Με 152 «ναι» ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου
Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς, το απόγευμα του Σαββάτου, από την
Ολομέλεια της Βουλής.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση κατέθεσε τρεις νομοτεχνικές βελτιωτικές αλλαγές προκειμένου να καταλαγιάσει τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκληθεί για το επίμαχο άρθρο 7 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, το οποίο τελικά δεν αποσύρθηκε.
Πρόκειται για τη διάταξη που αφορά στην επιβολή προστίμων από 10 έως 30% σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο.
Η ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα
Τα επίμαχα άρθρα (7,8,9) του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, που προκάλεσαν και τη θύελλα των αντιδράσεων, εγκρίθηκαν μετά από ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ>
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 293 Βουλευτές και οι 152 ψήφισαν υπέρ των άρθρων, ενώ οι 141 κατά.
Από την ψηφοφορία απείχε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος διεγράφη το μεσημέρι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, μετά το «αντάρτικο» στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα, όπως επίσης ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος ταλαιπωρείται από ίωση, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, ο Νίκος Νικολόπουλος (με επιστολική ψήφο, που δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα, δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα) και οι 3 προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Οι τρεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής:
-Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα -Ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.
-Ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.
Ειδικότερα, αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 7 ως εξής:
«Για οποιαδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, κατ΄ανάλογη, εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημόσιων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, η βελτίωση έγινε προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αφορά την παράγραφο 6 στο άρθρο 7 και παραπέμπει σε όσα ισχύουν στο νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο στον φορολογικό κώδικα.
Νωρίτερα, ο υπουργός απάντησε στις επικρίσεις για το άρθρο που αφορά προσαυξήσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη, για το οποίο ζητήθηκε η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του ενώ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές, αντιτείνοντας ότι οι ρυθμίσεις του ισοδυναμούν πλήρως με επανάληψη της ισχύουσας ρύθμισης του κώδικα φορολογικής διαδικασίας που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο.
Το ΠΑΣΟΚ είχε διαρρεύσει νωρίτερα το Σάββατο ότι η επίμαχη διάταξη για την επιβολή των προστίμων επρόκειτο να αποσυρθεί, κάτι που τελικά δεν έγιν
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου