ΜΠΑΡΑ

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

AΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο Γολγοθάς του 46χρονου κτηνοτρόφου που έμεινε άδικα στη φυλακή για δυο χρόνια

 –
Αθωώθηκε ομόφωνα από το Εφετείο και διεκδικεί αποζημίωση από το Δημόσιο




Άφησε πίσω του γυναίκα και έξι ανήλικα παιδιά, ενώ έχασε όλο το βίος και την περιουσία του
Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές, «φορτωμένος» με μία πολυετή ποινή κάθειρξης, ο 46χρονος κτηνοτρόφος Μπάμπης Μακρυλάκης από το Ρέθυμνο, πατέρας έξι μικρών παιδιών, αθωώθηκε ομόφωνα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Πριν από λίγες ημέρες, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων τον έκρινε αθώο για την κατηγορία της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης για την οποία το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε ποινή κάθειρξης 18 ετών παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση.
Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του 46χρονου εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2011. Η υπόθεση αφορούσε σε μία μεγάλη χασισοφυτεία που είχαν ανακαλύψει τυχαία από αέρος το 2004 αστυνομικές δυνάμεις σε δασώδη ημιορεινή περιοχή στο Άνω Βαλσαμόνερο. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν μάρτυρες στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο Μακρυλάκης νοίκιασε την επίμαχη έκταση μετά που βρέθηκε η χασισοφυτεία. Κατέθεσαν δηλαδή ότι πήγε μεταγενέστερα τα πρόβατα του στην περιοχή. Μάρτυρες κατηγορίας διατύπωσαν στο δικαστήριο την άποψη ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει καμία σχέση με την φυτεία, ενώ ανέφεραν ότι δεν τον είχαν δει να κινείται στην περιοχή προγενέστερα. Ο ίδιος επιμένει στην αθωότητα του, όμως δεν γίνεται πιστευτός.
Κρίνεται ένοχος και οδηγείται στην φυλακή, αφήνοντας πίσω μόνη μία νέα γυναίκα και έξι μικρά παιδιά που, όπως εξομολογείται ο ίδιος,επιβίωσαν χάριν στην συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας. Οι «πληγές» όμως είναι ακόμα ανοιχτές.
 «Θα παλέψω μέχρι τέλους για τη δικαίωσή μου»
Για την δοκιμασία που πέρασε τα δύο τελευταία χρόνια, για τους «φύλακες-άγγελους» που βρήκε στην φυλακή αλλά και για τη νέα «μάχη» που ετοιμάζεται να δώσει προκειμένου να «ανακτήσει» την χαμένη του ζωή, μίλησε στην «Π» ο 46χρονος.
«Ούτε που είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα γινόταν αυτό. Ήμουν αθώος. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του πρώτου δικαστηρίου, δεν κατάλαβα τίποτα. Ήταν κεραυνός. Βρέθηκα με τις χειροπέδες και στην κλούβα για την φυλακή. Μας διέλυσαν. Η γυναίκα μου υπέστη σοκ. Άφησα πίσω έξι παιδιά, το μεγαλύτερο δέκα ετών και το μικρότερο τριών. Αν ζούσαμε σε κάποια μεγαλούπολη, θα είχαν πεθάνει. Την οικογένεια μου την βοήθησε όλη η τοπική κοινωνία και η εκκλησία γιατί γνώριζαν ποιος είμαι και τί πραγματικά είχε συμβεί».
Ο Μακρυλάκης μετάγεται στις φυλακές Πατρών. Το πρώτο βράδυ βρίσκεται σε ένα θάλαμο με δέκα άτομα. Προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι γίνεται, ποια είναι η νέα κατάσταση. Παλεύει να διατηρήσει την ψυχραιμία του ώστε να μην καταβληθεί. Αρχίζει να γυμνάζεται συστηματικά προκειμένου να ασκεί κάποια δραστηριότητα. «Στην φυλακή δεν έχεις να κάνεις και πολλά». Προπονείται καθημερινά μαζί με έναν από τους πιο «γνωστούς» κρατουμένους της Ελλάδος. Τον περιγράφει σοβαρό και μετρημένο με «αδυναμία» στον Ψαραντώνη. «Κάθε φορά που φιλοξενούσε τον Ψαραντώνη κάποια εκπομπή στην τηλεόραση, μου φώναζε να πάμε να την δούμε».
Μέρα με τη μέρα κατανοεί όλο και περισσότερο τον κόσμο της φυλακής. Εκεί γνωρίζει ανθρώπους, οι οποίοι του συμπαραστέκονται και τον βοηθούν ενεργά στην υπόθεση του ενόψει της εκδίκασης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Όμως δύο συγκρατούμενοι του θα γίνουν γι’ αυτόν «φύλακες-άγγελοι», επιστήθιοι φίλοι, αδέλφια του, όπως τους νιώθει. Με την μόρφωση τους και την διευρημένη αντίληψη τους, θα τον βοηθήσουν σημαντικά στην προετοιμασία της δίκης του.
«Υπάρχει περισσότερη μπέσα στην φυλακή. Υπάρχει λόγος και σεβασμός» λέει στην «Π».
Στις φυλακές της Πάτρας κρατείται πέντε μήνες. Στην συνέχεια μετάγεται στις φυλακές Αλικαρνασσού. Ο 46χρονος προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον, δένεται με ανθρώπους, δημιουργεί φιλίες και συνεχίζει τον αγώνα του. Κύκλοι των φυλακών τον περιγράφουν ως φιλήσυχο και αγαπητό άνθρωπο.
athoos
«Αθώος!»
Η ώρα της μεγάλης κρίσης, είχε φθάσει. Πριν από μερικές εβδομάδες κάθισε στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων. Περίμενε καιρό αυτήν την ημέρα. Ένιωθε προετοιμασμένος, «αν και ποτέ δεν ξέρεις», όπως λέει χαρακτηριστικά. Η ετυμηγορία είναι αθωωτική για τον κτηνοτρόφο.
Την υπεράσπιση του 46χρονου στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναλαμβάνει ο δικηγόρος Διονύσης Βέρας, ο οποίος μελετάει την υπόθεση και αποφασίζει να μπει με σθένος στην διαδικασία καθώς πιστεύει στην αθωότητα του. «Τέτοιες υποθέσεις δίνουν περιεχόμενο και νόημα στην δουλειά μας και σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι αξίζει τον κόπο» ήταν το σχόλιο του στην «Π».
Ο Μπάμπης Μακρυλάκης είναι πλέον ελεύθερος. Επιστρέφει στο χωριό του, στην οικογένεια του. Όμως ακόμα αναζητά τον «βηματισμό» του. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και χρειάζεται χρόνος και επίπονη προσπάθεια για να βρει τους ρυθμούς που είχε πριν τον εγκλεισμό του. Πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. «Η γυναίκα μου, η μάνα μου, όλοι κλονίστηκαν από αυτήν την ιστορία. Δεν ήταν εύκολο όλο αυτό». Όσο για την περιουσία και τα ζώα του, δεν του έχει απομείνει τίποτα. «Είχα 700 πρόβατα και δεν υπάρχει ένα. Εργαλεία, μηχανήματα έχουν κάνει «φτερά». Πλέον είμαι άνεργος».
 Η συνέχεια στις 28 Νοεμβρίου
Όπως εξομολογείται, ακόμα τις νύχτες πετάγεται στον ύπνο του από την στεναχώρια του.
«Το επόμενο βήμα σας;» Τον ρωτάμε. «Τώρα έχουμε νέο αγώνα μπροστά μας. Θα το τραβήξω μέχρι τέλους. Μέχρι να δικαιωθώ για το κακό που έκαναν σε μένα και την οικογένεια μου».
Στις 28 Νοεμβρίου θα εμφανιστεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται για τους αδίκως κρατηθέντες ή καταδικασθέντες (όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση) με την υποβολή αίτησης αποζημίωσης. Αρμόδιο δικαστήριο για την διάγνωση του αδίκου της φυλάκισης του 46χρονου είναι αποκλειστικώς το ποινικό δικαστήριο που τον αθώωσε. Τα δε πολιτικά δικαστήρια είναι αρμόδια, μόνο για τον προσδιορισμό του ύψους της ζημίας και την επιδίκαση ανάλογης αποζημιώσης ή χρηματικής ικανοποίησης, στις περιπτώσεις που το ποινικό δικαστήριο έχει μεν αναγνωρίσει την σχετική υποχρέωση του δημοσίου αλλά δεν έχει προσδιορίσει το ύψος της αποζημίωσης, ή την προσδιόρισε αλλά το ύψος αυτής δεν βρίσκει σύμφωνο τον δικαιούχο ή το υπόχρεο δημόσιο.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ποσό της αποζημίωσης για κάθε μέρα κράτησης ενός αδίκως καταδικασθέντα πολίτη, ενός αθώου δηλαδή, κυμαίνεται από 8,80 έως 29 ευρώ την ημέρα!
Σήμερα κρίνεται η αποζημίωση του κτηνοτρόφου που καταδικάστηκε άδικα
Αθωώθηκε από το εφετείο, ενώ ήταν δύο χρόνια στη φυλακή!
Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τον 46χρονο Μπάμπη Μακρυλάκη, πατέρα έξι ανήλικων παιδιών, ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα μετά από διετή εγκλεισμό στις φυλακές.
Ο 46χρονος κτηνοτρόφος από το Ρέθυμνο αθωώθηκε ομόφωνα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για την κατηγορία της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης για την οποία το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε ποινή κάθειρξης 18 ετών παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση.
Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του 46χρονου εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2011. Η υπόθεση αφορούσε σε μία μεγάλη χασισοφυτεία που είχαν ανακαλύψει τυχαία από αέρος το 2004 αστυνομικές δυνάμεις σε δασώδη ημιορεινή περιοχή στο Άνω Βαλσαμόνερο. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν μάρτυρες στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο Μακρυλάκης νοίκιασε την επίμαχη έκταση μετά που βρέθηκε η χασισοφυτεία. Κατέθεσαν δηλαδή ότι πήγε μεταγενέστερα τα πρόβατα του στην περιοχή. Μάρτυρες κατηγορίας διατύπωσαν στο δικαστήριο την άποψη ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει καμία σχέση με την φυτεία, ενώ ανέφεραν ότι δεν τον είχαν δει να κινείται στην περιοχή προγενέστερα. Ο ίδιος φώναζε για την αθωότητα του, όμως δεν εισακούστηκε από τους δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.
Οδηγήθηκε στην φυλακή όπου παρέμεινε για δύο χρόνια, αφήνοντας πίσω του μία νέα γυναίκα και έξι παιδιά, ηλικίας από 10 έως τριών ετών. Τα ζώα του, περίπου 700 στον αριθμό, «εξαφανίζονται» με τον εγκλεισμό του μαζί με όλα τα εργαλεία και μηχανήματα που είχε. Με την αποφυλάκιση του, θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες λόγω και των οικονομικών συγκυριών.
Ο ίδιος, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην «Π», εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα για την πλήρη δικαίωση του. «Θα φθάσω μέχρι τέλους για το κακό που έκαναν σε μένα και στην οικογένεια μου».
Σήμερα, θα εμφανιστεί ενώπιον του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων Χανίων στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται για τους αδίκως κρατηθέντες ή καταδικασθέντες (όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση) με την υποβολή αίτησης αποζημίωσης. Αρμόδιο δικαστήριο για την διάγνωση του αδίκου της φυλάκισης του 46χρονου είναι αποκλειστικώς το ποινικό δικαστήριο που τον αθώωσε. Τα δε πολιτικά δικαστήρια είναι αρμόδια, μόνο για τον προσδιορισμό του ύψους της ζημίας και την επιδίκαση ανάλογης αποζημίωσης ή χρηματικής ικανοποίησης, στις περιπτώσεις που το ποινικό δικαστήριο έχει μεν αναγνωρίσει την σχετική υποχρέωση του δημοσίου αλλά δεν έχει προσδιορίσει το ύψος της αποζημίωσης, ή την προσδιόρισε αλλά το ύψος αυτής δεν βρίσκει σύμφωνο τον δικαιούχο ή το υπόχρεο δημόσιο.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ποσό της αποζημίωσης για κάθε μέρα κράτησης ενός αδίκως καταδικασθέντα πολίτη, ενός αθώου δηλαδή, κυμαίνεται από 8,80 έως 29 ευρώ την ημέρα!
Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προσφεύγει ο κτηνοτρόφος που αθωώθηκε για τη χασισοφυτεία ύστερα από 2 χρόνια
Μετά την αναβολή της δίκης για την αποζημίωση και την αναίρεση του εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο
O Μπάμπης Μακρυλάκης με τη σύζυγό του στα βαφτίσια των έξι τους παιδιών. Μία όμορφη οικογένεια, η ζωή της οποίας ανατράπηκε με την καταδίκη και τον εγκλεισμό του 46χρονου. “Μας διέλυσαν. Άφησα γυναίκα και μικρά παιδιά στο έλεος του Θεού, το βιος μου καταστράφηκε. Δεν θα ησυχάσω, αν δεν δικαιωθώ πλήρως. Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι μονόδρομος” υποστηρίζει
Η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι πλέον μονόδρομος για τον 46χρονο Ρεθυμνιώτη κτηνοτρόφο και πατέρα έξι μικρών παιδιών, Μπάμπη Μακρυλάκη. Για την περίπτωση του η «Π» είχε κάνει εκτενές ρεπορτάζ τον περασμένο Νοέμβριο όταν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων τον κήρυξε ομόφωνα αθώο για υπόθεση χασισοφυτείας.
Ο 46χρονος είχε ήδη εγκλειστεί για δύο χρόνια στην φυλακή, αφήνοντας πίσω του γυναίκα και μωρά παιδιά. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε πολυετή ποινή κάθειρξης. Η καταδικαστική απόφαση έπεσε σαν κεραμύδα στο κεφάλι του πολύτεκνου πατέρα, ο οποίος εξ αρχής φώναζε για την αθωότητα του.
Παρά το αρχικό σοκ, ο 46χρονος κατά το χρονικό διάστημα κράτησης του, βρήκε τη δύναμη με την στήριξη μιας ομάδας ανθρώπων που πίστεψαν στην αθωότητα του, να οργανωθεί και να παλέψει ενώπιον της Δικαιοσύνης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Η απίστευτη δικαστική περιπέτεια του ξεκίνησε το 2004 όταν αστυνομικές δυνάμεις εντοπίζουν από αέρος μία χασισοφυτεία, σε ημιορεινή περιοχή στο Άνω Βαλσαμόνερο.
Ο 46χρονος κτηνοτρόφος βρίσκεται μπλεγμένος καθώς είχε εκμισθώσει την συγκεκριμένη έκταση προκειμένου να βόσκει τα πρόβατα του. Η διαφορά όμως είναι ότι την εκμίσθωσε ένα μήνα μετά τον εντοπισμό της χασισοφυτείας από τις αστυνομικές δυνάμεις και αφού τα δενδρύλλια είχαν ξεριζωθεί. Μάρτυρες καταθέτουν ότι ο 46χρονος δεν είχε καμία σχέση με την έκταση πριν τον εντοπισμό της χασισοφυτείας.
Το πρώτο δικαστήριο γίνεται τον Νοέμβριο του 2011. Ο Μακρυλάκης βέβαιος για την αθωότητα του, κάθεται στο εδώλιο, όμως η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι καταδικαστική. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων του επιβάλλει ποινή κάθειρξης 18 ετών. Οδηγείται στην κλούβα μεταγωγών και στην φυλακή, αφήνοντας στο έλεος του Θεού μία γυναίκα και έξι μικρά παιδιά.
Ακριβώς δύο χρόνια μετά, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων τον κηρύσσει ομόφωνα αθώο. Η πανηγυρική αθώωσή του συνιστά δικαίωση για τον 46χρονο κτηνοτρόφο, ο οποίος όμως αποφασίζει για λόγους ηθικούς να διεκδικήσει από το κράτος την ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπεται για τους αδίκως κρατηθέντες ή καταδικασθέντες.
Για πολλούς, η απόφαση του αυτή είναι που σήμερα τον βάζει σε νέες δικαστικές περιπέτειες.
Ο Μακρυλάκης υποβάλλει την σχετική αίτηση που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να δικαστεί από το ίδιο δικαστήριο που τον αθώωσε. Η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίζεται για τις 28 Νοεμβρίου, όμως αναβάλλεται. Και ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της, ο 46χρονος ενημερώνεται ότι σχεδόν τρεις και πλέον μήνες από την αθώωση του, ο εισαγγελέας της έδρας άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο.
Η εξέλιξη αυτή στεναχωρεί τον 46χρονο, όμως ταυτόχρονα τον πεισμώνει. Πιστεύει ότι η αναίρεση ασκήθηκε επειδή τόλμησε να διεκδικήσει αυτήν την μικρή αποζημίωση (ημερησίως προβλέπεται αποζημίωση από 9 έως 29 ευρώ).
Τον ρωτάμε γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει την αποζημίωση και δεν έκλεισε το κεφάλαιο με την ομόφωνη αθώωση του ώστε να μην διακινδυνεύσει να μπει σε νέες περιπέτειες. «Για μένα ήταν πρωτίστως θέμα ηθικής δικαίωσης.
Ήμουν άδικα μέσα στην φυλακή για δύο χρόνια. Διέλυσαν εμένα και την οικογένεια μου. Το χρωστούσα στον εαυτό μου και στα παιδιά μου. Είμαι αθώος και δεν φοβάμαι. Θα παλέψω μέχρι τέλους».
Ο 46χρονος πλέον προσβλέπει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Στο πλευρό του βρίσκεται μία ομάδα ανθρώπων που όλο αυτό το χρονικό διάστημα τον στηρίζει ολόψυχα και τον υποστηρίζει στις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν εντός και εκτός Ελλάδος. «Η προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια είναι μονόδρομος.
Η υπόθεση του Μπάμπη θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδος γιατί θα πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η κατάφωρη αδικία σε βάρος του.
 Σήμερα είναι αυτός, αύριο μπορεί να βρεθεί στην θέση του ο οποιοσδήποτε από εμάς» τόνισε στην «Π» άτομο του περιβάλλοντος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου