Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;
Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.
Φανταστείτε τα!
Cubic Houses, Rotterdam, Ολλανδία
Τοποθεσία: Rotterdam, Ολλανδία
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 1984
Αρχιτέκτονας: Piet Blom
Σκοπός: Κατοικίες
Τα κυβικά σπιτάκια, γνωστά ως Kubuswoningen στην Ολλανδία, είναι μια σειρά από καινοτόμα κτίσματα χτισμένα στο Ρότερνταμ και σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα Piet Blom.
Η φιλοσοφία του ήταν η δημιουργία μιας αστικής στέγης, με υψηλή πυκνότητα κατοικιών, που θα διαθέτουν επαρκή χώρο στο ισόγειο. Το σχήμα του κύβου που γέρνει 45 μοίρες, στέκεται σε έναν πυλώνα με εξάγωνο σχήμα και το σχέδιο αποτελεί ένα χωριό μέσα στην πόλη, όπου κάθε σπίτι αντιπροσωπεύει ένα δέντρο και όλα τα σπίτια μαζί, ένα δάσος.
Τα σπίτια στο Ρότερνταμ σχεδιάστηκαν το 1977, με αρχική πρόθεση τη δημιουργία 55 κατοικιών, εκ των οποίων οι 40 χτίστηκαν. Βρίσκονται στην οδό Overblaak, δίπλα στο σταθμό του μετρό Blaak και ανήκουν στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης.
Μάλιστα, καθώς οι κάτοικοι τους ενοχλούνταν συχνά από περίεργους περαστικούς, ένας ιδιοκτήτης αποφάσισε να ανοίξει για το κοινό ένα επιπλωμένο σπίτι, προσφέροντας περιηγήσεις στους επισκέπτες.
Τα σπίτια αποτελούνται από τρεις ορόφους. Η είσοδος είναι στο ισόγειο, στον πρώτο όροφο υπάρχει το καθιστικό και μια ανοιχτή κουζίνα, στον δεύτερο δυο υπνοδωμάτια με μπάνιο, ενώ ο τελευταίος όροφος χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ως μικρός κήπος.
Η συνολική έκταση των διαμερισμάτων είναι περίπου 100 τ.μ., αλλά περίπου το ένα τέταρτο του χώρου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω των κεκλιμένων τοίχων.
Το 2009, οι μεγαλύτεροι κύβοι μετατράπηκαν σε ξενώνα, από την ολλανδική αλυσίδα Stayokay.
Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου