ΜΠΑΡΑ

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Κλείδωσε για Τετάρτη ο ανασχηματισμός; Οριστικά εκτός ο Γιάννης Στουρνάρας



- Ο αντικαταστάτης του Γιάννη Στουρνάρα, που οδεύει προς την ΤτΕ λύνει τον κύριο γρίφο του ανασχηματισμού
- Εξετάζεται ακόμη και το σενάριο να αναλάβει το ΥΠΟΙΚ συμβολικά ο Αντώνης Σαμαράς όπως έκανε με το Πολιτισμού ο Κώστας Καραμανλής
- H αντίστροφη μέτρηση ξεκινά την Τετάρτη – Ποιές είναι οι ενστάσεις Βενιζέλου
- Ποια θα είναι η πολιτική φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης και η ανθρωπογεωγραφία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου
Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos1111
Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναχωρεί αύριο για την Πολωνία και επιστρέφει την Τετάρτη. Όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές έχουν αποφασισθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα να είναι οριστικά εκτός του κυβερνητικού σχήματος.
Τα κυριότερα εμπόδια εντοπίζονται ακόμη στο τρίγωνο Υπουργείο Οικονομικών – Τράπεζα της Ελλάδος – κοινοτικός επίτροπος, ιδίως στους συμβολισμούς, που θα έχουν τα πρόσωπα, που θα καταλάβουν τα συγκεκριμένα νευραλγικά πόστα.
Νεότερες πληροφορίες φέρουν επίσης αμετακίνητο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Την προηγούμενη εβδομάδα, η πολιτική επικαιρότητα μονοπωλήθηκε από την εντεινόμενη φημολογία ότι ο Γιάννης Στουρνάρας εγκαταλείπει την Οδό Νίκης, τις σχετικές διαρροές, που εκ των υστέρων διαψεύστηκαν και τη διαβεβαίωση του ιδίου, μία ημέρα μετά, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ότι δεν θα εγκαταλείψει το πόστο του. Ωστόσο, η σεναριολογία ότι ο κύριος Στουρνάρας οδεύει προς την ΤτΕ, επανέκαμψε δριμύτερη εντός του Σαββατοκύριακου, απηχώντας την κοινή παραδοχή στο εσωτερικό των κυβερνητικών εταίρων πως δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το «ελήφθη το μήνυμα των εκλογών» του πρωθυπουργού από την αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι ενστάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προοπτική να γίνει ο κύριος Στουρναρας ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δεν είναι τόσο σθεναρές, ώστε να μπλοκάρουν τη συγκεκριμένη «μετέγγραφη», άλλωστε στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζεται πως ο ορισμός νέας κεφαλής στην ΤτΕ «είναι πρωτίστως υπόθεση του κυρίου Σαμαρά». Click4more: Τα σενάρια για «μεγάλο συνασπισμό» και οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές – Το σκληρό πόκερ για τον ανασχηματισμό και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας Στον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ για την πολιτική αλλά και το…ύφος με το οποίο άσκησε τα καθήκοντα του ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά και τις φωνές για αλλαγή σελίδας, δεν μπορεί την ίδια ώρα, πάντως, να «συνταξιοδοτήσει» πρόωρα και με τρόπο άκομψο τον…αρχιτέκτονα του success story, που επικαλείται επί μακρόν, καθώς έτσι θα ακύρωνε την ουσία της δικής του πολιτικής επιχειρηματολογίας.
Ο άλυτος γρίφος παραμένει ποιος θα είναι ο νέος ένοικος της Οδού Νίκης την ώρα, που η σεναριολογία, που κυριαρχούσε σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του Γιάννη Στουρνάρα δείχνει να υποχωρεί. Συγκεκριμένα, ορισμένοι έβλεπαν στο πρόσωπο του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, τον ιδανικό να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργού Οικονομικών, ωστόσο, νεότερες πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου τον φέρουν να παραμένει στη θέση του, καθώς ο φόρτος του συντονισμού των «μνημονιακών» Υπουργείων, που έχει αναλάβει δεν του επιτρέπει την μετακίνηση του στην Οδό Νίκης.
Ο πρωθυπουργός δεν ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με το θέμα του νέου Υπουργού Οικονομικών, επιδιώκει, πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την τοποθέτηση ενός προσώπου, που θα συμβολίζει την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία και το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου.
Στον αντίποδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εντάσσει και τον νέο Υπουργό Οικονομικών στην αλλαγή της συνολικής στόχευσης της κυβερνητικής πολιτικής στην κατεύθυνση της άρσης των σοβαρών κοινωνικών αδικιών και της υιοθέτησης ενός πιο μετριοπαθούς προφίλ με σαφές προοδευτικό πρόσημο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί – εφ όσον δεν εξευρεθεί ικανή λύση – το Υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θέτοντας εαυτόν επικεφαλής της μάχης διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.
Ο νέος Επίτροπος
Στο ζήτημα του νέου επιτρόπου εντοπίζονται σύμφωνα με πληροφορίες διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ο Κωστής Χατζηδάκης, που φαίνεται πως εγκαταλείπει το Υπουργείο Ανάπτυξης, πληρώνοντας εν μέρει και το στενό μαρκάρισμα, που δέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να έχει τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά για να μετακομίσει στις Βρυξέλλες.
Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μολονότι δεν θέτει βέτο για την περίπτωση Χατζηδάκη, φαίνεται να προωθεί άλλη υποψηφιότητα με πιο κεντροαριστερό προφίλ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν θα έλεγε όχι στην ανανέωση της θητείας της στην Κομισιόν η Μαρία Δαμανάκη, που φαίνεται πως έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο σε αυτήν της την προσπάθεια, τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ηγετικά κλιμάκια του οποίου φαίνεται πως εκτιμούν τη δουλειά της στην Κομισιόν.
Ο «χάρτης» του νέου υπουργικού Συμβουλίου
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραμένει η ανθρωπογεωγραφία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως επιθυμεί τον εμβολιασμό του κυβερνητικού σχήματος με «νέο αίμα», ώστε να δοθεί η εντύπωση της επανεκκίνησης της κυβερνητικής λειτουργίας, προβληματίζεται, πάντως, από τις εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από τις εισηγήσεις, που δέχεται να μην υποκύψει στις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ για μεγαλύτερη από όλες τις απόψεις, συμμετοχή του στην κυβερνητική λειτουργία.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο φαίνεται, πάντως, πως έχει σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα για τις επιδόσεις κάθε Υπουργού ξεχωριστά, ενώ στην τελική αξιολόγηση θα συνεκτιμηθεί και η προθυμία, που επέδειξαν τα προαναφερθέντα στελέχη κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Δεδομένη λοιπόν θα πρέπει να θεωρείται η είσοδος στην κυβέρνηση νέων ακόμη και νεοεκλεγέντων βουλευτών, ενώ κοντά στην υπουργοποίηση τους βρίσκονται ο Μάκης Βορίδης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Φαίνεται, παράλληλα, πως ατονεί το σενάριο της συμμετοχής στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο προσώπων που έχασαν στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, εξ αιτίας της αντίδρασης από το εσωτερικό του κόμματος.
Επικρατέστεροι να βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, που διακινούνται τις τελευταίες ώρες είναι οι Άδωνις Γεωργιάδης, παρ ό,τι έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος στην επικοινωνιακή εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης, ο Γιάννης Βρούτσης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Εντός κυβερνητικού σχήματος οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Μιχελάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπό μετακίνηση φέρονται οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Χρήστος Σταϊκούρας.
Ενισχυμένο ρόλο θέλει ο Βενιζέλος
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει ενισχυμένο ρόλο στην κυβερνητική λειτουργία εν γένει και εν προκειμένω στο κυβερνητικό σχήμα για τη Δημοκρατική παράταξη, εξ ου και δεν αποκλείεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις προτείνοντας να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα και πρόσωπα, που συμβολίζουν τη διεύρυνση της κυβερνητικής στήριξης πέραν της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ.
Θα ζητήσει μάλιστα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και τον απόλυτο συντονισμό της κυβερνητικής λειτουργίας, καθώς πιστεύει πως οι καλοκαιρινοί μήνες δεν προσφέρονται για…αγρανάπαυση.
Στη θέση τους φαίνεται πως μένουν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιάννης Μανιάτης και εντός κυβερνητικού σχήματος οι Φώφη Γεννηματά και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Εκτός αναμένεται να βρεθούν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Αθανάσιος Τσαυτάρης και Συμεών Κεδίκογλου, ενώ υποψήφιοι να εισέλθουν στο νέο σχήμα είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Συλβάνα Ράπτη και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου