ΜΠΑΡΑ

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Έξι στους δέκα πληρώνονται με καθυστέρηση



Έξι στους δέκα πληρώνονται με καθυστέρηση
Την ώρα που η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα των μνημονίων έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες, την ώρα που χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούνται στην απόλυση, έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα αποτυπώνει τις συνθήκες «ζούγκλας» που επικρατούν στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν δηλαδή, οι… λίγοι και εκλεκτοί που εργάζονται ακόμα.
Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση των μισθών και η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι ίσως από τις ελάχιστες… «μεταρρυθμίσεις» που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στη χώρα μας, από την υπογραφή των μνημονίων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, μόλις τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους πληρώνονται χωρίς καθυστέρηση, ενώ 1.000.000 και πλέον εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι από ένα μήνα, έως και πάνω από ένα χρόνο. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον τουρισμό, σε εταιρείες security και στο χώρο παροχής υπηρεσιών καθαριότητας. Οι υπόλοιποι κάνουν υπομονή ή συμβιβάζονται με συμβολικά ποσά, που «αντικαθιστούν» το μηνιάτικο.
katharistria
Όσον αφορά το δώρο των Χριστουγέννων, που ήδη έχει καταργηθεί στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα καταγράφονται εργοδότες που με «κόλπα» και τερτίπια προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή του, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα για γέλια και για κλάματα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η Συνομοσπονδία, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για το δώρο και αφορούν πια κατά μέσο όρο περίπου 300-350 επιχειρήσεις και 4.000 – 5.500 εργαζόμενους ετησίως.
Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες προκειμένου να μην καταβάλουν το δώρο είναι οι εξής:
Να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κλπ).
Να πείσουν τους εργαζόμενους ότι έχει καταργηθεί (επειδή καταργήθηκε για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους).
Να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του και υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει πως το εισέπραξε ολόκληρο.
Με βάση στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ η καθυστέρηση στις πληρωμές διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο. Είναι πλέον σύνηθες οι επιχειρήσεις να χρωστούν αποδοχές έξι μηνών, όταν πέρσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν τρεις μήνες. Μάλιστα αυξάνονται και τα κρούσματα όπου η καθυστέρηση φτάνει ή ξεπερνά τον ένα χρόνο.
Μάλιστα υπάρχουν επιχειρήσεις που «συνεργάζονται» με το Δημόσιο και δεν πληρώνουν ή παίρνουν κοινοτικά κονδύλια για προγράμματα, δίνοντας αντί για μισθό επίδομα κατάρτισης.
xenodoxeio
Μερικές ιστορίες «τρέλας» που βιώνουν οι εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα και καταγράφει η ΓΣΕΕ είναι οι εξής:
Σούπερ μάρκετ στη Β. Ελλάδα πρότεινε στους εργαζόμενους να δώσει σε τρόφιμα αντί για χρήματα το δώρο.
Πρατήριο υγρών καυσίμων στην Πάτρα ήθελε να δώσει δωροεπιταγή για πετρέλαιο θέρμανσης ή βενζίνη αντί για δώρο.
Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Αθήνα πρότεινε στους υπαλλήλους να συμψηφίσουν χρωστούμενους μισθούς και δώρο με ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Εμπορικό στον Κορυδαλλό Αττικής πρότεινε ρούχα αντί για χρήματα στους υπαλλήλους του.
Το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει στα συνδικάτα πληροφορίες για νέες συμβάσεις που προσπαθούν σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις να καθιερώσουν πληρωμή ανά τρίμηνο, ενώ υπήρξε ακόμα και αγγελία, που προτείνει διαμονή και φαγητό αντί μισθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου