ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε ο θανατοποινίτης παρά τις αντιδράσεις του Μεξικού


Ο Ταμάγιο εκτελέστηκε τα ξημερώματα με θανατηφόρα ένεση, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποια τελευταία δήλωσή πριν την εκτέλεσή του.



|




Στην εκτέλεση του Μεξικανού Έντγκαρ Ταμάγιο με θανατηφόρα ένεση προχώρησαν τελικά οι αρχές της πολιτείας του Τέξας παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της κυβέρνησης του Μεξικού και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ταμάγιο εκτελέστηκε τα ξημερώματα με θανατηφόρα ένεση, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποια τελευταία δήλωσή πριν την εκτέλεσή του.

Η μεξικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις αρχές της πολιτείας του Τέξας να σταματήσουν την εκτέλεση, λέγοντας ότι η εφαρμογή της θανατικής ποινής στην περίπτωση αυτή θα παραβίαζε τις διεθνείς συνθήκες.

Οι δικαστικές αρχές της πολιτείας του Τέξας καθυστέρησαν αρχικά την εκτέλεση του Έντγκαρ Ταμάγιο καθώς ανέμεναν από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών να αποφανθεί το αίτημα αναστολής της θανατικής ποινής που έχει υποβάλει η υπεράσπισή του. Το αίτημα απορρίφθηκε και η εκτέλεση προχώρησε κανονικά, παρότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε μια σπάνια διπλωματική κίνηση, ζήτησε από την πολιτεία του Τέξας να καθυστερήσει την εκτέλέση.

Ο θανατοποινίτης καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 1994 στο Χιούστον. Κατά τη σύλληψή του και την απαγγελία κατηγοριών οι αμερικανικές αρχές είχαν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τα προξενικά του δικαιώματά κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1963 , η οποία επικυρώθηκε από 175 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και ορίζει ότι κάθε αλλοδαπός πρέπει να ενημερώνεται και να λαμβάνει βοήθεια από τους εκπροσώπους του προξενείου του, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για τα δικαιώματα αυτά.

Ο Ταμάγιο μόλις που μιλούσε ή καταλάβαινε αγγλικά κατά τη σύλληψή του και καθώς έχει νοητική υστέρηση θα μπορούσε να γλιτώσει την ποινή του θανάτου αν είχε τη βοήθεια των προξενικών αρχών του Μεξικού όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου