ΜΠΑΡΑ

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Πογκρόμ απολύσεων και το 2015...με την ανάπτυξη να είναι στο δρόμο



Στον αέρα βρίσκεται η κινητικότητα στους δήμους και αβέβαιο εμφανίζεται το μέλλον των 80.000 δημοτικών υπαλλήλων, καθώς η στιγμή χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί κυβέρνηση και τρόικα έχουν αποφασίσει άλλη μία φορά να πληρώσουν το «μάρμαρο» της διαθεσιμότητας και των απολύσεων οι δήμοι, τη στιγμή μάλιστα που επίκεινται τον ερχόμενο Μάιο οι εκλογές.
Η συνάντηση τρόικας και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιήθηκε σε «άνυδρο» και «άγονο» έδαφος, καθώς οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή κατά τη γνώμη τους δεν έχει υπάρξει καμιά «πρόοδος» τόσο στο πρόγραμμα της κινητικότητας όσο και στην υποχρέωση της χώρας για 15.000 απολύσεις, τη στιγμή μάλιστα που του έδωσαν δώρο κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα την άτυπη παράταση για τη διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι δυσαρεστημένη με την τρόικα, καθώς θέτει με επιμονή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιπλέον πιέσεις να συνεχιστεί η διαθεσιμότητα-κινητικότητα συνδεδεμένη με απολύσεις και το 2015. Το σημείο αυτό αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό πόλο τριβής καθώς, τουλάχιστον προς το παρόν, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Εύη Χριστοφιλοπούλου έχουν υποστηρίξει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις καινούργιες απαιτήσεις της τρόικας. Μάλιστα στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους διότι οι απαιτήσεις αυτές επανέρχονται σε κάθε επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα.
Στον αέρα
Τα αγκάθια, με την τρόικα είναι τα εξής:
* Η διαδημοτική κινητικότητα που βρίσκεται στον αέρα και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, σηματοδοτώντας μεγάλες καθυστερήσεις και για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως δεν έχει ολοκληρωθεί η εθελοντική διαθεσιμότητα στους δήμους. Εδώ η τρόικα καταλογίζει ευθύνες και στα δύο υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών) διότι έχουν καθυστερήσει πολύ να «ανοίξουν» το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να φτάνουμε στον Μάρτιο και ακόμη να μη γνωρίζουμε πόσοι είναι οι «εθελοντές» για την κινητικότητα στους δήμους. Τα πράγματα εδώ διαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνα, αφού με το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ οι δηλώσεις συμμετοχής θα είναι λίγες και το κυριότερο, σε λίγες ημέρες αρχίζει η προεκλογική περίοδος, όπου θεσμικά απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή για τους υπαλλήλους. Κι όσο κι αν στην εγκύκλιο του υπουργείου αναφέρεται ότι η εθελούσια κινητικότητα δεν εμπίπτει στις μεταβολές, γνωρίζουν ότι η διάταξη αυτή είναι νομικά τουλάχιστον εξαιρετικά έωλη, αλλά και ηθικά είναι απαράδεκτη. Οπως και να έχουν τα πράγματα, το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας στους δήμους θα πάει πίσω για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.
* Ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί ο αριθμός των 4.000 απολύσεων που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι 4.000 απολύσεις του 2013 έχουν «κλείσει» στο μεγαλύτερό τους μέρος, καθώς συμπεριλαμβάνει σε αυτό τον αριθμό και 2.500 από την ΕΡΤ. Ωστόσο η τρόικα υποστηρίζει ότι ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προσλήψεις αορίστου χρόνου στο νέο φορέα (ΝΕΡΙΤ) ώστε να αφαιρεθούν από τις 2.700 απολύσεις στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Ετσι στο υπουργείο ξαναρχίζουν το «μέτρημα» προσθέτοντας εναλλακτική λίστα στην οποία περιλαμβάνονται:
* 300 επίορκοι που τέθηκαν εκτός με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών.
* 700 υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν το 2013 για λόγους υγείας.
* 1.500 έως 1.700 σχολικοί φύλακες από τους συνολικά 2.234. Εχει εξαγγελθεί ήδη η τοποθέτηση 526 σε μονάδες υγείας, ενώ γίνονται προσπάθειες να βρεθούν και κάποιες επιπλέον θέσεις μέχρι τις 23 Μαρτίου που λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας.
* 150 έως 200 δημοτικοί αστυνομικοί που βρέθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά.
* 220 από τους 23 Οργανισμούς που καταργούνται.
* Περίπου 1.000 από τους 2.114 εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Οι συμβασιούχοι
* Η ίδια σύγχυση στο μέτρημα για τις απολύσεις του Δεκεμβρίου ισχύει και για όσους απολυθούν στις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΒ-ΕΑΣ-ΛΑΡΚΟ). Το υπουργείο επιμένει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο με τις απολύσεις, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι ούτε έχει «κλειδώσει» ο τελικός αριθμός ούτε είναι σίγουρο ότι όσοι απολυθούν μπορούν να συμπεριληφθούν στις λίστες.
* Ενας ακόμα άγνωστος Χ στην εξίσωση των απολύσεων είναι οι συμβασιούχοι. Η κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορούν να προσμετρηθούν στη λίστα με τις απολύσεις και μάλιστα κατέφυγε σε ειδικό νόμο που έθετε εκτός όσους συμβασιούχους είχαν προσωρινές διαταγές και προστασία ασφαλιστικών μέτρων, ξεσηκώνοντας βέβαια θύελλα διαμαρτυριών. Τώρα η τρόικα αναδιπλώνεται και επιμένει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμπεριληφθούν στους απολυμένους οι συμβασιούχοι, καθώς δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό.
Δηλαδή οι 1.650 που ήδη έχουν απολυθεί, διότι απορρίφθηκαν οι προσφυγές τους, δεν πρόκειται να γεμίσουν τη «δεξαμένη» των 11.000 απολύσεων ειδικά του 2014, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με όσους από τους υπόλοιπους περίπου 2.500 αναμένουν να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ - Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου