ΜΠΑΡΑ

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Αεροδρόμιο Τρίπολης-Παράθυρο στον κόσμο

Το αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι ένα τεράστιο βήμα προς την έξοδο από την απομόνωση, διότι αυτό βιώνει  ο Δήμος μας δυστυχώς. Η τουριστική και εμπορική ανάπτυξη είναι μια χίμαιρα χωρίς οδική, ακτοπλοική, σιδηροδρομική και φυσικά αεροπορική σύνδεση.  Δε βρισκόμαστε καν σήμερα στην περίοδο του Τρικούπη που υπήρχε οδικό αλλά και σιδηροδρομικό δίκτυο. Το αεροδρόμιο θα τοποθετήσει την ευρύτερη περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη του εμπορίου και του τουρισμού με έναν τρόπο που θα μας εντυπωσιάσει.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βέβαια κάθε μέσου ανταποκρίνονται σε διαφορετικές επιβατικές, τουριστικές και εμπορικές ανάγκες, μπορούν να αποτελέσουν  στοιχεία ενός διαφορετικού σχεδιασμού που θα καλύψει άρτια το σύνολο της κοινωνίας και των αναγκών της. Καλούμε λοιπόν με τη σημερινή ευκαιρία όλους τους φορείς να εξετάσουν συνολικά το θέμα των μεταφορών στην περιοχή.
Για το αεροδρόμιο της Τρίπολης συγκεκριμένα θεωρούμε πως είναι μια τεράστια εμπορική, τουριστική αλλά και πολιτιστική πύλη. Με την ολοκλήρωσή και τη λειτουργία του  δε θα δώσει "νέα ώθηση", αλλά ουσιαστικά θα δημιουργήσει εκ νέου τις απαραίτητες και σύγχρονες προυποθέσεις για την ένταξη του Δήμου στον τουριστικό και εμπορικό χάρτη. Θα δώσει νέες προοπτικές στην αγροτική παραγωγή, που αυτή τη στιγμή δεν είναι καν σε θέση να παζαρέψει  και θα ανταποκριθεί με ρεαλισμό στην σημερινή τουριστική πραγματικότητα.
Ο σύγχρονος ταξιδιώτης όλο και λιγότερο προγραμματίζει από καιρό πριν τις διακοπές του όπως παλιότερα, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες  που του προσφέρει η τεχνολογία. Τεράστιο πλέον τμήμα των τουριστών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να ταξιδέψει και να κλίσει αεροπορικά εισιτήρια, εκμεταλλευόμενος τις συνεχείς ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής και να αγοράσει ολοκληρωμένο ταξιδιωτικό πακέτο διακοπών το οποίο περιλαμβάνει αεροπορικό εισιτήριο, εισιτήριο τρένου ή πλοίου, ξενοδοχείο, ενοικίαση αυτοκινήτου ακόμη και κράτηση σε εστιατόριο. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως η ύπαρξη του αεροδρομίου αφορά ένα ιδιαίτερα ευρύ κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου, το οποίο παρά το γεγονός ότι γεωγραφικά είναι ευνοημένο σε επίπεδο γεωφυσικού πολιτιστικού και γεωργικού πλούτου, αυτή τη στιγμή το μόνο που καταφέρνει αποκομμένο ως είναι, είναι "να βγάζει το κεφάλι έξω από το νερό".  Την ίδια στιγμή παρά την εναγώνια προσπάθεια να επιβιώσει παρουσιάζει ικανοποιητικό επίπεδο εγκαταστάσεων και υπηρεσιών αποδεικνύοντας τον υψηλό του επαγγελματισμό.
Η υλοποίησή του αερολιμένα μέσα από ένα συμμετοχικό σύστημα, (λαϊκής βάσης) τόσο σε επίπεδο επένδυσης όσο και διοίκησης είναι μια εφικτή όσο και αποδοτική  οικονομικά προοπτική και την κρίνουμε ως δίκαιη. Το συμμετοχικό μοντέλο θα καταστήσει το αεροδρόμιο Τρίπολης ανταγωνιστικό ως προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και θα προσελκύσει low cost και charter πτήσεις που θεωρούν τον τελευταίο ιδιαίτερα ακριβό.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η υπόθεση του αεροδρομίου πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας, να παρακολουθείται υπεύθυνα και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όποια ζητήματα ανακύπτουν. Σε αυτή τη βάση θεωρούμε πως είναι αναγκαία η σύσταση μιας επιτροπής που θα αποτελείται από εκπροσώπους φορέων. Αυτοί θα αναλάβουν υπεύθυνα και το σημαντικότερο μέχρι ολοκλήρωσής του την παρακολούθηση του ζητήματος, θα ενημερώνουν για την εξέλιξη της προσπάθειας αυτής την κοινωνία και θα λειτουργούν με κάθε τρόπο δόκιμο, έτσι ώστε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές να αποκτήσουμε αυτό το παράθυρο στον κόσμο.


* Το κείμενο αποτελεί την τοποθέτηση της Μαργαρίτας Καραμολέγκου στην ημερίδα με θέμα τη λειτουργία του αεροδρομίου στην Τρίπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου