ΜΠΑΡΑ

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ “ΘΥΜΩΣΕ” ΚΑΙ “ΜΟΥΓΚΡΙΖΕΙ” ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. ΤΑ “ΜΑΤΩΜΕΝΑ” ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΡΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ


alosi


Τα «ματωμένα» νερά της ξακουστής διεθνώς παραλίας του Μύρτου, πάνω από την γραφική Αγία Ευφημία, το «σχέδιο» που φαντάζει από ψηλά στον τουριστικό κόλπο και μοιάζει με σκιά «στρατιώτη» με προτεταμένη ασπίδα, ο ουρανός που νεφοσκεπάστηκε περίεργα πριν από τα 6 Ρίχτερ αλλά και ο θρύλος της καταγωγής «Πανέλληνα» του πολιούχου και προστάτη της Κεφαλονιάς, Αγίου Γερασίμου, ακολουθούν ως ισχυρά σενάρια την σφοδρή μετασεισμική ακολουθία στο μεγάλο νησί του Ιονίου. Μια σειρά από φυσικά φαινόμενα αλλά και βυζαντινές ιστορικές απολήξεις, έχουν αναστατώσει τους κατοίκους που μιλούν για οιωνούς και «σημάδια» οργής του Αγίου τους, που «ορά» την καταστροφή και λεηλασία της Ελληνικής γης από τους εθνοπροδότες, «μουγκρίζει» από θυμό και προειδοποιεί για τα χειρότερα που έρχονται στην επικράτεια.

Σημάδι πρώτο: Τα σύννεφα έγιναν μπλε
Η λαϊκή σοφία αποδεικνύεται αληθινή στην περίπτωση των σεισμών. Αποδείχτηκε και στον σεισμό της Κεφαλονιάς. Επιστήμονες από την Αμερική και τον Καναδά οι οποίοι είχαν μελετήσει 65 μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο σίγουρα θα έμειναν με το στόμα ανοιχτό, βλέποντας και τους οιωνούς πριν τα 6 Ρίχτερ στο Ιόνιο: Πριν από τον σεισμό, τα σύννεφα άλλαξαν χρώμα κι ένα απόκοσμο μπλε και λευκό φως απλώθηκε στον ουρανό.

Σημάδι δεύτερο: Ο αποκεφαλισμός του Νοταρά και ο Άγιος που δεν ησύχασε ποτέ

Ο πατέρας του προστάτη του νησιού Αγίου Γερασίμου, Δημήτριος, ήταν από το γνωστό Βυζαντινό γένος των Νοταράδων, και κατά την παράδοση ήταν συγγενής του μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά που αποκεφαλίστηκε κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος Γεράσιμος πέθανε την 15η Αυγούστου του 1579, η παράδοση όμως ακολούθησε και δεν «λύτρωσε» ποτέ το «Άγιο σκήνωμα». Ο Άγιος «βροντοφώναξε» πάλι για τα δεινά που έρχονται όπως είχε «βροντήξει» και στον μεγάλο σεισμό του 1953. Γιατί; Γιατί(λένε όσοι είναι δεμένοι με τους θρύλους του Βυζαντίου)προφητεύει την «σταύρωση» του λαού και μετά την «ανάσταση» και την επιστροφή στις αλύτρωτες πατρίδες.
Για την ιστορία:
Ο Λουκάς Νοταράς, συγγενής του Αγίου Γερασίμου(σκοτώθηκε στις 4 Ιουνίου 1453), ήταν ο τελευταίος Μέγας Δουξ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο εν λόγω τίτλος κατά την περίοδο των Παλαιολόγων περιελάμβανε γενικευμένες αρμοδιότητες και ήταν εφάμιλλος αυτού του πρωθυπουργού σήμερα. Καταγόταν από την Μονεμβασιά της Πελοποννήσου . Όπως έχει γραφεί, αν και ενωτικός, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στην απέλπιδα προσπάθειά του να κατευνάσει την ανθενωτική πτέρυγα και να συμφιλιώσει τους θρησκευτικά διχασμένους Βυζαντινούς πριν την επικείμενη οθωμανική πολιορκία, πρότεινε τον διορισμό του στη θέση του Μέγα Δούκα, αξίωμα με ευρύτατες εξουσίες, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές, πρόταση που ο Νοταράς αποδέχτηκε.
Κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται ότι ο αυτοκράτορας του ανέθεσε την άμυνα του νοτιοδυτικού τομέα του θαλάσσιου τείχους.
Ο Νοταράς συνελήφθη σε κάποιο οχυρωμένο Πύργο κατά την πτώση της Βασιλεύουσας, όπου και παραδόθηκε καταλαβαίνοντας ότι η αντίσταση είναι μάταιη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Μωάμεθ στο Κοσμήδι. Εκεί κατ’ εντολή του σουλτάνου μετέφεραν αφού συνέλαβαν τη γυναίκα του και τα παιδιά του( εκτός των δύο μεγαλύτερων γιων του που είχαν ήδη σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των μαχών και μιας κόρης του η οποία είχε φυγαδευτεί πριν την έναρξη των εχθροπραξιών). Ύστερα έτυχε στην αρχή ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Σουλτάνο ο οποίος του δήλωσε μάλιστα ότι είχε σκοπό να τον διορίσει διοικητή της Κωνσταντινούπολης. Τους έδωσε μάλιστα από 1.000 άσπρα στον καθένα με την άδεια να πάνε όλοι σπίτι τους.
Την επομένη ο Νοταράς δέχτηκε την τιμητική επίσκεψη του σουλτάνου στην οικία του, όπου έγινε αποδέκτης των τυπικών βασιλικών τιμών εκ μέρους της οικογένειας καθ’ οδόν προς τα αυτοκρατορικά ανάκτορα για τον εορτασμό των επινίκιων. Το ίδιο απόγευμα όμως ο Νοταράς αποκεφαλίστηκε μαζί με το γαμπρό του και το μικρότερο γιό του. Kατά την επικρατέστερη άποψη αρνήθηκε να παραχωρήσει οικειοθελώς τον τρίτο και νεώτερο γιο του ηλικίας 14 ετών στο σουλτανικό χαρέμι .Όλοι οι ευγενείς οι αναφερόμενοι στον κατάλογο που συντάχθηκε κατόπιν αναφοράς του Νοταρά στον Μωάμεθ συνελήφθησαν ή εξαγοράστηκαν από τους δεσμώτες τους αντί χιλίων άσπρων και καρατομήθηκαν τα δε παιδιά τους μοιράστηκαν την τραγική τύχη των γιων του Νοταρά.
Ο Άγιος Γεράσιμος(λένε οι δοξασίες)από τότε δεν έχει ησυχάσει. Μέχρι να ξαναδεί τους Πανέλληνες να πατάνε τα ματωμένα χώματα της πρωτεύουσας του Βυζαντίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου