ΜΠΑΡΑ

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της αρπαγής των ελληνικών υδρογονανθράκων


Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014
Συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου των κοιτασμάτων του Πρίνου -των μοναδικών που εκμεταλλεύεται η Ελλάδα- στη βρετανική πολυεθνική BP υπογράφηκε χτες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής…
πρινος1
Οι τυμπανοκρουσίες για το «μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία»   δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα ΜΜΕ. Εκτός συζήτησης, όμως, έμειναν οι πραγματικές παράμετροι και οι συνέπειες της συμφωνίας, τις οποίες είχαμε αποκαλύψει ήδη στο τεύχος 19 του UNFOLLOW (Ιούλιος 2013).
Χτες λοιπόν, η εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου (Energean Oil & Gas), που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής του Πρίνου, υπέγραψε συμφωνία με τους εκπροσώπους της εταιρείας BP Oil International, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα το ελληνικό Δημόσιο, δια χειρός του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, υπέγραψε νέα τροποποιητική σύμβαση με την Ενεργειακή Αιγαίου, προκειμένου να ανατραπεί το σημερινό νομικό καθεστώς (ισχύει από το 1999), που ορίζει ότι το σύνολο της παραγωγής του Πρίνου πωλείται υποχρεωτικά στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Τι είναι αυτό που πανηγυρίζει ο υπουργός; Ότι άνοιξε το δρόμο ώστε, μέσω της BP, να μεταφερθεί το σύνολο της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου εκτός Ελλάδας.
Τη συγκεκριμένη συμφωνία, εξαετούς διάρκειας, μαζί με τις παραμέτρους που υπάρχουν πίσω από αυτή και κυρίως τις σκανδαλώδεις διαδικασίες για την απευθείας παραχώρηση από την κυβέρνηση των αδειών εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Πρίνου στον επιχειρηματικό όμιλο «Ενεργειακή Αιγαίου», που είναι ο μεγαλομέτοχος της «Καvala Οil», είχαμε αποκαλύψει στο UNFOLLOW 19, στο ρεπορτάζ μας με τον Αυγουστίνο Ζενάκο, σημειώνοντας από τότε ότι πίσω από τις συγκεκριμένες κινήσεις κρυβόταν η παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας σε αμερικανικά κεφάλαια και τον μονοπωλιακό κολοσσό ΒP. Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε…
Το συγκεκριμένο σχέδιο είχαν δρομολογήσει εδώ και καιρό η διοίκηση της Ενεργειακής Αιγαίου σε συνεργασία με την ΒP και με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης. Θυμίζουμε, επίσης, ότι στη μετοχική σύνθεση της Ενεργειακής Αιγαίου, εισήλθε πρόσφατα το αμερικάνικο fund Third Point LLC, με έδρα τη Νέα Υόρκη, επενδύοντας 60 εκατομμύρια δολάρια.
Η βρετανική πολυεθνική, με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία για την εξαγορά της παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου για τα επόμενα έξι χρόνια, επιδιώκει να βάλει στο χέρι το σύνολο της μελλοντικής παραγωγής από τα κοιτάσματα της Ελλάδας. Η Ενεργειακή Αιγαίου συμμετέχει στους διαγωνισμούς «open door», που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της χώρας: δύο θαλάσσιες (Κατάκολο και Δυτικός Πατραϊκός) και μία χερσαία (Ιωάννινα). Επίσης η εταιρεία, έχει θέσει ως στόχο για το επόμενο διάστημα να διπλασιάσει την παραγωγή του Πρίνου από 2.000 βαρέλια τη μέρα που ανέρχεται σήμερα σε 4.000 βαρέλια τη μέρα.
Η επανάκαμψη, λοιπόν, της BP στην ελληνική αγορά, από την οποία είχε αποχωρήσει το 2009, σχετίζεται με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια και ειδικά για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Περιοχές που αναμένεται να αποτελέσουν πεδίο έντονων ανταγωνισμών ανάμεσα σε μερικά από τα μεγαλύτερα ενεργειακά μονοπώλια του κόσμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη χτεσινή τελετή υπογραφής της συμφωνίας παραβρέθηκε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ, καθώς και η επικεφαλής του τομέα Εφοδιασμού, Εμπορίας και Χρηματοδοτήσεων της ΒΡ για ολόκληρη την Ευρώπη Κάλολ Χόουλ. Η τελευταία συνυπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ενεργειακής Αιγαίου Μαθιό Ρήγα την εμπορική συμφωνία των δύο εταιρειών.
Σύντομα η τροποποιητική σύμβαση του νόμου 2779/1999, που υπέγραψε το ΥΠΕΚΑ εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, με την εταιρεία Energean Oil & Gas θα εισαχθεί για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Τότε ο υπουργός θα πρέπει να εξηγήσει ποια ακριβώς θα είναι τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο από τη συγκεκριμένη συμφωνία, που παραδίδει το σύνολο των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας στη βρετανική BP.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου