ΜΠΑΡΑ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

EKTAKTO – Πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία


oukra

Πρόωρες εκλογές και κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς…
Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, με μειωμένες εξουσίες για τον πρόεδρο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο ίδιος δήλωσε πως θα ξεκινήσει η διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Γιανουκόβιτς και η αντιπολίτευση αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα στην υπογραφή συμφωνίας που επετεύχθει με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την επίλυση της κρίσης στη χώρα, ωστόσο η αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά ορισμένες αλλαγές, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει σχέδιο για συνταγματική αναθεώρηση που θα υλοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η αναθεώρηση εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει την περιστολή των εξουσιών του προέδρου.
Το πρωί η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας, μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 75 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες.
Ωστόσο η αντιπολίτευση δεν επιβεβαίωσε άμεσα την επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, που συμμετείχε στις συνομιλίες, εξέφρασε επιφυλάξεις για την ανακοίνωση της προεδρίας, λέγοντας πως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης χρειάζονται χρόνο για διαβουλεύσεις.
«Η αντιπολίτευση θέλει να διαβουλευτεί με ορισμένα από τα μέλη της, που είναι κατανοητό», είχε πει σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe 1 ο Λoράν Φαμπιούς. «Σε τέτοιες καταστάσεις, όσο το θέμα δεν έχει πραγματικά λήξει, είναι σημαντικό να παραμένουμε πολύ επιφυλακτικοί».
Ο κ. Φαμπιούς αναχώρησε από το Κίεβο για το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώνοντας όμως ότι παρέμεινε σε επαφή με τους συναδέλφους του, τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ της Γερμανάις και τον Ράντοσλαβ Σικόρσκι της Πολωνίας, οι οποίοι έμειναν πίσω για να προσπαθήσουν να λήξουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις.
Διπλωματικές πηγές περιέγραψαν τις διαπραγματεύσεις της ουκρανικής πλευράς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. ως «πολύ δύσκολες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου