ΜΠΑΡΑ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ζεσταίνουν τις πολεμικές μηχανές ΗΠΑ και Ρωσία



Ζεσταίνουν τις πολεμικές μηχανές ΗΠΑ και Ρωσία
Σε επιδείξεις ισχύος επιδίδονται Αμερικανοί και Ρώσοι, με ελάχιστες βέβαια πιθανότητες ανάφλεξης, αλλά με τους Ρώσους αποφασισμένους να μη επιτρέψουν βλάβη των συμφερόντων τους.

Η οποία δεν είναι άλλη από την πλήρη προσχώρηση της Ουκρανίας στην πλευρά των Δυτικών, οπότε είναι βεβαία η απόσχιση της Κριμαίας.

Το γεγονός της ενίσχυσης της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στην Μεσόγειο με το αεροπλανοφόρο «Τζωρτζ Μπους» και όλα τα πλοία συνοδείας του, δύσκολα μπορεί κάποιος να πει ότι αποτελεί σχέδιο για την Ουκρανία, με δεδομένο ότι δίπλα του βρίσκεται το πολύ ισχυρό αντίστοιχό του «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που περιπλέει στα νερά της Κύπρου.
Είναι όμως ενδεικτική η κίνηση, κατά την στιγμή που ο ρωσικός στόλος στην Κριμαία βρίσκεται σε επιφυλακή. Αυτό ακριβώς προκαλεί τον φόβο των Ουκρανών, και ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Αλεξάντρ Τουρτσίνο, προειδοποίησε την Ρωσία ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια. Ρητορική η απειλή φυσικά, επειδή είναι σε αδυναμία η Ουκρανία να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό, στην δε Μαύρη Θάλασσα η κυριαρχία της Ρωσίας είναι αδιαμφισβήτητη.
Βέβαια, δεν είναι μόνον ο ρωσικός στόλος που ανησυχεί Ουκρανούς και Δυτικούς. Μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης φορτώνονται στο Νοβοροσίσκ για μεταφορά στην Σεβαστούπολη, την ώρα που η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωνε ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς «είναι ο νόμιμος πρόεδρος και οφείλουν οι Ουκρανοί πολίτες αν θέλουν να τον απομακρύνουν από την εξουσία, να συμμορφωθούν με τις νόμιμες διαδικασίες».
Εκτός από τον στόλο και τον στρατό της Ρωσίας, που διεξάγει ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα με 250.000 άνδρες, σε κατάσταση μάχης τέθηκε και η πολεμική αεροπορία της. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Η Ουκρανία, με ταχύτατους ρυθμούς, και με πτωχευμένη οικονομία, επαναφέρει νόμους που είχε καταργήσει ο κ. Γιανουκόβιτς. Μερικά από τα ψηφισθέντα μέτρα, είναι η κατάργηση του δικαιώματος των μειονοτήτων στη χρήση της γλώσσας τους. Συγκεκριμένα, απαγορεύθηκαν τα ρωσικά, τα ρουμανικά, τα ουγγρικά και τα ελληνικά.
Απορίας άξιον είναι, πώς δεν ενοχλήθηκε ακόμη η Δύση αλλά και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, με την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε τη ναζιστική προπαγάνδα! Είναι ελεύθερη πλέον αυτή, σύμφωνα με την επιθυμία μέρους των διαδηλωτών, ακροδεξιών ομάδων. Μέλη αυτών των ομάδων, με άλλη απόφαση, θα αντικαταστήσουν στρατιωτικούς και αστυνομικούς, που εφάρμοσαν τις κυβερνητικές εντολές.
Αναφέρομαι στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, όχι μόνον λόγω της ελεύθερης προπαγάνδισης ναζιστικών ιδεών, αλλά και διότι ο Ραββίνος Μοσέ Ρ. Αζμάν, κάλεσε τους Εβραίους της Κριμαίας να την εγκαταλείψουν άμεσα και αν μπορούν να φύγουν και από την χώρα. Ο ίδιος αποκάλυψε περιπτώσεις βανδαλισμών σε εβραϊκά καταστήματα και απειλές κατά της εβραϊκής κοινότητας.
Στα παρεπόμενα, υπάρχει έντονη ανησυχία στην Πολωνία, όπου ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ανέφερε ότι η κατάληψη από ενόπλους της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και του κτηρίου του κοινοβουλίου στην Κριμαία μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή: «Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα και απευθύνω προειδοποίηση προς αυτούς που το έκαναν και εκείνους που τους το επέτρεψαν, γιατί κάπως έτσι ξεκινούν οι περιφερειακές συγκρούσεις. Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.
Βέβαια, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι, ότι η Ουκρανία, μπήκε κι αυτή στο «μαντρί» των χωρών που ανέθεσαν την διακυβέρνησή τους στο ΔΝΤ. Η χώρα ζήτησε και επισήμως την βοήθειά του. Δεν χρειάζεται επομένως καμιά ανάλυση για τα κίνητρα των «αυθορμήτως εξεγερμένων». Μπορεί ο κ. Γιανουκόβιτς να μη αποτελεί πρότυπο αδιάφθορου πολιτικού, αλλά πρέπει να ψάξουν πολύ οι Ουκρανοί να βρουν κάποιον πολιτικό τους, που να μη συναγωνίζεται στην διαφθορά τον κ. Γιανουκόβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου