Οι αμφιβολίες διαλύθηκαν: Ο τάφος ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα
ανήκει στο Φίλιππο Β'- χρονολογείται στα 336 π.Χ.- τα οστά του θαλάμου
είναι του Φιλίππου Β', ενώ αυτά του προθαλάμου μίας συζύγου του,
πιθανότατα της Αυδάτας.
Σ'αυτήν μάλιστα, ανήκουν το ζεύγος των άνισων κνημίδων του προθαλάμου της και το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού οπλισμού που βρέθηκε στο χώρο ταφής της!
Τα νέα αυτά στοιχεία παρουσιάζει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα Χρυσούλα Παλιαδέλη στο 27ο Αρχαιολογικό Συνέδριο για το ανασκαφικό έργο σε Μακεδονία και Θράκη, το οποίο ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθείς τις 15 Μαρτίου στην Παλιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Η επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τον τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα από το 2010 έως σήμερα, κατέρριψε τις θεωρίες που κατά καιρούς θέλανε τον τάφο να μην ανήκει στον Φίλιππο Β'. Τα οστά αποκάλυψαν ότι πρόκειται για έναν μεσήλικο άντρα ηλικίας 41-49 ετών, ο οποίος είχε έντονη ιππευτική και πολεμική δραστηριότητα. Οι μορφολογικές αλλοιώσεις στα οστά του βεβαιώνουν πως ο νεκρός κάηκε αμέσως μετά το θάνατο του, αποδυναμώνουν τη θεωρία της ταύτισης του με το Φίλιππο Γ' Αριδαίο και ενισχύουν την απόδοση του τάφου στο Φίλιππο Β'.
Το εσωτερικό της χρυσής λάρνακας του προθαλάμου του τάφου ΙΙ στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας. Τα οστά ήταν τυλιγμένα σε χρυσοπόρφυρο ύφασμα.
Για την νεκρή στον προθάλαμο πάλι, νέες παρατηρήσεις σε οστά που δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν προσδιορίζουν με ακρίβεια πλέον την ηλικία της. Είναι 30-34 ετών και το γεγονός αυτό αποκλείει οριστικά τρεις από τις πιθανές ταυτίσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς για την ταυτότητα της. Δεν είναι δηλαδή ούτε η Κλεπάτρα, ούτε η Μήδα (γυναίκες του Φιλίππου Β'), ούτε η Αδέα/Ευρυδίκη (γυναίκα του Φιλίππου Γ' Αρριδαίου).
Οι μορφολογικές αλλοιώσεις φανερώνουν ότι η νεκρή κάηκε, ανάλογα με τον νεκρό του θαλάμου αμέσως μετά το θάνατο της, ενώ οι δείκτες ιππικής δραστηριότητας δηλώνουν πώς ίππευε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα κάταγμα στο άνω άκρο της αριστερής κνήμης που προκάλεσε βράχυνση, ατροφία και χωλότητα στο αριστερό της πόδι, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ζεύγος των άνισων κνημίδων του προθαλάμου της ανήκει και πως το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού οπλισμού που βρέθηκε στο χώρο ταφής της είναι δικός της.
Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την παλιά υπόθεση του N.G.L.Hammond για την ταύτιση της νεκρής με μιαν άγνωστη Σκύθισσα, ίσως κόρη του βασιλιά Ατέα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο στη νεκρή του προθαλάμου να αναγνωρίσουμε την Αυδάτα, γυναίκα του Φιλίππου Β΄ από την Ιλλυρία.
Στόχος της επανεξέτασης των οστών είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα υποστηρίζεται από τρισδιάστατη ηλεκτρονική σάρωση, και θα παράσχει στην ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τη δυνατότητα να μελετήσει ένα ευαίσθητο και πολύτιμο υλικό χωρίς να διακινδυνεύσει τη φθορά του.
Η ανθρωπολογική έρευνα των δύο σκελετικών συνόλων από το θάλαμο και τον προθάλαμο του τάφου ΙΙ που κατέγραψε 350 οστά και θραύσματα, συνοδεύεται με 3.000 έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφίες και υποστηρίχτηκε από αξονικές τομογραφίες, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και φθορισομετρία ακτίνων Χ που εντόπισαν πάνω στα οστά και άλλα υλικά, όπως πορφύρα και χουντίτη, που ανήκουν σε άγνωστο μέχρι στιγμής αντικείμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου