Το επαχθές χρέος, το ύψος του και η δυνατότητα διαγραφής του αποτέλεσαν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας στην επιφάνεια και πάλι τη διάσταση απόψεων που επικρατούν στην Κουμουνδούρου.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα θέμα σημαία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως είναι αυτό της διαγραφής του χρέους μπαίνει σε αμφισβήτηση από τα ίδια του τα στελέχη.
Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Σταθάκης λοιπόν ήταν αυτός που έβαλε τη βόμβα καθώς σε συνέντευξή του δήλωσε πως το επαχθές χρέος αυτο δηλαδή που μπορεί να διαγραφεί δεν ξεπερνά το 5%. Η αμηχανία στην Κουμουνδούρου κορυφώθηκε όταν και ο Γιάνης Μηλιός υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής συντάχθηκε με τη γραμμή Σταθάκη.
Το iskra της λεγόμενης Αριστερής Πλατφόρμας πήρε φωτιά...με άρθρα που αναδείκνυαν τη διαγραφή του χρέους ως δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιώργος Σταθάκης αναγκάστηκε σε αναδίπλωση με το βάρος της πίεσης της Αριστερής Πλατφόρμας. Σε νεώτερη συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως «όλες οι κατηγορίες χρέους διαγράφονται όπως έγινε με το PSI και το χρέος που έχει η Ελλάδα προς τους εταίρους το οποίο έχει έμμεσα κουρευτεί δύο φορές και καιρός είναι να κουρευτεί και τρίτη».

Η θέση Σταθακη όμως ήδη είχε ερμηνευτεί ως αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους και σε μερικό συμβιβασμό με βάση τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν να αποσαφηνιστεί πως η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ενιαία γραμμή αλλά και απόψεις» ανέφερε για τις δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης  και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει διεθνή επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το χρέος και θα ζητήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, με το επιχείρημα ότι δεν βγαίνει» ενώ και ο Δημήτρης Στρατούλης πως «επαχθές, ξεεπαχθές το μεγαλύτερο μέρος του χρέους πρέπει να διαγραφεί γιατί δεν είναι βιώσιμο».

Οι πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάντως αναμένεται να αποκαλυφθούν σύντομα καθώς όπως δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης «ολοκληρώνεται και θα είναι σύντομα στη διάθεση των πολιτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ένα πληρέστερο σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι πιο κοντά στις ανάγκες του κυβερνητικού προγράμματος. Βέβαια το πρόγραμμα αυτό θα είναι υπό διαρκή επεξεργασία και έλεγχο μέχρι και τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, αφού θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τα πραγματικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται σε Ελλάδα και Ευρώπη».