ΜΠΑΡΑ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ρώσοι (;) στρατιώτες κατέλαβαν τα αεροδρόμια της Κριμαίας

Print E-mail

 

Κλίμα εμφυλίου: Ρώσοι (;) στρατιώτες κατέλαβαν τα αεροδρόμια της ΚριμαίαςΟ ρωσικός στόλος αρνείται εμπλοκή στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό των αεροδρομίων στην Κριμαία.
Μετά την εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής Βουλής Κριμαίας το πρωί της Πέμπτης(27/2) από ομάδες ενόπλων, οι οποίοι ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία», τα ξημερώματα της Παρασκευής ομάδα ενόπλων με στρατιωτικές στολές κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης και ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, κατηγορώντας τη Μόσχα για στρατιωτική εισβολή και κατοχή που «παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», ενώ απηύθυνε έκκληση για διάλογο.

Μέσω της σελίδας του στο Facebook ο Αρσέν Αβάκοφ ανέφερε ακόμη ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων μελών των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβε τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ένοπλοι που προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Ίντερφαξ επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Από την πλευρά του πάντως ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. "Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του", δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή.

Στο Κίεβο, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας κατά τη διάρκεια της νύκτας από ενόπλους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν τη ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου