη των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2012 με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά των αποτελεσμάτων της Ελιάς του 2014 με κενή την κάρτα για τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ του 2012 φανερώνει πως η ηγετική ομάδα ερμηνεύει αντίστροφα την ψήφο προς την ΕΛΙΑ σε σχέση με την πραγματικότητα. Η ψήφος μου στο ΠΑΣΟΚ ήταν ψήφος για αλλαγή πορείας και όχι ψήφος έγκρισης της πολιτικής και της στάσης του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω πως το ίδιο ακριβώς ισχύει για ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων της ΕΛΙΑΣ. Πιστεύω, επίσης, πως αν στις πρόσφατες εκλογές κατέρχονταν το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ και η ΕΛΙΑ με τις άλλες, εκτός του ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις της, θα είχαμε πλήρη αποκάλυψη των πραγματικών μεγεθών. Κι όμως, το ΠΑΣΟΚ με αυτή την ιστορική πορεία και καταγραφή, εμφανίστηκε στις εκλογές ως ισοϋψής εταίρος με θνησιγενείς πολιτικές κινήσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.
“Συνέδριο και επανίδρυση, αλλιώς ρήξη” 
Στο μεταξύ, ο κ. Ρέππας ζητά άμεσα να πραγματοποιηθεί ένα ιδρυτικό συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ για την επανίδρυση της παράταξης, ξεκαθαρίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα απευθυνόμενος προς τον κ. Βενιζέλο ή την αγαπημένη του “Ελιά” πως “δε νοείται η παράκαμψη του ΠΑΣΟΚ, της ιστορίας και της παρακαταθήκης του, ώστε να ειδοποιηθούν τον πολιτικό χώρο σχήματα και παράγοντες που θεωρούν ότι η παράταξη τους ανήκει. Διαφορετικά, η ρήξη είναι αναπόφευκτη και οριστική. Η χώρα έχει ανάγκη από έναν φορέα της σύγχρονης σοσιαλιστικής Αριστεράς και σ’ αυτό καταλύτης μπορεί να είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, των Αρχών του και της βάσης του. Επιπλέον, ο ίδιος, θυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο της προοπτικής σύμπραξης για το σχηματισμό κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, ωστόσο, τονίζει στο άρθρο του που ανέβασε στον προσωπικό του ιστότοπο πως “διατηρώ τις απόψεις μου για το προγραμματικό κενό του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κυβερνητική ετοιμότητα δεν πείθει. Αν όμως η λαϊκή εντολή δοθεί προς αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει τις επιλογές του. Τούτων δοθέντων δεν βρίσκω ορθή ούτε τη μονοσήμαντη προς το ΣΥΡΙΖΑ πολιτική κριτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ευνουχίζει τον αντιπαραθετικό λόγο της προς την Δεξιά.”  Τέλος, ο κ. Ρέππας κλείνει το άρθρο του με ένα ερώτημα εμμέσως αλλά πλην σαφώς προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: “Η πορεία του ΠΑΣΟΚ και η πορεία της Κεντροαριστεράς είναι απόλυτα συνυφασμένες: ή κερδίζουν και οι δύο ή χάνουν και οι δύο. Ποιοι θέλουν το πρώτο και ποιοί το δεύτερο; Ζητείται απόδειξη.”

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου